„Žeiria“ žiba ir Varėnoje, ir svetur

0
215

Šeštadienį Varėnos legendų ir padavimų parke Varėnos kultūros centro
folkloro ansamblis „Žeiria“, šiemet švenčiantis 10 metų sukaktį, surengė
koncertą „Mūs pradzių pradzia“

Romana Vaičkutė

„Žeirios“ dainininkai (vadovė Vaida Naruševičiūtė) dažnai koncertuoja ir gerai žinomi ne tik Varėnos krašte, bet ir aplinkiniuose rajonuose, be to, keliai nuvedė į sostinę ir svečias šalis, ne kartą buvo rodomi ir „per televizorių“.
Šiuo metu ansamblio veikloje dalyvauja 20 įvairaus amžiaus bei profesijų varėniškių, mylinčių liaudies dainas. O ansamblio pavadinimas pasirinktas irgi prasmingai, nes „žeiria“ dzūkiškai yra žarija, todėl ir ansamblio repertuaro pagrindas dzūkiškas, kuriame dominuoja Varėnos krašto folkloras – dainos, šokiai bei žaidimai. Per dešimt veiklos metų ansamblis yra parengęs keletą programų: „Advento dainos, žaidimai ir papročiai“, „Partizaninės dainos“, „Įkurtuvės“, „Užgavėnės“, „Ne bet kokia aš mergelė buvau“.
Tačiau kaip viskas buvo nuo pat pradžių, pasakojo patys ansamblio dalyviai. Laimutė Keršienė išdavė, kad pirmą kartą grupė varėniškių, pakviesti Linutės Būdienės, susirinko padainuoti prieš 11 metų, švenčiant Vasario 16-ąją. Manė, kad ir išliks toks „pasidainavimų būrelis“ – rinksis ir dainuos savo malonumui. Tačiau pamažu ansamblis įgavo kitą prasmę, į jį jungėsi nauji nariai. Pirmasis ansamblio pasirodymas įvyko 2010 m. Kultūros centro organizuotoje Atvelykio vakaronėje. Ansamblietis Antanas Labanauskas prisiminė, kad jį pakvietė L.Būdienė, mat reikėjo vyriškų balsų. O jis pats gimė ir augo Vilniuje, tėtis dainavo folkloro ansamblyje ir jį kvietėsi, bet „nelipo“ jam tas ansamblis, folkloro kratėsi. O čia, Varėnoje, jau buvo kitaip, A.Labanauskas svarsto, gal todėl, kad buvo jauni žmonės. Rimtai pradėjo repetuoti rengdamiesi Dainų šventei. „Linutė liepė ir atėjau, – prisimena A.Labanauskas. – Kai nuvažiavom Vilniun, kai užtraukėm „Pucinėlį“, reikėj pamatyc, kas buvo“…
Dabartinė ansamblio vadovė Vaida Naruševičiūtė prisiminė, kad ją į folklorą ir į Senosios Varėnos vidurinės mokyklos ansamblį „Pucinėlis“ atvedė sesuo, tuo metu jam vadovavo Rūta Karvelytė. Taip ir „liko folklore“. Po studijų grįžo Varėnon, o kai tragiška lemtis išsivedė Linutę, stojo vadovauti ansambliui. Prisimindami buvusią vadovę ir ansamblio įkūrėją Liną Būdienę, ansambliečiai jai atminti skyrė dzūkišką dainą „Rūtela žalioji, jau nežaliuosi“.
Ansamblietė Onutė Guntulionienė prisiminė, kai Šemude bažnyčioje jų paprašė pagiedoti ir jie uždainavo „Sakalėlį“, pusė bažnyčios verkė…
Savo kraštą ir dzūkišką tarmę ansambliečiai garsino ir Lietuvoje, ir užsienyje, koncertavo įvairiuose renginiuose: Lietuvos ansamblių dainų šventėje „Mūsų tarmės iš kartos į kartą“, Lietuvos dainų šventėje „Čia mano namai“, tarptautiniuose folkloro festivaliuose „Baltica“, „Skamba skamba kankliai“, „Aš padainūsiu dainų dainelę“, Dainavos krašto folkloro šventėje, Lietuvos šimtmečio dainų šventėje „Vardan tos…“. Sėkmingai pasirodė LRT televizijos laidoje „Duokim garo“ ir pateko į pusfinalių varžytuves. „Žeiria“ dalyvavo festivalyje „Pa Peteriam“ Latvijoje, derliaus šventėje Šemude (Lenkijoje), Prenclau (Vokietijoje) miesto šventėje, tarptautiniame folkloro festivalyje Benevente (Italijoje), derliaus šventėje Ožyše (Lenkijoje), tarptautiniame folkloro festivalyje Batumyje (Gruzijoje). 2018 metais ansambliui suteikta I mėgėjų meno kolektyvo kategorija.
Margą dainų, šokių ir prisiminimų pynę tądien nupynė „Žeiria“. Koncerto metu ansambliečiams talkino Kultūros centro instrumentinė folkloro grupė „Pakulikės“ (vadovė Violeta Naruševičiūtė) bei armonikierius Pranas Ulbinas.
Dainomis pasveikinti „Žeirios“ koncertą vedęs šmaikštusis marcinkoniškis Jonas Bajoriūnas į sceną kvietė Marcinkonių folkloro ansamblį (vadovė Rimutė Avižinienė), Vilniaus mokytojų namų folkloro ansamblį „Srauna“ (vadovė Toma Grašytė-Jegelevičienė), Alytaus kultūros centro folkloro ansamblį „Žvangucis“ (vadovė Giedrius Griškevičius).
„Žeirios“ indėlį garsinant Varėnos kraštą įvertino ir rajono meras Algis Kašėta, taip pat atvykęs pasveikinti ansambliečių. „Didžiuojasi, kad mūsų krašto dainos skamba ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“, – sakė meras ir linkėjo ansamblio kolektyvui „gražiai gyvuoti ir džiuginti dar ne vieną dešimtį metų“. Meras kartu su Varėnos rajono savivaldybės kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutiene įteikė padėkos raštus ir dovanas kiekvienam ansamblio dalyviui.
Ansamblį sveikino l.e.p. Kultūros centro direktorė Miglita Kašėtienė, Varėnos kultūros centro mišraus choro „Varpilė“ vadovė Ramona Elena Velžienė, kiti.
Sveikinimais ir palinkėjimais bei kolektyvo vadovės Vaidos Naruševičiūtės padėka baigėsi varėniškiams padovanota maloni liaudiškų dainų ir smagios muzikos valanda.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: