Įdomiausi literatūros muziejai pasaulyje – nuo Čikagos iki Delio

0
16
Jeruzalės knygos muziejus

Tikriems knygų mylėtojams dažnai nepakanka tik pažinties su rašytojo kūryba – norisi sužinoti daugiau, susipažinti su jo vaikyste, pajusti kasdienybę, išsiaiškinti įkvėpimo šaknis. Tad besiruošiantiems į keliones, vertinga ne tik į kuprinę įsimesti mėgstamo rašytojo knygą, bet taip pat į maršrutą įtraukti ir aplankyti įspūdingiausius literatūros muziejus. Interneto knygynas Patogupirkti.lt pristato įdomiausius literatūros muziejus Lietuvoje ir pasaulyje.

Britų biblioteka Londone

Daugiau nei 740 kilometrai knygų, virš 170 milijonų įvairiausioms religijoms ir kalboms skirtų leidinių ir vaizdiniai archyvai, kuriems peržiūrėti neužtektų 3,5 metų – tokią kolekciją galima aptikti Londone įkurtoje Britų bibliotekoje. 1973 m. įsteigta biblioteka-muziejus – didžiausia visoje Jungtinėje Karalystėje ir viena didžiausių visame pasaulyje.

Čia lankytojai gali išvysti pirmąjį Beovulfo rankraštį, anksčiausiai pasaulyje išspausdintą knygą, Leonardo da Vinčio užrašus, originalius žymiausių grupės „The Beatles“ dainų rankraščius bei daugybę kitų svarbių istorinių objektų. Britų biblioteka gauna visas Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje išleistų knygų kopijas, taip pat daugybę šalyje platinamų knygų iš užsienio. Beje, čia saugoma ir dalis Lietuvos – lietuviškos raštijos pradininko Konstantino Sirvydo knyga „Punktai sakymų“. Kasmet į šią įspūdingą vietą atvyksta daugiau nei 1,6 milijonai lankytojų.

Kafkos muziejus Prahoje

Mėgstantiems Franco Kafkos kūrybą ir besidomintiems neįprastais dizaino sprendimais, verta apsilankyti Prahoje įkurtame Kafkos muziejuje. Prie įėjimo į muziejų lankytojus pasitiks „šokiruojanti“ skulptūra – du nuogi vyrai, besišlapinantys ant Čekijos.

Užėjus į vidų, galima susipažinti ne tik su fiziniais F. Kafkos gyvenimo elementais – laiškais, nuotraukomis, juodraščiais, geriausių kūrinių ekspozicijomis, bet ir keistais, jo pasaulio esmę reprezentuojančiais objektais. 2005 m. duris atvėręs muziejus kviečia į vieną įdomiausių kelionių po didelį indėlį literatūriniame pasaulyje palikusio rašytojo gyvenimą.

Knygos šventovė Jeruzalėje

Hebrajų biblija yra kertinis žydų tautos akmuo, palikęs itin svarbų pėdsaką krikščionybėje ir islame, o viena populiariausių knygų Biblijoje – Izaijo knyga. Izaijas buvo vienas didžiųjų Izraelio pranašų, o jo gražūs, poetiški ir pranašiški raštai labai išsamiai aprašo daugybę svarbių dalykų, įskaitant Mesijo sugrįžimą. Todėl 1947 m. Kumrane atradus rankraščius, kuriuose išdėstyta beveik visa Izaijo knyga, tai tapo vienu svarbiausiu pastarojo tūkstantmečio archeologinių radinių.

1965 m. pastatyta Knygos šventovė tapo šių istorinių rankraščių saugykla. Net pastato išvaizda simbolizuoja šį svarbų įvykį – šventovė yra didelio balto kupolo formos, reprezentuojanti stiklainį, kuriame buvo rasti pirmieji ritinėliai. Nors šis statinys neprimena įprasto literatūros muziejaus, kuriame galima susipažinti su rašytojų gyvenimu, tiek Knygų šventovės išvaizda, tiek ir vidaus lobynai yra itin įspūdingas ir dėmesio vertas reginys.

Nacionalinis Steinbeko Centras Kalifornijoje

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Salino mieste, moderniosios literatūros klasiko Džono Steinbeko atminimui sukurtas muziejus yra vienas didžiausių pasaulio centrų, skirtų vienam autoriui.

1962 m. Nobelio premiją pelnęs rašytojas išgarsėjo ir pasaulinę šlovę pelnė su tokiais kūriniais kaip „Apie peles ir žmones“, „Rūstybės kekės“ ir „Mūsų nerimo žiema“. Gimtajame rašytojo mieste įrengtame centre nugulė daugybė artefaktų, įkvėpusių jo kūrybą – nuo literatūros rankraščių ir laiškų iki daiktų, aprašytų jo paties romanuose. Vaikštant po muziejų ir žvalgantis po eksponatus, kiekvieną iš jų galima susieti su konkrečiu autoriaus kūriniu, tad muziejų rekomenduojama aplankyti ištikimiausiems autoriaus gerbėjams.

Nacionalinis muziejus Naujajame Delyje

Nacionalinis Indijos muziejus, esantis Naujajame Delyje, buvo įkurtas 1949 m. Muziejui priklauso didžiausia šalyje Indijos ir Centrinės Azijos meno kolekcija ir daugiau nei 14 000 rankraščių kolekcija. Čia lankytojai gali aptikti šventuosius budizmo tekstus, išspaustus ant vario indų, XII a. Sanskrito eilėraščius, kurie būdavo užrašomi ant sudžiūvusių palmių lapų, geriausius arabų kaligrafijos darbus bei daugybę kitų įdomių eksponatų. Didelėje muziejaus ekspozicijoje taip pat pristatomi ir kiti archeologiniai radiniai, spalvingi tautiniai kostiumai, paveikslai, unikalios skulptūrų, ginklų, papuošalų, numizmatikos kolekcijos.

Dublino rašytojų muziejus

Pažintis su Samuelio Beketo, Oskaro Vaildo, Džeimso Džoiso, Džordžo Bernardo Šo, Bramo Stokerio ir kitais literatūros pasaulio genijais lauks visų, apsilankančių Dublino rašytojų muziejuje. 1991 m. duris atvėręs muziejus yra įkurtas elegantiškame XVIII a. name, kurio patalpos skirtos pagerbti talentingiausiems, istorijoje pasižymėjusiems airių rašytojams. Apsilankymas šiame Airijos muziejuje – tarsi greita airių literatūros pamoka tiek mėgstantiems airių rašytojų literatūrą, tiek dar nespėjusiems susipažinti su garsiais rašytojais ir jų šedevrais.

Amerikos rašytojų muziejus Čikagoje

2017 m. Čikagoje įkurtame muziejuje knygų mylėtojai gali atrasti tokią gausybę objektų iš literatūros pasaulio, jog jame galėtų vaikščioti ištisas dienas ar net savaites. Muziejuje galima aptikti daugiau nei 400 skirtingų žanrų amerikiečių rašytojų kūrybos – nuo prarastosios kartos iki indėnų autorių, didelę uždraustų knygų kolekciją, senovines spausdinimo mašinėles, daugybę interaktyvių eksponatų ir garsų, vaizdų bei kvapų kupiną staigmenų lentyną. Beje, šis muziejus yra išskirtinis ir dėl jame rengiamos įspūdingos, į meditacinę būseną perkeliančios instaliacijos „Žodžių krioklys“ (angl. Word Waterfall), kurios metu ant sienų vaizduojami žodžiai ir vaizdai susilieja į hipnotizuojančią visumą.

Bodleian biblioteka Oksforde

Tai – pagrindinė Oksfordo universiteto mokslinių tyrimų biblioteka ir viena seniausių bibliotekų Europoje. Bibliotekos-muziejaus pavadinimas kilo nuo jos įkūrėjo, anglų diplomato ir mokslininko sero Tomo Bodley. Bibliotekos įkūrimas siekia net XIV a., o šiuo metu bibliotekoje saugoma daugiau nei 13 milijonų leidinių, tarp kurių ir tokios įžymybės kaip Gutenbergo biblija, svarbiausias Viljamo Šekspyro pjesių rinkinys „Pirmasis foliantas“, Mary Shelley „Frankenšteino“ juodraštis ir kiti istoriniai leidiniai.

Maironio lietuvių literatūros muziejus Kaune

Lietuvoje taip pat yra ką aplankyti literatūros mylėtojams. 1936 m. Kaune, poeto ir kunigo Jono Mačiulio – Maironio namuose buvo įsteigtas Maironio lietuvių literatūros muziejus. Iš pradžių Maironio bute buvo įrengti 3 memorialiniai kambariai, tačiau vėliau, muziejaus vadovo pareigas einant poetui Bernardui Brazdžioniui, jo iniciatyva pradėta kaupti ir kitų rašytojų archyvinė medžiaga. Ilgainiui muziejus tapo Respublikiniu literatūros muziejumi.

Pravėrus Maironio buto duris, pradeda skambėti kanklės ir pasigirsta kompozitoriaus Juozo Naujalio ir Maironio dainos „Lietuva brangi“ melodija. Muziejuje saugoma daugiau nei 280 000 eksponatų – asmeninių poeto daiktų, svarbūs jo bei kitų lietuvių rašytojų rankraščiai, fotografijos, laiškai. Teigiama, kad gyvendamas šiame bute Maironis parašė dauguma savo garsių eilėraščių, taip pat balades – „Čičinskas“, „Jūratė ir Kąstytis“, istorinę trilogiją „Kęstučio mirtis“, „Vytautas pas kryžiuočius“ ir „Didysis Vytautas-Karalius“.

Lankytojai, eidami per kambarius išvys ir namų virtuvę, kurioje mėgdavo šeimininkauti kartu su Maironiu gyvenusi jo sesuo Marcelė Mačiulytė. Taip pat lankytojai kviečiami užsukti ir į išpuoselėtą sodą, kuriame mėgo darbuotis poetas. Muziejuje vyksta literatūros vakarai, naujų knygų pristatymai, konferencijos, įvairūs edukaciniai užsiėmimai. Maironio literatūros muziejui taip pat priklauso ir kiti padaliniai – Vaikų literatūros muziejus, Juozo Grušo namai-muziejus, Balio ir Vandos Sruogų namai-muziejus, Juozo Tumo-Vaižganto butas-muziejus, Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namai-muziejus.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: