Kaip gimsta literatūros kūriniai – rašytojo T. Dirgėlos iššūkiai sau

0
27

Galima pastebėti dviejų tipų kūrėjus: vieni laukia legendomis apipinto įkvėpimo, kiti – meta sau iššūkius ir jį susikuria. Būtent pastarajai kategorijai save priskiria ir žinomas vaikų knygų autorius Tomas Dirgėla. Jis jau ne pirmą kartą ryžtasi eksperimentui kurti viešose vietose, kur ne tik gimsta jo naujos knygos skyriai, bet ir aplanko gerbėjai.

„Pradėjau rašyti netradicinėse vietose, nes knygą įprastai parašydavau labai greitai, man pasidarė nuobodu, todėl nusprendžiau, kad reikia sau išsikelti daugiau iššūkių ir pasunkinti rašymo procesą.

Vasarą važiuodavau rašyti į Nidą, vėliau rašiau „Ikea“ parduotuvėje tarp skirtingų baldų, didžiausiame Baltijos šalyse knygyne, „Tele2“ mobiliųjų telefonų salone, rašiau sėdėdamas Vilniaus centre esančios kavinės vitrinoje. Tiesa, visa tai nebuvo taip sudėtinga, kaip tikėjausi, visi rašymo iššūkiai, eidavo lengviau negu aš planuodavau“, – pasakoja rašytojas.

Pasak jo, problemų susikaupti triukšmingose vietose jam nekyla ir dėl to, kad niekada nekuria visiškoje tyloje – namuose aplink dažnai žaidžia ir krykštauja jo vaikai, todėl šurmulys jam įprasta. Šią savaitę rašytoją T. Dirgėlą galima sutikti „Caffeine“ kavinėse. Anot jo, ši erdvė turi savo privalumų – ne tik patogu bet kada papildyti karštų gėrimų atsargas, bet ir yra vietos patogiai prisėsti, pasidėti kompiuterį.

Rašytojas T. Dirgėla akcentuoja, kad norėtų pakeisti nusistovėjusį požiūri į rašytojus, kad jie gali kurti tik tylioje bibliotekoje, o vaikams taip siekia parodyti, kad rašymas ir skaitymas yra pramoga, jie gali ateiti pabendrauti su mėgstamu rašytoju.

Anot knygų autoriaus, svarbu leisti sau kurti taip, kaip norisi. „Neplanuoju knygų skyrių į priekį ir kai vienas baigiasi, net nenutuokiu, apie ką rašysiu kitame – tai ir yra įdomiausia, nes knygos rašymo procesas yra visai nenuobodus, o kartais ir pats nustebinu save, kai kažkas įdomaus įvyksta naujame skyriuje, – juokiasi T. Dirgėla.

Tiesa, savo neįprastus ritualus, padėjusius sukurti žinomus kūrinius, turėjo daugybė rašytojų, pavyzdžiui, rašytojas Ernestas Hemingvėjus keldavosi 5 valandą ryte, kad galėtų pradėti darbus anksčiau, o rašydavo stovėdamas ant Afrikos antilopės kailio, Francas Kafka rašydavo tik naktimis, o prancūzų rašytojas Aleksandras Diuma naudojo savo spalvų sistemą – ant mėlyno popieriaus rašydavo grožinės literatūros kūrinius, ant geltonos poeziją, o ant rožinės negrožinius, rašytojas Džonatanas Franzenas pradėdamas kurti užsiriša nepermatomą raištį ant akių, kad galėtu atsipalaiduoti. Džoana Rowling pirmąjį Hario Poterio dalį rašė kavinėse ir restoranuose ir vis dar jaučia įkvėpimą, rašydama viešo maitinimo įstaigose.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: