Nykstančios šilinių dzūkų audimo tradicijos gaivintojai kviečia į susitikimą Varėnos bibliotekoje!

0
38

Šiliniai dzūkai ilgiausiai Lietuvoje išlaikė archajiškas audimo tradicijas. Sparčiai tuštėjant kaimams, šią tradiciją baigiame prarasti, o šimtmečius kauptai žinių bazei gresia išnykimas. Todėl prieš metus susibūrusi „Parėdzymų“ platformos komanda nusprendė detaliai ir kokybiškai užfiksuoti bei populiarinti šią sudėtingą ir kerinčią šilinių dzūkų lovatiesių audimo tradiciją.

Gyvas susitikimas su platformos „Parėdzymai“ kūrėjais Varėnos r. savivaldybės viešojoje bibliotekoje laukia lapkričio 17 d. 17.00 val.!

Susitikime du iš komandos narių – projekto idėjos sumanytoja, filmų prodiuserė Eglė Kašėtienė ir šilų dzūkų audimo tradiciją kruopščiai bei atsakingai perimantis Mindaugas Rasimavičius – susirinkusiems papasakos apie šįmet vykdomą projektą „Nykstančios šilinių dzūkų audimo tradicijos perdavimas: mokomųjų filmų serija“.

Platformą „Parėdzymai“ Eglė Kašėtienė, Mindaugas Rasimavičius ir tekstilės dizainerė Raminta Beržanskytė sukūrė tam, kad dzūkių audėjų puoselėti raštai ir audimo technika neišnyktų užmarštyje, o surastų savo vietą dabartinio žmogaus gyvenime bei namų interjere.

Komandos kuriamuose filmuose matysite Mindaugą Rasimavičių, kurį audimo paslapčių moko patyrusios audėjos Antanina Nadzeikienė iš Kašėtų ir Ona Mortūnienė iš Lynežerio kaimų.

Metų pabaigoje „Parėdzymai“ visiems, kam brangi ir įdomi dzūkų senoji tekstilė, žada neįkainojamą dovaną – visus metus kruopščiai kurtą išsamią divonų audimo mokomųjų filmų seriją, kurioje žiūrovai išvys bei galės perprasti visą sudėtingą audimo procesą – kiekvieną reikalingą žingsnį, ausis patepti vaizdinga šilinių dzūkų šnekta, o svarbiausia – suvoks, kiek kruopštumo ir laiko reikalauja tokių audinių gimimas.

Komanda tiki, kad „Parėdzymų“ sekėjų ir dzūkų tradicinių audinių gerbėjų gretose yra ir būsimų audėjų, kuriems šie filmai pataps puikia priemone patiems pradėti mokytis dzūkiško audimo pagrindų!

Varėnos viešojoje bibliotekoje vyksiančiame susitikime lapkričio 17 d. Eglė Kašėtienė ir Mindaugas Rasimavičius iš „Parėdzymų“ komandos papasakos apie dzūkų audimo tradiciją bei atskleis, kaip sekasi Kašėtų kaime jau daugiau nei pusę metų vykstantys filmavimo darbai.

„Parėdzymų“ kūrėjai laukia visų, kuriems rūpi Dzūkijos identitetas, audimo tradicija ir visų, norinčių gyvai susipažinti, pasikalbėti apie šį nuostabaus grožio paveldą!

Mokomųjų filmų kūrimo projektą šįmet finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kviečiame sekti „Parėdzymus“ ir nepraleisti metų gale pasirodysiančių mokomųjų audimo filmų!

Taip pat kviečiame prisidėti prie baigiamųjų filmų kūrimo darbų paaukojant šiam projektui.

Projekto „Nykstančios šilinių dzūkų audimo tradicijos perdavimas: mokomųjų filmų serija“ komanda:

  • Eglė Kašėtienė (projekto vadovė, filmų prodiuserė, idėjos sumanytoja),
  • Mindaugas Rasimavičius (tradiciją perimantis pradedantysis audėjas),
  • Raminta Beržanskytė (projekto koordinatorė, audimo konsultantė),
  • Ignas Karlonas (vaizdo režisierius, operatorius),
  • Robertas Pledas (fotografas, operatorius),
  • Antanina Nadzeikienė (tradiciją perduodanti audėja iš Kašėtų kaimo),
  • Ona Mortūnienė (tradiciją perduodanti audėja iš Lynežerio kaimo).

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: