Iškiliai ir nuotaikingai paminėtas Anzelmo Matučio gimtadienis

0
148
Iš kairės: stovi Birutė Švagždienė, Anzelmo Matučio sūnūs: Valentinas Matulevičius ir Vytautas Matulevičius.

Sausio 7 dieną Anzelmui Matučiui būtų suėję 100 metų. Ta proga į Alytaus kraštotyros muziejų rinkosi skaitovai, maži ir dideli poezijos mylėtojai, poeto artimieji ir bičiuliai. Šventė prasidėjo garso įrašu, kuriame eiles skaitė pats Anzelmas Matutis. Eilėmis ir muzikiniais intarpais džiugino tarptautinio pradinių klasių mokinių raiškiojo skaitymo konkurso ,,Tau, vaikuti, dovanoju…“ laureatai. Šventę vedė Alytaus kraštotyros muziejaus muziejininkas-edukatorius Giedrius Bernatavičius.

Buvo pristatytos dvi naujos knygos. Pirmoji „Pažintis su Anzelmu Matučiu“, kurioje trijų autorių tekstai. Vaikų literatūros tyrinėtoja profesorė Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė  nauju žvilgsniu įvertina poeto kūrybą ir jos aktualumą šiandien. Muziejininkė Vilmantė Petrusevičienė apžvelgia A. Matučio namus ir juose esančius eksponatus. O ilgametė poeto bičiulė Birutė Švagždienė dalijosi prisiminimais apie laikotarpį, kurį A. Matutis praleido Pauosupėje.

Šia knyga siekiama padėti skaitytojui susipažinti su vaikiškiausiu vaikų poetu Anzelmu Matučiu. Knyga išmani, iliustruota nuotraukomis ir QR kodais, kuriuos nuskaičius galima pasižiūrėti vaizdo įrašus, kur savo vaikystės prisiminimais dalijasi poeto sūnūs Valentinas ir Vytautas Matulevičiai, bičiulė Birutė Švagždienė, poeto mokinė Liucija Petrauskaitė-Snarskienė.

Antroji knyga – nauja Anzelmo Matučio kūrybos rinktinė „Kas žmogiuko širdyje“, kurią parengė asociacija „Slinktys“. Knygoje publikuojamos poemos „Girios televizorius“, „Drevinukas“ ir gražiausi poeto eilėraščiai. Pasak leidėjų, ši rinktinė gimė iš svajonės sudaryti galimybę šiuolaikiniam skaitytojui susipažinti su trumpojo eilėraščio meistru. Tekstus knygai kruopščiai atrinko poeto sūnus Vytautas Matulevičius. Iliustracijas sukūrė dailininkė Lina Eitmantytė-Valužienė.

Anzelmo Matučio vaikai: (iš kairės) Elvyra ir Valentinas Matulevičiai, jų sūnus ir anūkas (priekyje), Vytautas Matulevičius

Šventėje dalyvavo poeto sūnūs Vytautas Matulevičius ir Valentinas Matulevičius su šeima. Renginyje lankėsi LRT žurnalistė Rūta Ribačiauskienė, kuri kalbino Vytautą Matulevičių, Birutę Švagždienę.

Iš kairės: sėdi Eitaras Kazimieras Krupovičius, Birutė Švagždienė, Anzelmo Matučio sūnūs: Valentinas Matulevičius ir Vytautas Matulevičius.

Varėnos viešosios bibliotekos direktoriui Eitarui Kazimierui Krupovičiui taip pat teko pasifilmuoti. Po renginio, visi susirinkusieji buvo pakviesti paskanauti gimtadienio torto, toliau šiltai ir betarpiškai pabendrauti. Į Varėną sugrįžome puikios nuotaikos, Alytaus kraštotyros muziejininkams pavyko surengti puikią gimtadienio šventę.

Jurgita Žukienė

Varėnos rajono savivaldybės vaikų ir jaunimo skyriaus bibliotekininkė, laikinai einanti skyriaus vedėjo pareigas

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: