Varėnoje – Čiurlionis kitaip

0
66

147- ojoMikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadienio išvakarėse Varėnos viešojoje bibliotekoje vyko jausmingas ir muzikalus, M. K. Čiurlionio kūrybine dvasia pripildytas vakaras. M. K. Čiurlionio laiškus Sofijai skaitė „Keistuolių“ teatro aktoriai Justas Tertelis ir Vesta Šumilovaitė-Tertelienė, o džiazo virtuozai Dmitrij Golovanov ir Jan Maksimovič susirinkusiems klausytojams dovanojo nebaigtų ir nepublikuotų kompozitoriaus muzikinių eskizų improvizaciją.

Literatūrinėje kompozicijoje aktoriai jautriai ir švelniai prisilietė prie M. K. Čiurlionio ir Sofijos meilės istorijos. Kaip sako aktorius J. Tertelis: „Tas dviejų menininkų, dviejų kūrėjų – Čiurlionio ir Sofijos – susitikimas laiškuose ir dominuojantys jautrūs tarpusavio santykiai, rūpestis, pagarba, kartais – lengva ironija, skaitant imponuoja labiausiai. Tikriausiai lengviau buvo perprasti jų meilės didumą ir kartu trapumą todėl, kad laiškus skaitome kartu su žmona Vesta. Mes irgi menininkai, mes irgi kūrėjai.“

Muzikinėje improvizacijoje D. Golovanovas ir J. Maksimovičius kėlė klausimus – o kas būtų, jei Čiurlionis būtų gyvenęs ilgiau? O kas būtų, jei jis, kaip ir jo amžininkai, būtų pažinęs džiazo muziką? Ir koks būtų Lietuvos džiazas, jei taip įvyktų? Šie klausimai vedė į fantazijų pasaulį, prisiminti M. K. Čiurlionio muziką ir pažvelgti į ją kitu kampu.

Renginys organizuojamas įgyvendinant projektus „Mobilūs pašnekesiai“ ir „Čiurlionis kitaip“. Projektą „Čiurlionis kitaip“ planuojama rengti kasmet, kad M. K. Čiurlionis taptų Varėnos kultūrinio gyvenimo nuolatiniu akcentu.

Projektus remia Lietuvos kultūros taryba, Varėnos rajono savivaldybė.

Indrė SIAURUSIAVIČIENĖ

Varėnos viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: