Tas dzūkiškas humoro jausmas

0
106

Ketvirtoji projekto „Mobilūs pašnekesiai“ stotelė – Tolkūnų bendruomenės namai. Liepos 8 dieną čia vyko teatro „Labas“ pašėlusio smagumo spektaklis ,,Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?“

Kaip ir žadėjo teatro atstovai, spektaklis tikrai paveikė žiūrovus: visi gavo milžinišką geros nuotaikos ir juoko dozę, galimybę gerai valandai užmiršti problemas, nesantaikas, nemalonumus, neramumus, karjeros spąstus, pinigų nepriteklių ir visokias kitokias blogybes. Iš kitos pusės žvelgiant – šis dzūkiško humoro kupinas vaidinimas buvo puiki ir labai rimta pamoka: giluminių liaudies vertybių, tautosakos klodų, senolių išminties, dzūkiškos šnektos, širdžiai mielų liaudiškų dainų.

Populiarios teatro, kino ir televizijos aktorės – dzūkės Vitalija Mockevičiūtė ir Neringa Varnelytė tarmiškai pasakojo dzūkiškas legendas, sakmes, pasakas, užrašytas mūsų krašto tautosakininkų Petro Zalansko ir Rožės Sabaliauskienės, o jų pasakojimus dzūkiškomis dainomis ir gyvai atliekama muzika palydėjo folkloro muzikantai Darius Mockevičius ir Paulius Kovalenko.

Norėtųsi priminti teatro kritikės Rasos Vasinauskaitės žodžius: „Gal tikrai dzūkai turi ypatingą humoro jausmą, kylantį iš pačios jų prigimties, dainų ir tautosakos, kad sugalvojo būtent tokį spektaklį?“ ir pakviesti visus, nespėjusius pamatyti, susitikti jame ateinančiais metais. Tikrai nepasigailėsite. Šis nuostabus vaidinimas buvo šiltai sutiktas Airijos, JAV, Australijos lietuvių bendruomenėse.

Dzūkiško humoro ir išminties spektaklis praturtino Tolkūnų kaimo bendruomenės šventę. Dėkojame Nedzingės bibliotekos bibliotekininkei, aktyviai Tolkūnų bendruomenės narei Irenai Krutulienei, Tolkūnų bendruomenei už šiltą priėmimą.

Projektą „Mobilūs pašnekesiai“ remia Lietuvos kultūros taryba, Varėnos rajono savivaldybė.

Daiva Armonienė

Varėnos viešosios bibliotekos Informacinių išteklių skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: