Valkininkuose šurmuliavo Antaninių kermošius

0
100

Sekmadienį Valkininkų miestelis buvo pilnas šventinio šurmulio. Čia vyko tradicinė miestelio šventė „Antaninių kermošius“

Įgyvendinant projektą „Šviesa nešanti šviesą“ skirtą Valkininkų krašto knygnešėms ir daraktorėms atminti, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybė, talkinant Varėnos kultūros centrui, Valkininkų seniūnijai, bendruomenei, pagrindinėje miestelio aikštėje priešais bažnyčią nuo pat ryto, kaip ir senovės kaimo turguje, vyko kermošius, kuriame buvo galima įsigyti tautodailės dirbinių, dzūkiškų skanėstų.

Scenoje vykusioje koncertinėje programoje pasirodė Valkininkų gimnazijos vokalinio ansamblio moksleiviai (vadovė Neringa Akulavičienė), Valkininkų kultūros centro folklorinių šokių ansamblis „Bitelė“ (vad. Jolanta Molienė), folkloro ansamblis „Santaka“ (vad. Aldona Japertienė), Valkininkų kapela, šiuolaikinio šokio atlikėja Eglė Ukanytė ir renginio pagrindine ašimi tapusi aktorė, dainininkė, rašytoja, renginio vedančioji Nijolė Narmontaitė. Pastarosios atlikėjos savo pasirodymais supažindino šventės svečius su Valkininkų krašto knygnešėmis ir daraktorėmis. Šis kraštas tuo ir ypatingi, kad skirtingai nei kituose regionuose knygnešių tinkle veikė beveik trečdalis moterų. Spaudos draudimo laikotarpiu tai buvo tikra retenybė atrasti tiek daug moterų atsitraukusių nuo šeimos, buities ir įsitraukusių į kovą už savo gimtosios kalbos išsaugojimą.

Šventės proga susirinkusiuosius griausmingai sveikino asociacijos „Pakeliui su vėju“ nariai, Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas, Valkininkų bendruomenės pirmininkė Danutė Blažulionienė, seniūnas Antanas Juknevičius, klebonas Algis Vaickūnas. Pasveikinti buvo ir šioje šventėje dalyvavę Antanai.

Šventėje netrūko įvairiausių edukacinių veiklų ir mažiems, ir dideliems. Vyko šie užsiėmimai: „Uždrausta knyga ir daraktorių mokykla“, „Knygrišystės paslaptys“, „Knygnešių takais“.

Vidurdienį miestelio bažnyčioje vyko Šv. Antano atlaidų iškilmės ir vaikų Pirmosios šventosios Komunijos šventė. Šv. Antano atlaidai Valkininkuose rengiami nuo XIX a. pradžios, o šiemet tai buvo vienuoliktoji atsinaujinusi šventė.

Už paramą renginiui organizatoriai dėkoja UAB „Staginis“ direktoriui Kęstučiui Jurgelioniui, Varėnos kultūro centro direktorei Reginai Svirskienei, Žydrūnei ir Ričardui Sabaliauskams, Vilmai ir Algiui Jankauskams. Taip pat nuoširdų ačiū taria būriui talkininkų, kurių pagalba buvo labai svarbi: Aldonai Tolvaišienei, Algiui Mazaliauskui, Alvydui Kazlauskui, Ramūnui Vilkevičiui, Romui Petrūninui, Virginijui Leikaičiui, Agnei Vilbikaitei, Jonui Andriulioniui, Danutei Šalaševičienei, Renatai Kovalčiukienei, Gintarei Česnulevičiūtei, Ritai Markevičiūtei, Arūnui Kažanauskui, Gabrieliui Moliui, Žygimantui Verseckui, Živilei, Lėjai, Vidui ir Erikui Žilinskams, Gediminui Žemaičiui.

Jolanta Molienė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: