Paslaptingas molinukų ir sakmių pasaulis

0
53

Gruodžio 7 d. Varėnos viešojoje bibliotekoje pristatyta Onutės Drobelienės knyga „Molinukų sakmės“.

Knygos viršelyje rašoma: „Dzūkiška tarme parašyta knygelė skirta vaikams ir suaugusiems. Nepaprastai turtinga ir daininga dzūkiška šnekta parašytose Onutės Drobelienės sakmelėse atgijo ir apsigyveno garsios Merkinės keramikės Rūtos Indrašiūtės molinukų veikėjai – vieversys, gandras, žaltys, neužmirštuolė. Knygos pabaigoje pridėtas žodynėlis padės sakmeles suprasti ir dzūkuoti netgi to nebandžiusiems.“.

Į renginį atvyko kūrybinga ir daininga Jarmalavičių šeima iš Kareivonių kaimo. Vaikai – Gija, Joris, Vakaris atliko dzūkiškų giesmelių ir porinimų kompoziciją apie piemenėlių džiaugsmelius ir rūpestėlius, skambėjo birbynės muzika, o atsižvelgiant, kad dabar adventas, padovanojo advento giesmę „Vaikštinėjo povelė po dvarą“.

Knygos autorė Onutė liudijo, kad sakmeles sukurti įkvėpė Rūtos skulptūrėlės, puodynės, dubenėliai, ąsotėliai, ištapyti gražiausiais vaizdeliais, gyvūnėliais. Pasakojimai „gimė ilgais žiemos vakarais baltai pasidabinusiame Dzūkijos kaimelyje spragsint krosnelėje malkoms, ūkaujant pamiškės vėjams ar klajojant po miškus, raistus ir prisimenant vaikystės pamokas su seneliais ir tėveliais“. „Molinukų sakmėmis“ džiaugiasi ir Onutės anūkai. Autorė tiki, kad vaikai skaitydami šią knygą pramoks dzūkų tarmės, pamils ją, taps atidesni aplinkai, išmintingesni, o galbūt šeimose gims naujos skaitymo, pasakojimo, kūrybos tradicijos.

Onutė su vaikais žaidė žaidimus „Mano maišas pakulinis“, „Grybų rauc“, „Auskim, sesulės, abrūsus“, aiškino dzūkiškų žodžių reikšmes, skaitė sakmes.

Veikė Rūtos Indrašiūtės keramikos darbų, kurių herojai yra ir knygos herojai, paroda.

Kartu su Onute kviečiu visus į „spalvingą molinukų ir sakmių kelionę – pažinti, atrasti, nusišypsoti ir lyg gaivų šaltinėlį išgirsti dzūkų tarmės skambesį ir surasti raktą nuo durų į paslaptingą mitų pasaulį…“.

Daiva Armonienė

Varėnos viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: