Gidas po sūrių skonių paletę: kokius labiausiai mėgsta lietuviai ir ką verta paragauti? + receptas

0
190

Sūris – ne tik itin dažnas produktas pirkėjų krepšelyje, bet ir vienas seniausių žmonių vartojamų maisto produktų. Istorijos šaltiniuose jis minimas virš 4000 metų. Egzistuoja tūkstančiai jo rūšių, tačiau kaip rodo pardavimų duomenys, lietuviai pirmenybę teikia vos kelioms iš jų.

Sūrio skonis priklauso nuo pieno, kuris buvo naudojamas gamybos metu – tai gali būti karvės, ožkos, buivolo ar avies pienas. Skonį ir tekstūrą taip pat lemia ir paruošimo būdas bei priedai, kurie dedami į galutinį produktą. Europa išties yra sūrių karalienė, nes daugiau nei pusę pasaulio sūrių pagaminami būtent joje – jie yra patys populiariausi. Dar trečdalis – Šiaurės ir Pietų Amerikoje, o štai Azijoje, Afrikoje ir Okeanijoje – mažiausiai.

Sūrių gidas

Sūriai skirstomi į kategorijas pagal gamybos būdą, susipažinkite su populiariausiais:

Švieži sūriai

Feta – iš Graikijos kilęs sūris, tradiciškai gaminamas iš avies ar ožkos pieno. Jis tvirtas arba trupantis, skonis – sūrus. Tai viena geriausių sūrių rūšių salotoms.

Burata – įprastai gaminama iš karvės pieno, yra švelnaus pieniško skonio ir minkštos tekstūros. Tai vienas populiariausių vasaros sūrių. Patiekiamas su pjaustytais šviežiais pomidorais, šviežiu baziliku, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi – tai klasikinės itališkos salotos „Caprese“.

Maskarponė – minkštas, sodrus ir sviestinis sūris iš Italijos, gaminamas iš karvės pieno. Tinkamiausias sūris desertams, taip pat puikiai tinka su šviežiais vaisiais.

Rikota – šviežias itališkas sūris, gaminamas iš avies, karvės, ožkos ar buivolo pieno išrūgų, likusių gaminant sūrį. Saldus, pūrus, lengvos konsistencijos sūris tinka ravioliams, makaronams, skrebučiams ir netgi desertams gardinti.

Minkšti ir brandinti sūriai

Bri ir kamamberas – dėl sodraus, švelnaus ir kreminio skonio jie yra vieni populiariausių sūrių užkandžiams. Šie karvės pieno sūriai tinka gardinti medumi, prieskoniais bei rozmarino šakele ir šildyti orkaitėje ar griliuje.

Brandintas ožkos sūris – pastarasis turi itin daug skirtingų variacijų. Tekstūra svyruoja nuo kietos iki kreminės, o skonis nuo lengvo iki itin ryškaus. Sūris puikiai tiks užkandžių lentai, salotoms ir skrebučiams.

Pusiau minkšti ir pusiau kieti sūriai

Čederis – šis pusiau kietas karvės pieno sūris yra švelnaus ar aštraus skonio, o jo spalva svyruoja nuo blankiai iki ryškiai oranžinės. Tai vienas geriausių pasirinkimų gardinti makaronus arba picą bei tortilijas.

Edamas – pusiau minkštas sūris, pasižymintis švelniai aštriu ir šiek tiek sūroku skoniu. Nors skanus kaip užkandis, jis kiek per švelnus, kad išsiskirtų ant sūrių lentos – puikiai tiks su figų džemu.

Gauda – pusiau minkštos, kreminės tekstūros ir turi riešutų poskonį. Tai puikiai besilydantis sūris – tiks sumuštiniams, picoms bei užkandžių lentai.

Mocarela – lygus, švelnaus sviestinio skonio pusiau minkštas sūris. Tai numeris vienas pasirinkimas picai, lazanijai ir kitiems karštiems itališkiems patiekalams gardinti.

Kietieji Sūriai

Parmezanas – šis itališkas karvės pieno sūris pasižymi sodrumu ir aštrumu. Tai vienas geriausių sūrių tarkuoti ir gardinti rizoto bei makaronus.

Pekorino – šis itališkas avies pieno sūris turi išskirtinai sūrų ir pipirinį skonį. Puikiai tinka salotoms ir makaronams.

Mėlynieji sūriai

Gorgonzola – šis karvės pieno sūris iš Italijos yra sodraus, šiek tiek aštraus skonio, kuris bręstant vis stiprėja. Sudėkite su kriaušėmis ir obuoliais ant sūrio lentos arba sutrinkite ir gardinkite karštas bulves.

Rokforas – aitrus, šiek tiek sūrus, kreminės tekstūros mėlynasis sūris iš Prancūzijos, gaminamas iš avies pieno. Išbandykite Rokforo salotų padažą, o pikantiškam desertui – ragaukite su vaisiais.

E. Juzumas skatina į šeimos mitybą įtraukti kuo įvairesnių rūšių skonius ir taip plėsti tiek savo, tiek ir vaikų skonių paletę.

„Įvairūs sūriai mūsų racioną papildo taip reikalingais baltymais ir padeda plėsti skonių paletę. Į vaiko racioną švelnaus skonio sūrius – mocarelą, rikotą, maskarponę, lietuvišką varškės, kreminį ožkos pieno sūrį, ementalį – įvedžiau gana anksti, dar nesulaukus pirmojo gimtadienio. Kaip užkandį sūrius dažniausiai šeimoje ragaujame su vaisiais, uogomis, alyvuogėmis ir būtinai šaukšteliu mėgstamo džemo, uogienės ar medaus.

Lietuvoje populiariausias – fermentinis sūris

Sūris patenka tarp populiariausių ir dažniausiai perkamų prekių, rodo el. parduotuvės „Barbora“ duomenys. Lietuvių virtuvėje karaliauja dviejų rūšių sūriai – fermentinis ir kietasis, kurį dažniausiai gyventojai perka jau sutarkuotą. Nedaug atsilieka ir mocarela.

Sūrį galima atrasti beveik kiekvieno pirkėjo krepšelyje – nuo fermentinio iki itališko gorgonzolos ar lietuviškojo varškės sūrio. Visgi daugiausiai pirkėjų simpatijų pastaraisiais ir šiais metais sulaukia fermentinis, tarkuotas kietasis ir mocarelos sūriai. Tarp dažniausiai perkamų – ir tepamas lydytas sūris, gauda bei čederis.

Pastebime aiškią tendenciją – pirmenybę lietuviai teikia savo šalies gamintojų sūriams. Tokie delikatesiniai sūriai kaip rokforas, bri ar gorgonzola, ko gero, labiau mėgiami gurmanų. Jie populiarumu atsilieka nuo tradicinių sūrių, tačiau pardavimai išlieka stabilūs.

Susipažinkim su mėgstamiausiu lietuvių sūriu – fermentiniu. Fermentiniai sūriai skirstomi į kelias rūšis – labai kietus, kietus, puskiečius ir minkštus. Jie skirstomi pagal sudėtyje esančios sausosios medžiagos riebalų kiekį, brandinimo laiką ir kietumą.

Fermentinį sūrį patariam rinktis pagal šiuos kriterijus – spalvą ir sudėtį. Mėgstamo sūrio spalva gali keistis pagal metų laikus – sudėtyje dažiklių neturintis sūris vasarą būna šiek tiek geltonesnis, o žiemą baltesnis.

Visgi paprastas fermentinis sūris mūsų šaldytuve – gana retas svečias, tačiau jis nepakeičiamas karštų, griliaus keptuvėje keptų sumuštinių elementas.

Trijų sūrių itališki bulvių virtinukai – vos per 30 min.

Reikės:

500 g bulvinių gnocchi

50 g jaunų špinatų

60 ml kokybiško alyvuogių aliejaus

1 citrinos sultys ir tarkuota žievelė

25 g tarkuoto parmezano sūrio

100 g fetos sūrio

250 g  rikotos sūrio

½ pundelio šviežių krapų

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę griliaus režimu, orkaitės groteles įtaisykite aukščiausioje orkaitės lentynoje. Išvirkite gnocchi pagal gamintojo instrukcijas ant pakuotės. 

Tuo tarpu vidutinio dydžio kepimo inde sumaišykite rikotą, alyvuogių aliejų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis. Ten pat suberkite jaunus špinatų lapelius (jei špinatai dideli, juos šiek tiek susmulkinkite) ir dalį krapų (saujelę pasilikite papuošimui).

Kai gnocchi išvirs, nuovirą nupilkite, pasilikdami apie pusę puodelio (100-120 ml) nuoviro. Į kepimo indą su rikotos mišiniu suverskite gnocchi’us, supilkite atidėtą nuovirą ir viską gerai išmaišykite. Viską apiberkite trupintu fetos sūriu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.

Ištraukus, galiausiai pabarstykite parmezanu ir kepkite dar 2 minutes arba kol sūris gražiai pagels ir pradės burbuliuoti. 

Patiekite su likusiais krapais ir šviežios citrinos skiltelėmis. Skanaus!

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: