Legendiniai švediški kukuliai – receptas, akimirksniu pavergęs lietuvių širdis

0
69
Vytaras Radzevičius

Maltos mėsos (o taip pat ir sparčiai populiarėjančių augalinių jos alternatyvų) patiekalus mėgsta turbūt kiekvienas. Be jų neapsieina dažnos šeimos racionas, tam tikros variacijos puikiai tinka pašėlusiems draugų vakarėliams, o šaltą žiemos vakarą po darbų sunku atsisakyti kvapnių, nesunkiai pagaminamų kepsnelių su mėgstamais garnyrais.

Tad nenuostabu, kad vietą ant lietuvių stalo vis dažniau atranda švediškos virtuvės klasika – kukuliukai. Maisto kultūra Skandinavijoje, o ypač Švedijoje, išties išskirtinė. Ko gero, kiekvienas vaikystėje skaitęs Astridos Lindgren ar Selmos Lagerliöf knygas atkreipė dėmesį į patiekalų aprašymus, sėdėjimą prie bendro stalo, dalijimąsi dienos džiaugsmais ar vargais. 

Jo didenybė – kukuliai

Be jokios abejonės, svarbią vietą skandinavų virtuvėje užima žuvis, jūros gėrybės, taip pat įvairūs kepiniai, pavyzdžiui, imbieriniai sausainiai, migdolinis tortas, varškės pyragai ir bandelės. Tačiau labiausiai ne tik švedų namuose, bet ir visame pasaulyje yra paplitęs šio regiono tradicinis patiekalas – kukuliukai, patiekiami su bulvių koše ir rūgščia uogiene. 

Namuose šį skanėstą nesunkiai pasigaminsite ir jūs. Anot „Lidl“ ambasadoriaus, keliautojo, kulinaro Vytaro Radzevičiaus, šis patiekalas tikrai yra itin paprastas, tačiau ne prastas, o įspūdį sustiprina geras kreminis padažas.

Nuo Turkijos iki „Ikea“

Švediškų mėsos kukulių istorija siekia dar ankstyvą XVIII amžių, kada receptą iš dabartinės Turkijos teritorijos parsivežė šalies valdovas Karolis XII-asis. Iš esmės šis patiekalas yra įkvėptas tradicinio Artimųjų Rytų patiekalo kofta, kurio pagrindą taip pat sudaro malta mėsa, tradiciškai aviena. Na, o švediška jo interpretacija dažniausiai gaminama iš jautienos bei kiaulienos mišinio, tačiau eksperimentuoti galima su kone kiekviena mėgstama mėsos ar jos augalinių alternatyvų rūšimi.

Šiandien mėsos kukulių siūloma paragauti kone kiekviename restorane, tačiau labiausiai prie jų žinomumo prisidėjo švedų verslo gigantė „Ikea“. Iš pirmo žvilgsnio atrodo netikėta, kad baldus bei namų apyvokos reikmenis siūlantis tinklas garsėja ir tradiciniais Švedijos patiekalais, tačiau tai – dar viena šios tautos patriotizmo išraiška, telpanti į vieną komercinę idėją. Švedijos vėliavos spalvos logotipe ir skandinavišką minimalizmą atspindinčios prekės atspindi tautinį pasididžiavimą, tad prekybos centruose įsikūrusios užkandinės, siūlančios geriausią šalies virtuvę, išaugino didelį būrį kukulių gerbėjų.

Švediški kukuliai pagal Vytarą Radzevičių

Kaip sako V. Radzevičius, švediškų kukulių receptų yra daug, bet keli pagrindiniai momentai nesikeičia – maltos kiaulienos ir jautienos mišinys, svogūnas, padažas, prieskoniai ir dydis. Tradiciškai jie daromi nedidukai ir dažniausiai patiekiami su bulvių koše ir bruknių uogiene. 

4-6 valgytojams reikės:

0,5 kg maltos kiaulienos

0,5 kg maltos jautienos

0,5 stiklinės smulkintų petražolių pabarstymui

0,5 šaukštelio malto muskato riešuto

1 smulkiai supjaustyto svogūno

0,75 stiklinės maltų džiūvėsėlių

2 kiaušinių

Alyvuogių aliejaus arba sviesto kepimui

Kreminiam padažui:

100 g sviesto

0,5 stiklinės miltų

4 stiklinių jautienos sultinio

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Šaukšto citrinų sulčių

Žiupsnelis malto muskato riešuto

1 stiklinės riebios grietinėlės

Dubenyje suminkykite jautieną, kiaulieną, prieskonius, svogūnus, džiūvėsėlius ir kiaušinius.

Naudodami šaukštą arba ledų rutuliukų formavimo įrankį padarykite 3 cm skersmens kukulius – nedarykite jų didesnių, nes sutrūkinės.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite riebalus. Įdėkite kukulius ir kepkite apie 5 minutes,  kol vienodai paruduos iš visų pusių. Jei netelpa visi iš karto – kepkite dalimis.

Išgriebkite kukulius ir atidėkite į šalį. Į keptuvėje likusį skystį ant mažos kaitros įdėkite sviestą. Kai sviestas ištirps ir pradės lengvai burbuliuoti, maišydami atsargiai suberkite miltus ir supilkite sultinį, maišydami užvirinkite, sudėkite visas padažo dalis. Kai padažas tolygiai užvirs, sudėkite į jį kukulius. Virkite kol padažas sutirštės, o kukuliai jame išvirs – apie 10 minučių. Nepamirškite pamaišyti, kad nepritrauktų prie dugno. 

Kukulius patiekite su bulvių koše, apipylę padažu bei apibarstę petražolėmis ir šalia įdėję bruknių uogienės.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: