Čepkelių pelkėje pasieniečiai sulaikė pusšimtį migrantų ir įtariamą jų vedlį baltarusį

0
45
Pusšimtis migrantų perbėgo miegmaišiais ir bandė pasišalinti į Lietuvos gilumą

Varėnos rajone pasieniečiai sulaikė didžiausią šiemet neteisėtų migrantų grupę – vos įžengęs į Lietuvą įkliuvo 51 užsienietis. Taip pat VSAT pareigūnai Čepkelių pelkėje sugavo, pirminiais duomenimis, Baltarusijos pilietį, įtariama, migrantų vedlį.

Trečiadienį ryte VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kabelių pasienio užkardos pareigūnai per vaizdo sistemą, įrengtą Varėnos rajone prie pat sienos su Baltarusija, fiksavo ką tik į Lietuvą įžengusią grupę asmenų. Matėsi, kad jai vadovauja du vyrai, atėję grupės priekyje. Ant šiek tiek pažliugusio keliuko, einančio miške prie pat sienos, jie paklojo miegmaišius pėdsakams nuslėpti. Pusšimtis migrantų perbėgo miegmaišiais ir bandė pasišalinti į Lietuvos gilumą.

Sienos pažeidėjai ir jų vedliai vietą patekti į Lietuvą pasirinko Čepkelių pelkės ribose. Dėl gamtinių kliūčių čia Lietuvos pusėje prie pat sienos linijos nebuvo galimybių įrengti fizinį barjerą, kuris užkardant Baltarusijos organizuotą neteisėtą migraciją pernai iškilo didžiojoje dalyje prie sienos su šia valstybe. Dėl pelkės ypatumų VSAT naudojama stacionari stebėjimo sistema čia sumontuota ne prie pat sienos, o vos giliau į Lietuvos pusę.

Užfiksavus migrantus į šią vietovę iškart buvo nusiųstos gausios tiek netoliese buvusių pasienio sargybų pajėgos, tiek VSAT pareigūnai iš kitų artimiausių vietovių. Netrukus už kelių šimtų metrų nuo sienos pasieniečiai sulaikė 51 užsienietį. Jie nebuvo spėję nei pasklisti mažesnėmis grupelėmis (tokios taktikos dažnai laikomasi siekiant apsunkinti sulaikymą), nei įeiti giliau į Lietuvos teritoriją.

Tolėliau nuo šios grupės pasieniečiai sulaikė ir, įtariama, migrantus į Lietuvą atlydėjusį Baltarusijos pilietį. Prieš tai pasieniečiai fiksavo, kad jo bendras, vos migrantams perėjus sieną, spruko atgal į Baltarusiją.

Ant šiek tiek pažliugusio keliuko, einančio miške prie pat sienos, jie paklojo miegmaišius pėdsakams nuslėpti.

Toliau VSAT pareigūnai su užsieniečiais atliko įprastus tokiems atvejams veiksmus. Baltarusijos pasieniečiai ar šios šalies propagandininkai neretai skelbia melagienas apie esą „netinkamą“ ir „žiaurų“ Lietuvos pareigūnų elgesį apgręžiant neteisėtus migrantus. Panašią tikrovės neatitinkančią retoriką naudoja ir kai kurie Lietuvoje esantys bei savanoriais prisistatantys asmenys. Pastarieji yra nuo pareigūnų slėpę informaciją apie nelegaliai į Lietuvą susiruošusius patekti ar patekusius atėjūnus bei prisiskyrę neteisėtų migrantų „gelbėjimo“ bei jų „globos“ funkcijas.

Tikrovė visada buvo ir yra kitokia – kaip kiekvienu atveju anksčiau, taip ir po šio sulaikymo buvo atidžiai vertinama asmenų sveikatos būklė ir esant bent mažiausių abejonių būtų kviečiama greitoji pagalba. Šįkart jos niekam neprireikė, nes migrantai jautėsi gerai, buvo tinkamai pasiruošę kelionei ir nespėjo nei labai sušalti, nei sušlapti.

Vis dėlto nuspręsta 51 migrantą pristatyti į šiame regione esančius VSAT padalinius, kur pasieniečiai jiems sudarė sąlygas pailsėti, parūpino karštų gėrimų ir maisto.

Pasieniečiai įvertino ir užsieniečių drabužius bei avalynę, ar jie atitinka metų sezoną. VSAT padaliniai turi užtektinai tokių atsargų ir be problemų galima buvo perrengti bei perauti visus šiuos migrantus. Pasirodė, kad papildomų drabužių bei avalynės reikėjo vos keliems, kiti atsisakė tokių dovanų.

Įsitikinus, kad 51 migrantui nekyla jokių grėsmių, teisės aktų nustatyta tvarka nuspręsta jų neįleisti į Lietuvą. Prieš tai visiems užsieniečiams pasieniečiai pasiūlė humanitarinius paketus su maistu ir lauko sąlygomis laiką leisti skirtais kitais daiktais. Dauguma padėkoję jų atsisakė.

VSAT padaliniuose migrantai praleido beveik parą. Vadovaujantis galiojančia tvarka atgal į Baltarusiją buvo apgręžti 41 Irano, 8 Afganistano ir 2 Sirijos piliečių dokumentus turėję ar šių šalių piliečiais prisistatę ir dokumentų neturėję asmenys. Tarp jų buvo 38 suaugę vyrai, 10 moterų ir 3 nepilnamečiai. Pastarieji buvo su abiem savo tėvais, jautėsi irgi gerai, dėvėjo metų laiką atitinkančius drabužius. Nepilnamečių tėvai prašymų pasieniečiams neturėjo.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Sulaikytą įtariamą vedlį pasieniečiai uždarė į areštinę.

Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų pasieniečiai yra neįleidę 19 862. Šiemet neteisėtai į Lietuvą iš Baltarusijos VSAT pareigūnai  neleido patekti 547 tokiems perėjūnams.

Baltarusijos režimas nuo 2021 m. vasaros rengia neteisėtos migracijos atakas siekiant destabilizuoti padėtį Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse. Baltarusijai, talkinamai Rusijos, neteisėti migrantai buvo ir yra įrankis tam pasiekti.

Reikšmingiausiu elementu suvaldyti tokį dirbtinai inspiruotą neteisėtos migracijos procesą tapo Lietuvoje ir gretimose valstybėse įteisinta ir pradėta taikyti apgręžimo politika.

Taip pat suvaldyti situaciją Lietuvos pasieniečiams labai padeda prie sienos su Baltarusija pernai įrengtas fizinis barjeras ir galimybės 100 proc. išorės ES sienos kontroliuoti stebėjimo sistemomis.

Baltarusijos pareigūnai nuo 2021 m. vasaros aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos, organizuoja užsieniečių patekimą prie ES išorės sienos ir koordinuoja jų neteisėtą perėjimą į bendrijos teritoriją. Kartu jie skleidžia pramanus, esą šią migracijos krizę sukėlė ES šalys.

VSAT inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: