„Mūsų gyvenime – čia pat ir ašaros, ir juokas”, – A. Latėnas

0
59

XIII D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje – Eduardo de Filippo „FILOMENA MORTURANO“ (rež. Algirdas Latėnas)

Vilniaus senasis teatras vietoje atšaukto spektaklio „Medėja svetimšalė“ 2022 m. spalio 15 d. 18 val. Varėnos festivalio publikai pristatys režisieriaus Algirdo Latėno dviejų dalių lyrinę komediją „Filomena Morturano“ pagal Eduardo de Filippo pjesę.

Italų dramaturgas, aktorius ir režisierius Eduardo de Filippo (1900 – 1984) – pasaulyje gerai žinomas, unikalios Neapolio teatrinės tradicijos tęsėjas bei puoselėtojas. Jo kūrinys „Filomena Morturano“ (1946 m.) laikomas autoriaus kūrybos viršukalne, puikiai įvertintas ir pastatytas daugelyje pasaulio teatrų scenose. Išskirtinė pjesė tapo ir italų kinematografo šedevro – filmo „Itališkos vedybos“ scenarijumi.

Režisierius Algirdas Latėnas apie „Filomena Morturano“ autorių sako, kad jis – teatro žmogus iki panagių, „mėsom prikepęs“ prie savo laikmečio, todėl daugelis teatro kūrėjų nedrįsta jo imtis. „Man patinka jo savita stilistika, pjesių problematika, be to, jo pjesė atitinka mano įsivaizdavimą – per humorą kalbėti apie labai rimtas problemas. Mūsų laikmečio žmogui pjesės autorius atidengia labai daug tiesos. (…) Tai spektaklis apie mus“, – pabrėžia režisierius A. Latėnas.

Algirdas Latėnas savo pastatyme vengia nuslysti į pigią komediją. Jis siekia giliau išlukštenti šios pjesės problematiką, žmogiškai aktualią visais laikais, visoms tautoms. Pasak režisieriaus, viskas mūsų gyvenime labai arti – čia pat ir ašaros, ir juokas, todėl jam nesinori subanalinti to, kas vyksta pjesėje – aktorių monologų, charakterių.

Režisierius A. Latėnas statydamas pjesę atsirėmė į šiuolaikinį „stand-up“ komedijos formatą, kai neprofesionalūs ir profesionalūs aktoriai pasakoja savo istorijas, čia pat jas suvaidindami. „Nėr kada, ne tas laikas  – reikia suspėti per keletą sekundžių publikai mestelt savo gyvenimišką retrospektyvą ir atskleisti  charakterį, apie kurį nori papasakoti,“ – dalinasi įžvalgomis režisierius.

Pagrindinė pjesės veikėja – moteris, motina, kenčianti, mylinti, trokštanti laimės sau ir savo vaikams. Per šią tragikomediją, per motinos ašį nagrinėjamos ir kitų žmonių, aplink motiną būnančių, linijos. Ši jaudinanti istorija yra apie moterį, visais būdais besistengiančią išsaugoti savo meilę ir orumą. Kadaise pabėgusi iš viešnamio ir dvidešimt metų buvusi savo meilužio tarnaite, Filomena Morturano tetrokšta tik vieno: ištekėti ir įteisinti savo tris sūnus.

Pasak A. Latėno, spektakliui sukurti kostiumai neprisiriša prie laikmečio, juose yra ir prabangos, nes visgi pagrindinis veikėjas yra truputį išprotėjęs milijonierius. Spektaklio dailininkė R. Skrebūnaitė kurdama kostiumus siekė, kad kostiumas atlieptų kiekvieno personažo charakterį, kaip jo gyvenimo priešistorę. „Pagrindinės veikėjos kostiumą parinkau juodą ir baltą, nes jos visas gyvenimas – pakilimas arba kritimas be pilkų ruožų. Jaunai tarnaitei, kuri yra grubi, netašyta, bet kartu ir ieškanti savęs, parinkau paauglės metalistės kostiumą – spygliuotą, bet tai nereiškia, kad ji bloga, ji tik ieškanti, palaipsniui šylanti, todėl ir jos kostiumas palaipsniui tampa spalvotesnis.“

Spektaklyje skamba kompozitoriaus Lino Rimšos muzika. Vaizdo projekcijas sukūrė Džiugas Katinas.

Vaidina: Anžela Bizunovič, Aleksandras Agarkovas, Vladimiras Serovas, Valentinas Kirejevas, Inga Maškarina, Jevgenija Rusakova, Edita Gončarova, Igoris Abramovičius, Maksimas Tuchvatulinas, Arturas Svorobovičius, Vladimiras Dorondovas ir kt.

Spektaklis bus rodomas rusų kalba su lietuviškais titrais.

Bilietai: https://bit.ly/3CCPokf

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: