Imbieras – ne tik peršalimo simptomams malšinti, bet ir sveikatai stiprinti

0
42

Rudeniui įpusėjus, neišvengiamai prasideda peršalimo ligų sezonas, tad vis dažniau tiesiame ranką į karšto gėrimo puodelį. Šaltuoju metų laiku ypač populiari tampa arbata su citrina, medumi bei imbieru – pastarasis dažnas ir imunitetą stiprinančių produktų sudėtyje. Kuo naudingas imbieras mūsų sveikatai, atsako gydytoja dietologė.

Imbierinių augalų šeimai priklausantis imbieras, kilęs iš Pietryčių Azijos, šiandien visame pasaulyje dažnai vartojamas kaip prieskonis – šviežias, džiovintas, maltas, net virtas ar keptas. Imbiero aštroką kvapą bei skonį suteikia jo gumbuotame šakniastiebyje esantys eteriniai aliejai.

„Imbiero sudėtyje yra daug įvairių aliejų, iš kurių svarbiausi yra gingerolis ir šogaolis, pasižymintys stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu. Todėl reguliarus imbiero vartojimas yra dažnai siejamas su lėtinių uždegiminių ligų, tokių kaip vėžio, ypač virškinamojo trakto, artrito, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, metabolinio sindromo rizikos mažinimu. Taip pat jis gali padėti pagerinti smegenų veiklą ir sumažinti Alzheimerio ligos vystymąsi“, – pasakoja gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

Pasak jos, nors tvirtų įrodymų, kad imbieras padėtų kovoti su peršalimo ligomis, stiprindamas imuninę sistemą, nėra, 2017 m. atlikta didelės apimties studija rado sąsajų tarp kasdienio šviežio imbiero vartojimo ir trumpesnės peršalimo trukmės. Be to, imbieras gali būti naudingas ir malšinant kitus nemalonius simptomus.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad imbiere esantis gingerolis pasižymi ir skausmą mažinančiu poveikiu, ypač pasireiškiančio menstruacijų metu. Imbieras rekomenduojamas ir nėštumo bei kitų priežasčių paskatintam pykinimui malšinti, nes jis skatina ir gerina žarnyno motorinę veiklą, taip pat gali padėti mažinti dujų kaupimąsi“, – sako J. Parnarauskienė.

Ir į sriubą, ir į arbatą

Įprastai kaip maisto prieskonio ar gėrimų ingrediento naudojamo imbiero sunku padauginti, vis dėlto kai kuriems reikėtų atkreipti dėmesį į jo vartojamus kiekius.

„Itin atsargiai imbierą turėtų vartoti tie asmenys, kurie vartoja kraują skystinančius vaistus, ypač varfariną. Didesnį šalutinį poveikį gali sukelti ir imbiero koncentruoti produktai, tokie kaip maisto papildai ar koncentratai – per didelis kiekis gali dirginti viršutinį virškinamąjį traktą“, – įspėja gydytoja dietologė.

Maiste imbierą galima naudoti įvairiais pavidalais – ne tik gardinti arbatą, bet ir sriubas, vaisių salotas, glotnučius. Ir nors imbieras tinkamas vartoti ištisus metus, jį dažniau esame linkę rinktis šaltuoju metų laiku. Prasidėjus rudeniui gyventojai dažniau į savo racioną įtraukia citrusinius vaisius, imbierą, medų. Taip tikimasi ne tik stiprinti imunitetą, papildyti vitamino C atsargas, bet ir palengvinti peršalimo ligų simptomus.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: