Vilniuje vyko fotoalbumo,,Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko tremties takais“ sutiktuvės

0
47

2022 m. spalio 19 d. Vilniuje, Valdovų rūmuose, vyko fotoalbumo „Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko tremties takais“ pristatymas. Leidinio sudarytoja – Ramunė Sakalauskaitė, o išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras bendradarbiaudamas su VšĮ „Porta artis“.

Albumas pasakoja apie monsinjoro Kazimiero Vasiliausko (1922 – 2001) kelionę į tremties vietas, jo pašventintus filosofo Levo Karsavino (1882-1952) ir generolo Jono Juodišiaus(1892-1950) kapus bei paminklą ten palaidotiems represuotiems žmonėms. Fotografinį V. Daraškevičiaus pasakojimą lydi jo straipsnis apie ekspedicijų į tremties vietas konkrečias realijas. Nuotraukos, kuriose įamžintas monsinjoras K. Vasiliauskas, papildo jo paties citatos.

1990 m. vasarą vykusią ekspediciją į K. Vasiliausko tremties vietas Komijoje fiksavo fotografas Vytautas Daraškevičius.

Renginį vedė literatūros kritikas Valentinas Sventickas, kuriame kalbėjo Lietuvos gyventojų genocido ir tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas, žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Ramūnas Terleckas bei fotografas Vytautas Daraškevičius.

Leidinio pristatymo metu vyko dokumentinio filmo „Benamiai“ (LRT archyvai) apie 1990 m. ekspediciją Komijoje, peržiūra.

2022-uosius LR Seimas paskelbė monsinjoro K. Vasiliausko metais.

Aldona Jakavonienė

Nuotraukos: Vilmos Banytės ir Raimundo Kaminsko/LGGRTC

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: