Kelių asfaltavimą rajono valdžia apipynė paslaptimis

0
189
Tarybos narys Martynas Katelynas

Antradienį vykusio Varėnos rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu tarybos narys Martynas Katelynas perskaitė savo pasisakymą dėl praėjusių metų pabaigoje administracijos direktoriaus įsakymu patvirtinto Varėnos rajono savivaldybės nuosavybės teise valdomų kelių, jungiančių gyvenvietes, asfaltavimo plano. Taip pat nusistebėjo, kad kai kurie duomenys yra slepiami net ir nuo tarybos narių, ką jau bekalbėti apie eilinį pilietį, o paprašius Turto valdymo skyriaus vedėjo, kad šis pasidalintų darbiniu kelių reitingavimo balų skaičiavimo dokumentu, buvo gautas neigiamas atsakymas ir tam jokio logiško paaiškinimo nėra…

Živilė Puidokaitienė

Tarybos nario Martyno Katelyno nuomone, dabar kelių asfaltavimas turėtų vykti itin skaidriai, kadangi kelių sąrašas išreitinguotas, o reitingavimo tvarka paskelbta dar praėjusios kadencijos pabaigoje, tad galima pasidžiaugti, kad po pasikartojančių reikalavimų, kurie truko penkerius metus, buvo išgirsta ir opozicija, ir mero pavaduotojas. Vis dėlto, anot tarybos nario, toliau džiaugsmų nedaug.
„Jeigu peržvelgtume plane esančių kelių ilgius, tai, juos susumavus, gautume beveik 382 kilometrus. Net ir pirmųjų trisdešimties, esančių sąraše, bendras ilgis siekia 100 kilometrų. Tad turbūt nesunkiai galima įvertinti, kad net pirmajame trisdešimtuke esančiais keliais dažnai dardantys vietos gyventojai asfalto greičiausiai nebesulauks. Apie žemiau reitinge esančius kelius net kalbėti neverta, kadangi su esamais pajėgumais galima išasfaltuoti keletą kilometrų per metus. Bet tai, žinoma, priklauso nuo valstybinio finansavimo, ir „laužyti iečių“ su valdančiaisiais dėl to nėra prasmės. Aišku, rajono vadovybė gali dėti pastangas gauti papildomų pinigų ir per metus nutiesti keliais kilometrais asfalto daugiau, bet tam reikia nusistatyti prioritetus, o, kiek man žinoma, – jie yra kitur“, – savo nuomonę dėstė M. Katelynas.
Tarybos narys paminėjo, kad buvo paviešintas tik sureitinguotas kelių sąrašas su atitinkamu balų skaičiumi, o ne visas darbinis dokumentas, kuriame būtų galima matyti visus duomenis, kurie naudojami balo apskaičiavimui. Taip pat pastebėjo, kad Vakarų valstybėse ar pažengusiose Lietuvos savivaldybėse tokie dalykai yra prieinami viešai, nes duomenys yra atviri visiems. Tačiau Varėnoje tokie duomenys slepiami net nuo tarybos narių: „Pasiteiravus Turto valdymo skyriaus vedėjo, jog šis pasidalintų darbiniu balų skaičiavimo dokumentu, buvo gautas neigiamas atsakymas. Logiško paaiškinimo, kodėl tokie duomenys turėtų būti slepiami nuo Tarybos narių, nesugalvoju. Galbūt dėl to, kad nemažai Tarybos narių sunkiai suvoktų, kas ir kaip tose lentelėse yra skaičiuojama“.
M. Katelynas informavo, kad prieš savaitę Merkinėje vyko seniūno Gintauto Tebėros suorganizuotas susitikimas su Varėnos rajono vadovybe. Tarp kitų dalykų buvo pristatytas ir perspektyvinis Merkinės gatvių asfaltavimo planas. Numatyta, kad visos Merkinės miestelio gatvės turėtų būti išasfaltuotos iki 2024 metų rudens. „Miestelio gyventojai žinią priėmė entuziastingai, kadangi jie pažadais buvo maitinami jau visą praėjusią kadenciją. Planas kelia klausimų dėl to, ar jau asfaltuotų gatvių rekonstrukcija turėtų vykti pirmiau nei žvyro dangą turinčių gatvių asfaltavimas, bet tai diskusijų su bendruomene objektas. Susitikime iškilo ir daugiau klausimų, į kuriuos, tikiuosi, bus tinkamai atsakyta prieš įgyvendinant asfaltavimo planą“, – vylėsi tarybos narys.
Artimiausiu metu bus svarstomas savivaldybės biudžeto projektas, kuriame, M. Katelyno nuomone, bus aiškus įsipareigojimas įvykdyti plane numatytus 2020 metų pažadus. Tarybos narys tikisi, kad šįkart įsipareigojimai neliks tik popieriuje ir garantavo, jog šioje kadencijoje Merkinės gyventojų už nosies vedžioti valdžiai nebepavyks.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: