Džiaugiatės greitai užmiegantys? Specialistai įspėja, kad neretai tai per didelio nuovargio signalas

0
57

Vieni vos padėję galvą ant pagalvės iškart užsnūsta, kiti – vartosi ir valandomis negali užmigti. Specialistai patvirtina – į abu šiuos kraštutinumus turėtume žiūrėti kaip į signalus, įspėjančius, kad laikas paanalizuoti savo miegą. Kokybiškam poilsiui svarbu ne tik, kiek valandų miegame, bet ir per kiek laiko pavyksta užmigti.

Dažnai net ir, rodos, pakankamai valandų išmiegoję žmonės skundžiasi, jog nubunda nepailsėję, anot koučingo specialistės Linos Kraučiūnienės, dažnai neatkreipiama dėmesio, per kiek laiko užmiegama, tačiau tai turėtų įvykti per 10–20 minučių, žymus nukrypimas nuo šio laiko intervalo turėtų būti apie miego sutrikimus įspėjantis signalas.
Nors įprasta džiaugtis greitu užmigimu, tačiau, anot specialistės, jeigu vos atsigulę į lovą „išsijungiate“, gali būti, kad organizmas jus nori įspėti apie susikaupusį nuovargį, nes tai rodo, kad kūnas stengiasi per kuo trumpesnį laiką pasisemti kuo daugiau poilsio.
L. Kraučiūnienė pastebi, kad pandemija, turėjo įtakos mūsų požiūriui į miegą. „Per karantiną dalis žmonių tapo fiziškai pasyvesni, daugiau laiko praleido namuose, kiti – priešingai, dažniau išeidavo pasivaikščioti ir šį laiką kaip tik išnaudojo sveikiems įpročiams formuoti, pastebėjo, kad tai teigiamai atsiliepia miego kokybei, o pailsėję jausdavosi geriau. Miegas yra geros savijautos piramidės bazė. Gerai išsimiegojęs žmogus jaučiasi lyg baigęs psichoterapijos kursą“, – pastebi ji.
Miego kokybę stipriai veikia įvairūs įvykiai, tai buvo pastebima ne tik per pandemiją, bet ir prasidėjus karui. Maisto papildų, skirtų sutrumpinti užmigimo laiką, „Hypnozan“ atstovai pastebi, kad prasidėjus karui, kaip ir pandemijos pradžioje, daugiau žmonių susidurė su miego problemomis ir ieškojo priemonių, kurios padėtų tai įveikti.

Nėra bendrų taisyklių
Svarbu nepamiršti, kad miegas – labai individualus procesas ir jo kokybę ne visada galima vertinti pagal bendras normas. „Norint pažinti ir perprasti savo miegą, naudinga sekti miego struktūra. Kiekvieno žmogaus miego „raštai“ skirtingi, todėl natūralu, kad kiekvienam naudinga atrasti savitus metodus. Greitas užmigimas gali įspėti apie susikaupusi nuovargi, tačiau jeigu žmogus kokybiškai miega, gali būti, kad jo vidines sistemos atsistato pirmojoje nakties puseje, o antroje pusėje – jis sapnuoja. Būtent dėl to naudinga stebėti miegą pasitelkiant specialius įrenginius“, – sako L. Kraučiūnienė.
Šiuo metu galima rasti įvairių priemonių, kurios padeda fiksuoti miego struktūrą. L. Kraučiūnienė pasakoja, kad kartu su „Flow hacking“ programos dalyviais miegą matuoja pasitelkdami specialų žiedą. Verta atkreipti dėmesį, kad naudinga, jeigu pasirinktos priemonės nakties metu gali būti nesusietos su telefonu, išjungus „Bluetooth“ ryšį, tai netrykdys miego kokybės, leis telefoną palikti kitame kambaryje ir tik ryte patikrinti miego rodiklius.
Be specialių miego stebėjimo įrenginių gana sudėtinga įvertinti miego struktūrą. Kaip pastebi L. Kraučiūnienė kartais galime neteisingai suvokti, kaip miegame, nes kai žmogaus hormonai išsibalansavę, jam gali atrodyti, kad jis vis dar būdrauja, tačiau iš tiesų tai būna tik aktyvi sapnavimo fazė.

Dėmesys kokybiškam poilsiui
Ilgas vartymasis lovoje, taip pat nėra tik paprastas nepatogumas, neretai tai ir rodiklis, įspėjantis, kad per dieną susidūrėte su stresu ir tinkamai nepasiruošėte miegui.
Nenorintiems gulėti lovoje ir skaičiuoti avių, gali būti naudingi specialūs maisto papildai, kurių sudėtyje yra melatoninio, padedančio mažinti laiko, reikalingo norint užmigti, trukmę, vienas tokių pavyzdžių yra „Hypnozan“. Tokie preparatai vartojami prieš miegą, tačiau nereikėtų pamiršti, kad jie neatstoja sveiko ir subalansuoto gyvenimo būdo.
Miego specialistė akcentuoja, kad norint kokybiškai pailsėti labai svarbu tinkamas pasiruošimas miegui – naudinga puoselėti miego ritualus, kurie neretai yra paprasti, vos kelių minučių reikalaujantys veiksmai. Pavyzdžiui, šiltas dušas, neįtempto siužeto knygos skaitymas, nesinaudojimas ekranais, miegamojo išvedinimas ir komfortiškos temperatūros suregulavimas, kai kam netgi padeda miegojimas nuogiems.
Teigiamai miegą veikia įvairios meditacijos, kvepavimo praktikos, dėkingumo dienoraštis. Reikėtų nepamiršti puoselėti ir miego higienos – laikytis miego režimo, nukrypimai nuo įprasto miego laiko neturėtų būti didesni nei valanda. To nereikėtų pamiršti tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais.

6 patarimai, kurie padės naktį gerai pailsėti:
Dieną būkite fiziškai aktyvūs – vaikščiokite, mankštinkitės.
Atraskite veiklą, kuri jums padeda nurimti ir pasiruošti miegui (dėkingumo dienoraštis, knygos skaitymas, šilti gėrimai)
Net ir savaitgaliais laikykitės miego režimo, stenkitės, kad jis nesvyruotų daugiau nei valandą.
Prieš miegą pabūkite po šiltame duše.
Išvėdinkite miegamąjį ir stenkitės palaikyti komfortišką, ne per aukštą temperatūrą.
Bent pora valandų prieš miegą venkite ekranų.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: