Klausytojų laukia unikalus tarptautinis Lietuvos ir Norvegijos muzikos projektas – albumas „Laumės. Lithuania meets Norway“

0
29

Rūta Averkienė

Šis albumas – muzikinis eksperimentas. Lietuvių liaudies dainų melodijos, šiaurietiškas tradicinis dainavimas, norvegų atlikėjos pritarimas bei lietuviškų dainų aranžuotės, švelnūs saksofono sąskambiai ir jautri kūryba visa tai sudėta bendrame norvegų kompozitorės, atlikėjos Christine Hals ir lietuvių kūrėjų Inetos Meduneckytės-Tamošiūnienės bei Jan Maksimovič projekte.

Viskas prasidėjo viename renginių kūrėjams, kurį organizavo „Inovatorių slėnio“ komanda. Ten Christine Hals vedė mokymus lietuvių kūrėjams apie kūrybiškumą ir jo įveiklinimą. Vėliau atlikėjos susitiko šiaurės šalių muzikos mugėje „Folkelarm“ Osle kartu klausė islandų, norvegų, danų ir kitų šiaurės šalių muzikos projektų. Beklausant kilo mintis sujungti lietuvių liaudies dainas su šiaurietišku dainavimu ir pritarimu.

Christine pasakoja, kad vaikystėje, ganydama avis, buvo įvaldžiusi ypatingą jų kvietimo namo būdą. Jos tėtis augino avis, o Christine pati ganydavo jas iki kol išvyko studijuoti. Būtent šis –kvietimo būdas buvo lemtingas, kad ją pastebėtų Disney kompanija, kur Christine įrašė dainą filme „Ledo šalis“. Vėliau, baigusi studijas, ji kūrė muziką filmams.

„Buvo tikrai įdomu, kaip suskambės abiejų šalių dainavimo tradicija bendrame projekte. Labai džiaugiuosi, kad prie mūsų prisijungė mano kolega, talentingas kompozitorius, atlikėjas Jan Maksimovič. Jo aranžuotos lietuvių liaudies dainos su Christine Hals pritarimu mintimis nukelia kažkur tolyn, į gamtą – Lietuvos miškus ar Norvegijos kalnus. Norisi užsimerkti ir klausyti“, – pažymi kūrėja bei atlikėja Ineta Meduneckytė-Tamošiūnienė. – Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai už paramą, galimybę kurti, eksperimentuoti ir burtis į tarptautinius projektus. Kviečiame pasiklausyti mūsų albumo“, – sako atlikėja.

Nuoroda: https://open.spotify.com/album/0srKrbwYuOswdtcpp5nVYO?si=BPKKnkJSSpKoSDvI4ZBHTg

Garso suvedimas: Jan Maksimovič ir Augustas Bliujus.

Viršelio dizainas: Agnė Vilbikaitė.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: