Paroda „Lenkijos musulmonų-totorių tradicijos ir dabartis“

0
106

Balandžio 5-ąją (antradienį), 13 val. maloniai kviečiame į parodos „Lenkijos musulmonų-totorių tradicijos ir dabartis“ pristatymą Varėnos viešojoje bibliotekoje. Turėsite galimybę išvysti DERVIŠŲ šokį. Dalyvaus privataus totorių muziejaus steigėja Liusia Gaidukevičienė, knygos sudarytoja ir teksto autorė doc. dr. Galina Miškinienė.

Susipažinsite su totorių gyvenimo, pradedant nuo XIV a. pabaigos iki šių dienų, istorija. Tai glaustas ir vizualiai patrauklus gyvenviečių buvusioje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, dvasinio ir socialinio gyvenimo bei totorių bendruomenės įnašo į kultūros plėtrą ir Lenkijos valstybingumo stiprinimą pristatymas.

Pagrindinės parodos temos: religija (pristatoma plati mečečių, totorių kapinių, religinių knygų, maldaknygių ikonografija), karinė tarnyba (totorių dalyvavimas ir vaidmuo svarbiuose mūšiuose bei karuose lenkų karinių padalinių sudėtyje, tarp jų ir kovoje už nepriklausomybę, 1920-ųjų kare su bolševikais bei Antrajame pasauliniame kare), totorių socialinis ir kultūrinis gyvenimas tarpukariu (be viso kito, Musulmonų religinės sąjungos įkūrimas Lenkijos Respublikoje), Lenkijos totorių istorija po 1945-ųjų (religinio gyvenimo centrų, pagrindinių totorių bendruomenės sambūrių, religinių, kulinarinių tradicijų, naujų maldos namų kūrimo aprašymas).

Parodos atidarymo metu vyks knygos „Lietuvos totorių muziejaus ištakos: nuo tarpukaryje Vilniuje veikusio muziejaus iki muziejaus Subartonyse“ ir mokslinių straipsnių rinkinio „Lietuvos ir Turkijos istorinės, kultūrinės ir literatūrinės sąsajos. Totorių ir karaimų įnašas“ pristatymas.

Mokslinių straipsnių rinkinys, skirtas paminėti tarp Turkijos ir Lietuvos 1930 m. rugsėjo 17 d. pasirašytos ir 1931 m. birželio 9 d. ratifikuotos Draugystės sutarties 90-ąsias metines, prisimenant Lietuvos totorių ir karaimų indėlį į istorinius santykius.

Paroda veiks balandžio 5–30 d. Parodos rėmėjas Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: