Į kaimus išriedėjo mobilioji biblioteka

0
198

Praėjusį ketvirtadienį prie Varėnos rajono savivaldybės vyko Mobiliosios bibliotekos išlydėtuvės, kuriose dalyvavo ir vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. Šios modernios ir pirmosios Lietuvoje mobiliosios bibliotekos pagrindinis tikslas – padidinti paslaugų prieinamumą kaimiškose rajono gyvenvietėse, stiprinant kaimo bibliotekas, o ten, kur jų nėra, teikti savivaldybės viešosios bibliotekos ir savivaldybės administracijos paslaugas

Varėnos viešosios bibliotekos direktorius Eitaras Kazimieras Krupovičius neabejoja, kad ši mobili biblioteka bus naudinga kaimiškai bendruomenei. Taip pat direktorius prisipažino, kad mobili biblioteka planuose jau buvo prieš 15 metų, tik galbūt tuomet dar buvo sunku įsivaizduoti, kad ši svajonė taps realybe, todėl ši diena yra labai iškilminga: „Svajojau, svajojau ir prisisvajojau. Labai šaunu, kad turim tokį palaikymą iš administracijos. Labai džiaugiuosi, kad mes bendromis jėgomis įgyvendinom šį projektą, nes jis nebuvo toks ir lengvas, nebuvo pas ką nuvažiuoti ir pasikonsultuoti, reikėjo patiems ieškoti, kaip jis turi atrodyti. Dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie projekto įgyvendinimo“.
Varėnos rajono mero Algio Kašėtos nuomone, nesinori, kad rajono žmonės galvotų, jog knyga yra sunkiai jiems pasiekiama: „Mes esam pakankamai originalūs, pirmieji Lietuvoje turime upelį, tekantį per miestą, turime tokį inovatyvų autobusiuką, o visi šie dalykai atsiranda tik jūsų dėka, tad drąsiai siūlykite idėjas ir mes bendromis pastangomis jas realizuosime“.
Vidaus reikalų ministerija (VRM) pernai sausį skyrė daugiau nei 43 tūkst. eurų Varėnos rajono savivaldybei įsigyti autobusiuką bei specialią įrangą. Nuo ketvirtadienio autobusiukas, arba mobili biblioteka, važinės po visą rajoną, pagal nustatytą tvarkaraštį.
Mikroautobusas, kuriame įrengta mobilioji biblioteka, pagamintas ir įsigytas įgyvendinant projektą „Paslaugų teikimo ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Varėnos rajono savivaldybėje“. Šių metų pradžioje Varėnos rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „ProAuto LT“, pagal kurią ši įmonė įsipareigojo per 6 mėn. įrengti, apipavidalinti ir pristatyti administracijai naują mikroautobusą „Renault Master“, kuriame bus mobilioji biblioteka. Mikroautobusas pagal nustatytą tvarkaraštį kursuos po rajono kaimus.

Paslaugos
Numatyta, kad mikroautobusas užsuks ir į kaimo bibliotekas. Čia atveš gyventojų užsakytas knygas iš Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir surinks gyventojų prašymus, skirtus Savivaldybės administracijai.
Mobiliojoje bibliotekoje bus teikiamos Viešosios bibliotekos ir Savivaldybės administracijos paslaugos. Viešosios bibliotekos direktoriaus įsakymu patvirtintas Varėnos rajono savivaldybės mobiliosios bibliotekos paslaugų teikimo tvarkos aprašas. Numatoma teikti tokias nemokamas bibliotekos paslaugas: atsakyti į skaitytojų užklausas žodžiu ir telefonu, konsultuoti ieškant informacijos, ieškoti informacijos internete, pristatyti spaudinius į namus neįgaliesiems ir senyvo amžiaus žmonėms (jų pageidavimu), galimybė naudotis „Microsoft Office“ ir kitomis programomis informacijai surinkti. Mokomos paslaugos: dokumentų spausdinimas, įrišimas, kopijavimas, nuskaitymas, dokumentų parsiuntimas iš kitų bibliotekų per tarpbibliotekinį abonementą.
Mobiliojoje bibliotekoje taip pat bus priimami gyventojų prašymai dėl Savivaldybės administracijos teikiamų administracinių paslaugų. Jie bus nedelsiant paskiriami vykdyti atsakingiems specialistams per dokumentų valdymo sistemą. Apraše numatytos šios paslaugos: prašymų priėmimas Savivaldybės tarybai dėl mokesčių (žemės, valstybinės žemės nuomos, nekilnojamojo turto, paveldimo turto) lengvatų suteikimo; asmenų (šeimų) įrašymas į sąrašus dėl socialinio būsto nuomos, bendrabučių nuomos; prašymų priėmimas atlikti Varėnos rajono savivaldybės būsto ir socialinio būsto būklės gerinimo darbus; leidimų saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbams išdavimas; asmenų prašymų ir skundų priėmimas; prašymų išduoti archyvinių dokumentų išrašus, nuorašus ir kopijas iš dokumentų, esančių Savivaldybės archyvuose, priėmimas; numerių žemės sklypams, pastatams, patalpoms ir butams suteikimas ir keitimas; prašymų priėmimas dėl pagrindinės tikslinės žemės naudojimo paskirties (būdo) keitimo.
Mobilioji biblioteka įsteigta įgyvendinant projektą „Paslaugų teikimo ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Varėnos rajono savivaldybėje“, finansuojamą Europos Sąjungos ir savivaldybės biudžeto lėšomis. Projektui įgyvendinti panaudota beveik 161,0 tūkst. eurų, iš kurių 136,6 tūkst. eurų – Europos socialinio fondo lėšos.

Mobiliosios bibliotekos
vykimo tvarkaraštis
Pirmadienis
Druckūnai 9.30–11.00 val.
Vazgirdonys 11.15–12.45 val.
Pamerkiai 14.00–15.45 val.
Antradienis
Voriškės 9.30–11.00 val.
Urkionys 11.15–12.45 val.
Krūminiai 13.30–16.00 val.
Trečiadienis
Liškiava 9.30–10.30 val.
Subartonys 11.00–12.00 val.
Ilgininkai 12.45–14.15 val.
Gudakiemis 14.45–16.00 val.
Ketvirtadienis
Pirčiupiai 9.30–11.00 val.
Daržininkai 11.30–13.30 val.
Kuršiai 14.15–16.00 val.
Penktadienis
Barčiai 9.00–10.30 val.
Kijučiai 10.45–12.15 val.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: