Aplinkos apsaugos parama – tik privilegijuotiems?

0
181
Žymantas Morkvėnas Redakcijos archyvo nuotr.

Antradienį tarybos posėdžiu metu buvo svarstomas sprendimo projektas, kuriame Varėnos rajono savivaldybės taryba nusprendė patvirtinti Varėnos rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2019 metų priemonių vykdymo ataskaitą. Tarybos nariams įtarimą sukėlė du ūkininkai, kurie gavo paramą apsauginėms tvoroms nuo vilkų daromos žalos. Taip pat pasigesta ir viešumo, nes buvo nepaviešinta galimybė pasinaudoti kitiems ūkininkams šia parama

Živilė Puidokaitienė

Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos tikslas – finansuoti savivaldybių vykdomas aplinkos apsaugos priemones. Metų programa finansuojama iš gautų lėšų už juridinių ir fizinių asmenų mokesčius, mokamus įstatymų nustatytomis proporcijomis ir tvarka už teršalų išmetimą į aplinką, medžioklės plotų naudotojų 70 procentų mokamo mokesčio už medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudojimą, kitų mokesčių, sumokėtų į Savivaldybės aplinkos apsaugos specialiąją rėmimo programą.
Tarybos nariams abejonių iškilo dėl dviejų ūkininkų – Žymanto Morkvėno, gyvenančio Musteikoje, ir Sauliaus Valentukevičiaus, gyvenančio Kabelių kaime.
Įgyvendinus šią programą, ūkininko Sauliaus Valentukevičiaus avių ganykloje įrengta 1 km perimetro apsauginė tvora nuo vilkų. Priemonė vykdyta 2019 m. liepos-rugsėjo mėn., paramos suma – 2960 Eur.
Pagal priemonę „Apsauginės tvoros nuo vilkų daromos žalos įrengimas mėsinių galvijų ūkyje“ apsauginė tvora įrengta ūkininko Žymanto Morkvėno ūkyje. Mėsinių galvijų ganykloje įrengta 3,5 km perimetro apsauginė tvora nuo vilkų. Priemonė vykdyta 2019 m. birželio-rugsėjo mėn. Paramos suma – 5000 Eur. Neoficialių šaltinių duomenimis, šis ūkininkas žiemos metu Musteikoje negyvena.
Marijonas Čapkovskis informavo, kad komitete buvo iškilęs klausimas dėl dviejų ūkininkų, vienam buvo išmokėta 2900, o kitam 5000 Eur. Tarybos narys norėjo išgirsti, kur buvo paviešinta ta informacija ir kodėl kiti ūkininkai negalėjo pasinaudoti, taip pat pridūrė, kad juos pasiekė žinia, jog tų lėšų liko ir ne visos jos buvo panaudotos.
Turto valdymo skyriaus vedėjas Egidijus Zaleskis patikino, kad negali tiesiogiai atsakyti į šį klausimą, nes nepriklauso komisijai: „Iš mano skyriaus komisijai priklauso kolega Antanas Labanauskas. Jei manote, kad per mažai yra informacijos, tai paraginsiu, kad aktyviau laikraščiuose informuotų apie tokią paramą“.
Povilas Saulevičius domėjosi, kiek galvijų augina Žymantas Morkvėnas ir kur jis gyvena. E. Zaleskis negalėjo atsakyti į šį klausimą, nes nenagrinėja šių prašymų ir pasiūlė raštu užduoti klausimus komisijai ir į juos bus atsakyta. Meras Algis Kašėta pastebėjo, kad yra užduodami specifiniai klausimai, kurie galėjo būti užduoti komitete ir išsiaiškinta dar prieš posėdį. Tačiau P. Saulevičius patikino, kad ir komitete šios informacijos niekas nepateikė, todėl klausia per tarybą, o čia vėlgi niekas negali atsakyti. Į pagalbą suskubo tarybos narys Virginijus Varanavičius, kuris atsakė, kad Žymantas Morkvėnas savo ūkį yra deklaravęs Kabelių kaime. Vis dėlto kolegos pataisė V. Varanavičių, kad ne Kabelių kaime, o Musteikoje yra Ž. Morkvėno ūkis.
Danutė Karalevičienė pastebėjo, kad pritrūko viešumo, nebūtų iškilę tokių klausimų, jeigu būtų visi žinoję apie šią paramą.
A. Kašėta patarė administracijos darbuotojams apsvarstyti būdus, kad informacija apie teikiamą paramą būtų plačiau ir efektyviau paskleista.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: