Konkurso metu pristatyt išskirtiniai Alytaus apskrities tyrimai

0
72

Artėjant Kriminalinės policijos dienai Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate (toliau – Alytaus apskr. VPK) buvo organizuotas Geriausio policijos pareigūnų tyrimo konkursas. Šio renginio metu komisijos vertinimui buvo pristatyt keturi tyrimai. Alytaus, Druskininkų, Lazdijų ir Varėnos pareigūnų atlikti tyrimai buvo labai skirtingi, tačiau kiekvienas savaip įdomus ir išskirtinis. Trumpai apie kiekvieną iš jų.

– Alytaus apskr. VPK pareigūnai pristatė ikiteisminį tyrimą dėl vagysčių. Nuo 2021 m. rugsėjo mėnesio iki 2022 m. sausio mėnesio įvairiuose Alytaus rajono kaimuose buvo įvykdytos aštuonios vagystės negyvenamose sodybose arba sodo nameliuose, vienkiemiuose. Pagal įsilaužimo braižą ir pavogtus daiktus buvo akivaizdu, kad tai to paties asmens ar asmenų darbas. Įdomiausia tai, kad dažniausiai būdavo pasisavinami maisto produktai, gėrimai, namų apyvokos daiktai ir rasti prieskoniai. Po intensyvių paieškų, daugybės peržiūrėtų vaizdo įrašų pareigūnų pramintas „pipirų vagis“ buvo nustatytas, kai vienoje sodyboje įrengta vaizdo kamera jis buvo nufilmuotas. Šis tyrimas išskirtinis savo apimtimi, nes per nurodytą laikotarpį visos vagystės įvykdytos skirtingose Alytaus rajono teritorijose ir į tyrimo vykdymą buvo įtraukta daug pareigūnų, apklausta liudytojų ir peržiūrėta nesuskaičiuojamas kiekis vaizdo medžiagos.

– Druskininkų pareigūnai pristatė tyrimą dėl sukčiavimo būdu pavogtų paspirtukų. Š. m. kovo 20–21 d. Druskininkų mieste esančiuose nuomos punktuose keli asmenys pateikę suklastotus asmens dokumentus išsinuomojo elektrinius paspirtukus bei plačiaratį dvivietį skuterį, o numatytu laiku jų negrąžino. Nukentėjusieji patyrė daugiau nei 2500 eurų nuostolį. Buvo atlikta išsami daug darbo valandų pareikalavusi kamerų (miesto, viešbučių, įmonių ir privačių asmenų turimų kamerų) analizė. Vieno kruopštaus pareigūno darbo dėka, analizuojant įstaigos vidaus stebėjimo kameros įrašus, šoniniame vaizde (pro stiklines įėjimo duris matomas vaizdas) buvo pastebėtas automobilis, kuris priklausė vagystes vykdžiusiems asmenims. Toliau į tyrimą įtraukus ir kitų sričių bei apskričių pareigūnus paaiškėjo, kad įtariamieji vykdė analogiškus sukčiavimus ir kituose miestuose, pavyzdžiui, Klaipėdoje. Asmenys yra Vilniaus gyventojai ir puikiai žinomi policijos pareigūnams. Jų sulaikymą vėliau vykdė Vilniaus apskr. VPK pareigūnai ir du iš trijų įtariamųjų šiuo metu yra suimti. Įtariamieji buvo sulaikyti, kai sukėlė sumaištį Vilniuje ir stabdomi nestojo Vilniaus pareigūnams bei priešinosi sulaikomi. Druskininkų policijos pareigūnai atskleidė didesnio mąsto sisteminius nusikaltimus vykdžiusius asmenis, kurių atžvilgiu ikiteisminius tyrimus dėl nusikalstamų veikų tęsia Vilniaus apskr. VPK pareigūnai.

– Lazdijų policijos pareigūnų pristatytas tyrimas prasidėjo praėjusių metų kovo pabaigoje, kai Ukrainos pilietis, Lietuvos pasienio degalinėje įsipylė kuro ir išvyko palikęs piniginę. Vaizdo kameromis pastebėjus asmenį ir jo automobilį, tyrimas atrodė lengvai išaiškinamas. Tačiau paaiškėjo, kad automobilis priklauso fiktyviai Moldovos Respublikos piliečio įsteigtai įmonei. Po intensyvių bandymų atrasti asmenį, kreipimosi į Moldovos Respubliką su teisinės pagalbos prašymu, paaiškėjo, kad asmuo reziduoja kitoje užsienio valstybėje. Pareigūnai, turėdami mobiliojo ryšio telefono numerį bandė asmenį sudominti tariamais automobilių pardavimo sandoriais, tačiau nesėkmingai. Kai galiausiai, pareigūnams „Regitros“ darbuotojai pranešė apie automobilį registruoti atvykusį asmenį, kuriam policijoje paskelbta paieška. Tyrimas truko ilgiau nei metus, o nukentėjusysis nutarė su įtariamuoju susitaikyti.

– Varėnos pareigūnai konkursui pateikė tyrimą dėl automobilio padegimo, kai sausio mėnesį Varėnos mieste buvo padegtas automobilis „VW Touran“. Tądien pro šalį važiavęs taxi vairuotojas pastebėjo degantį automobilį bei netoliese buvusį vyriškį su dviračiu, kuris turėjo talpą skysčiams. Peržiūrėjus netoliese esančių degalinių vaizdo įrašus, asmuo buvo nufilmuotas. Tačiau su dviračiu į degalinę kuro įsipilti atvykęs vyras dėvėjo kepurę, taip pat užsidėjo kaukę ir atsiskaitė grynaisiais. Pareigūnai intensyviai ieškojo apibūdinto asmens, peržiūrėjo vaizdo kamerų įrašus, tačiau nerado jokios naudingos informacijos. Po kelių dienų pareigūnai prie parduotuvės pastebėję panašų dviratį, apklausė tos parduotuvės pardavėjas ir jų pagalba identifikavo įtariamąjį. Kaip paaiškėjo, pažįstamas asmuo paprašė padegti kaimyno automobilį ir už šią paslaugą, galimai, pasiūlė 260 eurų. Padegėjui buvo paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė.

Spalio 20 d. iš Alytaus apskr. VPK Kriminalinės policijos padalinių vadovų sudaryta konkurso komisija vieningai sutarė, kad Geriausio policijos pareigūnų tyrimo vardas šiais metais atitenka Druskininkų PK Veiklos skyriaus pareigūnų atliekamam ikiteisminiam tyrimui.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: