PĖDSAKAI

0
53

PĖDSAKAI – retrospektyvinė paroda, skirta pristatyti Ingos Raubaitės kuruojamą žemės meno projektą.

Žemės menas – septintame dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos valstijose užgimęs meninis judėjimas, kurį praktikavo įvairių disciplinų menininkai. Žemės meno (Land Art), kūriniai sukuriami tik iš natūralios gamtinės medžiagos, jei norimai idėjai atskleisti panaudojamos įvairios atsineštinės medžiagos, šie darbai vadinami aplinkos meno (Environmental Art) darbais. Kūriniai įgyvendinami gamtoje, pritaikyti konkrečiam kraštovaizdžiui, kuris tampa neatsiejama jų dalimi.

Dabar žemės menas išgyvena renesansą, tuo laiku akcentuotos gamtos išlikimo problemos, skatinančios ekologinį mąstymą, vartojimo kultūros problemas yra aktualios ir dabar.

Pastaruoju metu žemės menas sparčiai populiarėja ir Lietuvoje, kurio viena iš pradininkių ir iniciatorių yra Inga Raubaitė. Nuo 2003 metų Vilniaus universiteto botanikos sode Kairėnuose ji kuruoja žemės meno parodas (16), sudarė šių parodų darbų nuotraukų albumus (Žemės menas ir aplinkos menas Vilniaus universiteto botanikos sode). Pastaruoju metu duetu su Žilvinu Višinsku kuria žemės meno darbus ir dalyvauja kituose meno projektuose.

Žemės meno darbai yra laikini, juos veikia aplinka, laikas, jie nuolat kinta, kol galiausiai suyra ir išnyksta. Kūrinių fotografavimas – tai vienintelė galimybė užfiksuoti ir įamžinti nykstančius žemės meno kūrinius, parodyti laikinumo trapumą ir kismo akimirką.

Parodoje PĖDSAKAI bus pristatytos žemės ir aplinkos meno darbų nuotraukos ir Marcinkonių stoties galerijos erdvėje sukurta instaliacija iš gamtinių medžiagų.

Parodos laikas: liepos 30 – rugpjūčio 28 d.,

Parodos atidarymas liepos 30 d., 13 val.

Adresas: Marcinkonių stoties galerija, Kastinio g. 1C, Marcinkonys, Varėnos sav.

Paroda veikia šeštadieniais ir sekmadieniais 12-17 val.

Organizuoja: VšĮ Verpėjos

Partneris: Vilniaus universiteto botanikos sodas

Parodą remia: Lietuvos kultūros taryba

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: