Slapčiausios šnipų technologijos

0
104

Prof. Jonas GRIGAS

Šnipai (ypač rusų) tankiu tinklu apraizgė šalis ir miestus. Apie 50 metų išgalvotas britų MI6 agentas Džeimsas Bondas žavėjo kino žiūrovus šnipinėjimo įtaisais, kovodamas su piktadariais. Šiandien Bondo filmų išradimai jau ne naujiena – pirštų atspaudų skaitytuvai, žinutes ir skambučius priimantys laikrodžiai, nuodais šaudantys pistoletai ir plunksnakočiai, mažytės sagos pavidalo fotokameros, mirtini radioaktyvūs elementai (plutonis ir kt.) ir chemikalai, ir daugybė kitų.

Jei jūs galite nešiotis kompiuterį su fotokamera ir prieiga prie palydovinės navigacijos, nenuostabu, kad ir šiandieniniai šnipai ištobulino savo keitimosi informacija prietaisus. Prisitaikęs prie skaitmeninio amžiaus, šnipinėjimas dabar yra modernus, apimantis dirbtinį intelektą, kvantinę fiziką ir kitas naujoves. Paminėsime tik keletą labiausiai žinomų šnipų pagalbininkų.

Veido atpažinimo programinė įranga. Ji jau yra. Išmanųjį telefoną galima atrakinti tiesiog pažvelgus į jį. Valdžios institucijos naudojo jį vaizdams analizuoti ir žmonių atpažinimui daugelį metų. Neseniai policijos pajėgos išbandė veido atpažinimą, kuris realiu laiku nuskaito minios filmuotą medžiagą. Nors tai sukėlė privatumo gynėjų nepasitenkinimą, jis veikia.

Algoritmai atpažįsta veidus. JAV saugos įmonės „Digital Barriers“ programinė įranga gali aptikti žmones net ir uždengtais veidais. Tuo tarpu „Amazon“ atpažinimo technologija, kurią naudoja FTB ir kitos JAV agentūros, ne tik atpažįsta žmones, bet ir gali pasakyti, ar jie laimingi, liūdni ar išsigandę. Bendrovės „Rekognition“ įranga gali perskaityti ant pristatomo paketo užrašytus žodžius.

Įsilaužimai į telefoną. Jau verta pagalvoti, ar leisti programai pasiekti telefono mikrofoną, GPS, fotoaparatą ar giroskopą? Judesio jutiklis aptinka, ką darote. Stanfordo universiteto ir Izraelio gynybos tyrimų grupės „Rafael“ mokslininkai sukūrė programinę įrangą „Gyrophone“, kuri identifikuoja garsiai ištartus žodžius.

Slaptažodžiai iš klaviatūros. Šnipams net nereikia įsilaužti į kompiuterį, kad patektų į jo failus. Jie gali atspėti slaptažodį nufotografavę klaviatūros šiluminį vaizdą. Baigus spausdinti tekstą, klavišai lieka šilti. Kalifornijos universiteto mokslininkai infraraudonąja spindulių kamera aptinka šį šilumos likutį. Žmonės gali iš šių vaizdų išsiaiškinti sudėtingus slaptažodžius. Šnipai šiuo metodu gali išaiškinti PIN kodus ir kitą slaptą informaciją.

Šnipinėjimo dronai. „RQ-4A Global Hawk“ robotinis šnipinėjimo dronas gali susekti žmogų ant žemės iš beveik 18 km aukščio – net jei debesuota. Ir jis gali apkeliauti pusę pasaulio su vienu degalų baku. Šis JAV kariuomenės šnipinėjimo dronas išgarsėjo rinkdamas žvalgybos duomenis Irake ir Afganistane. Jis taip pat patruliuoja Ramiojo vandenyno pakrantėse, kur galingi jutikliai mato daug toliau nei tarptautinė vandens linija. Didelės raiškos kamera gali tiksliai nustatyti vietas dieną, o elektrooptinis ir infraraudonųjų spindulių vaizdas naudojamas nakties misijoms. Duomenų ryšys su kariniais palydovais ir tiesioginis ryšys su antžeminėmis bazėmis užtikrina drono vaizdų perdavimą akimirksniu. Nors pilotas nuotoliniu būdu vadovauja jam kilimo metu ir gali bet kada perimti valdymą, dronas gali skristi savivaldžiai daugiau nei 32 valandas ir įveikti iki 23 000 km.

Nenulaužiamas telefonas. „Blackphone 2“ turi užšifruotą garso skambučių sistemą, todėl niekas negali klausytis pokalbių. Įrenginys neleidžia prisijungti prie nesaugių „Wi-Fi“ tinklų, kurie gali būti durys įsilaužėliams. Jo atmintis yra užšifruota, todėl neįmanoma iššifruoti jos turinio be teisingo PIN kodo. Ir jei jis pamestas arba pavogtas, galima nuotoliniu būdu išjungti telefoną arba ištrinti viską, kas jame yra. Tokių telefonų yra ir Lietuvoje.

DNR paimantis rašiklis. „Uzi Tactical Pen“ rašiklio dangtelio viršuje yra adata. Kai užpuolikas ją įsmeigia, jis paima DNR mėginį ir vėliau atpažįsta auką. Rašiklis rašo net po vandeniu.

Nematomas rašalas. Nors tai skamba senamadiškai, nematomas rašalas vis dar naudojamas. 2010 metais Jungtinėse Valstijose sučiupti Rusijos šnipai prisipažino jį naudoję slaptoms žinutėms rašyti ir perduoti. 2008 m. „Al-Qaeda“ darbuotojas buvo sučiuptas nelegaliai gabenantis į JK nematomą informaciją. Vienas patikimų būdų sukurti nematomą rašalą yra rašyti užrašą citrinos sultyse arba sumaišyti kraują su tam tikrais chemikalais.

Dokumentų surinktuvas. Slaptus dokumentus susmulkinus jie nebūtinai išnyksta. „Unshredder“ kompiuterinė programa gali iš naujo surinkti sunaikintus dokumentus. Ji analizuoja kiekvienos skiltelės simbolius, įskaitant dydį, spalvą ir šriftą, kad surastų atitinkamas dalis. Naujovišką programinę įrangą naudoja policijos departamentai, vyriausybinės agentūros ir net privatūs tyrėjai.

GPS patranka. „StarChase“ įrenginys padeda persekioti bėglius. Tai patranka iššaunanti lazeriu valdomus GPS švyturius, kurie prilimpa prie bėglių transporto priemonių. Policijos ar kiti pareigūnai gali sekti nusikaltėlį savo telefonu, todėl jiems nereikia vaikytis nusikaltėlių.

Vabalai šnipai. Singapūro Nanyang technologijos universiteto mokslininkai panaudojo vabzdžius pokalbių klausymui. Vabalams ant nugaros pritvirtinti mažyčiai radijo imtuvai-siųstuvai bei elektrodai ant kojų ir sparnų, kad išgirstų, kas vyksta aplink. Jie, nuotoliniu būdu stimuliuodami elektrodus, priverčia vabalą skristi į kairę ar dešinę arba kilti. Vabalai gali būti naudojami šnipinėti teroristus.

Pagal „Live Science“

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: