„Erdvės“ aviamodeliuotojų triumfas šalies čempionate

0
303
2020 metų Lietuvos čempionai Pijus Furmaniukas (viduryje), Virginijus Ivančikas (dešinėje) ir čempionato bronzos medalio laimėtojas - Virginijus Furmaniukas (kairėje).

Liepos pabaigoje Madžiūnuose ( Trakų r. ) įvykusiame atvirajame Lietuvos laisvo skridimo aviamodelių čempionate kartu su stipriausiais šalies sportininkais savo modelius skraidino ir labai patyrę bei tituluoti aviamodeliuotojai iš Estijos, Latvijos, Suomijos ir Lenkijos. Tokį užsieniečių susidomėjimą lėmė ir tai, kad dėl pandemijos šiemet labai mažai rengiama tarptautinių varžybų, atšaukti Pasaulio taurės etapai, neįvyks ir Europos čempionatas Šiaurės Makedonijoje. Tad, esant palankioms oro sąlygoms, čempionate vyko labai atkakli kova.

Nugalėtojus lėmė sekundės
F1B modelių klasėje (modeliai su gumos varikliu) 2020 metų šalies čempiono titulą pelnė gerą sportinę formą šiuo metu pasiekęs Varėnos techninio sporto klubo „Erdvė“ pirmininkas, Lietuvos aviamodelių sporto federacijos viceprezidentas Virginijus Ivančikas. Per septynis įskaitinius skrydžius net penki aviamodeliuotojai surinko maksimalią taškų sumą, tad nugalėtojas paaiškėjo tik surengus papildomą skridimą. Jame Virginijaus modelis skrido 5 mintes 13 sekundžių. Dviem sekundėmis trumpiau ore išsilaikė esto Riho – Ats Saatveli lėktuvėlis. Jam atiteko antroji vieta. Trečias liko Suomijos atstovas Ari Kutvonen, kurio modelis skrido lygiai 5 minutes. Savo aukštą meistriškumą ir stabilius skrydžius šiose varžybose F1C modelių klasėje (modeliai su mechaniniu varikliu) demonstravo ir 2019 metų pasaulio čempionai komandinėje įskaitoje tėvas ir sūnus Virginijus ir Pijus Furmaniukai. Šį kartą Fortūna buvo palankesnė septyniolikmečiui Pijui. Papildomame skrydyje – 5 minutės 14 sekundžių. Jis beveik minute aplenkė patyrusį daugkartinį šalies čempioną biržietį Darijų Atkočiūną. Bronzos medalis atiteko V. Furmaniukui. Sklandytuvų modelių klasėje (F1A ) klubui atstovavo Justinas Bartkevičius ir Rokas Kazlauskas. Vienas nesėkmingas skridimas Justinui lėmė aštuntąją vietą tarp 28 dalyvių, o Rokas del techninių savo sklandytuvėlio gedimų neatliko visų įskaitinių skrydžių. Tarp komandų šiemet pirmavo Utenos aviamodeliuotojai – jų taupyklėje 3 tūkst. 530 taškų, tik 3 taškais atsilikusi Varėnos I komanda (J.Bartkevičius, V.Ivančikas ir V.Furmaniukas) užėmė antrąją vietą.

Vėl prireikė papildomų skridimų
Po kelių savaičių toje pačioje vietoje surengtos tradicinės vieno iš Lietuvos aviamodeliavimo pradininkų ir puoselėtojų Alfonso Pranskėčio taurės varžybos sulaukė ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos aviamodeliuotojų dėmesio. Geri orai – silpnas vėjas, stiprios kylančios oro srovės (termikai) ir sportininkų meistriškumas lėmė aukštus rezultatus. F1A modelių klasėje po papildomo skrydžio sveikinimų sulaukė Latvijos atstovą Janį Sprogį įveikęs ir pirmąją vietą laimėjęs klubo „Erdvė“ narys Emilis Žilinskas. Jo brolis Edvardas – 2019 metų šalies čempionas – šį kartą pelnė 7 – ąją vietą tarp 22 dalyvių. F1B modelių klasėje A.Pranskėčio taurę iškovojo uteniškis Rolandas Mackus. Po papildomo skrydžio paaškėjo, kad jo modelis ore išsilaikė 3 minutes 20 sekundžių. Virginijaus Ivančiko ir Rygos atstovo Viktoro Rošonoko modeliai skrido po 3 minutes 4 sekundes. Atlikus papildomus skaičiavimus, antroji vieta atiteko Latvijos atstovui, o trečioji Virginijui. Lietuvos laisvo skridimo aviamodelių entuziastai pandemijos paveiktą šiųmetį varžybų sezoną užbaigs rugsėjo pabaigoje varžybomis „Varėnos taurė 2020“.

Gediminas Vaitekūnas, čempionato vyriausiasis
teisėjas
Raimondo Žilinsko nuotr.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: