Demonstruoja galią, arba Ką rajono tarybos posėdyje būtų pasakęs nušalintas aplinkosaugininkas Vytautas Butkevičius?

0
252

Ką ir kiek sau gali leisti savivaldybės administracijos direktorius ir jį dangstantis savivaldybės meras? Kur baigiasi įstatymo raidė ir prasideda jų interpretacija bei savivaliavimas? Rugpjūčio pabaigoje vykusiame tarybos posėdyje rajono meras Algis Kašėta parodė savo galią, neleidęs pasisakyti aplinkosaugininkui Vytautui Butkevičiui, remdamasi įstatymu, o gal iš tiesų tik „pridengė“ administracijos direktorių Alvydą Verbicką?

Romana Vaičkutė

Neleido pasisakyti
Po rugpjūčio 25 d. įvykusio rajono tarybos posėdžio liko daug klaustukų: kodėl taip įnirtingai meras Algis Kašėta neleido į tribūną varėniškio aplinkosaugininko Vytauto Butkevičiaus, kuris norėjo viešai pasisakyti apie Varėnos r. savivaldybės administracijos direktoriaus Alvydo Verbicko, kuris galimai jį šmeižia ir persekioja, elgesį? Ar tik todėl, kad paprastų piliečių pasisakymus rajono tarybos posėdyje riboja Reglamentas, o gal dar yra kai kas, ko meras Algis Kašėta nenorėjo, kad būtų paviešinta?

Parodė savo „galią“
Gal tai, kad Savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas leido sau parodyti galią ir š.m. liepos 21 d. išvaryti iš V.Butkevičių iš Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio? Į šią komisiją, kaip ir į kitas Varėnos r. savivaldybės komisijas – želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros; Varėnos rajono medžiojamų gyvūnų sumedžiojimo limitų nustatymo; Varėnos rajono medžioklės plotų suteikimo ir panaikinimo – V.Butkevičių jau kelis dešimtmečius deleguoja dirbti Aplinkos apsaugos departamentas. Vyras „Giružiui“ pasakojo, kad liepos 21 d., 9 val., atvykus į eilinį Ekstremalių situacijų posėdį, vykusį savivaldybės administracijos patalpose, savivaldybės administracijos direktorius A.Verbickas, einantis Varėnos rajono Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko pareigas, dalyvaujant visiems komisijos nariams kategoriškai ir, anot V.Butkevičiaus, nemotyvuotai pareikalavo, kad jis išeitų iš salės. „Man neleido vykdyti komisijos nario pareigų, – pasakoja V.Butkevičius. – Aš, vengdamas konfliktinės situacijos ir gerbdamas kolegas, buvau priverstas išeiti.“.
Apie Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko A.Verbicko elgesį V.Butkevičius pranešė savo vadovybei, parašydamas tarnybinį pranešimą.

Paprašė pasiaiškinti
Liepos 30 d. Aplinkos apsaugos departamento prie aplinkos ministerijos Alytaus valdybos viršininkas dr. Skirmantas Pocius atsiuntė rajono merui raštą, kuriame paprašė paaiškinti, kodėl V.Butkevičiui atvykus į eilinį Ekstremalių situacijų komisijos posėdį administracijos direktorius A.Verbickas kategoriškai ir nemotyvuotai pareikalavo, kad V.Butkevičius išeitų iš salės, kur vyko posėdis, ir neleido jam vykdyti komisijos nario pareigų. „Prašome raštu informuoti, kuo grindžiamas toks direktoriaus poelgis, ar tam buvo teisinis pagrindas, ar bus užtikrintos sąlygos V.Butkevičiui netrukdomai ateityje dalyvauti minėtos komisijos posėdžiuose“, – rašoma S.Pociaus rašte.

Atsakė ir nieko nepasakė
Gal A.Kašėta nenorėjo, kad būtų paviešinta tai, jog daug metų Seime išdirbęs mūsų meras išmoko atsakyti ir nieko nepasakyti. Tai akivaizdžiai iliustruoja jo raštas Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Alytaus valdybai. Cituojame: „Atsakydami į Jūsų 2020 m. liepos 30 d. raštą Nr.(11)-AD5-12475 „Dėl Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus veiksmų“, informuojame, kad, vadovaujantis Varėnos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos nuostatų, patvirtintų Varėnos savivaldybės administracijos direktoriaus 2010 m. gegužės 10 d. įsakymu Nr. DV-331 „Dėl Varėnos rajono ekstremalių situacijų sudarymo ir nuostatų tvirtinimo“, 9, 10 ir 16 punktais, Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius – Varėnos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas – vadovauja Varėnos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos darbui ir atsako už jai pavestų funkcijų vykdymą.“. Ir pridedama 5 lapai minėto įsakymo kopija.
Viskas. Jokio paaiškinimo, kodėl jo kolega, administracijos direktorius A.Verbickas leido sau anksčiau minėtame posėdyje elgtis taip, kaip šauna į galvą, ir kitos institucijos atstovą bei komisijos narį išvaryti bei tuo veiksmu viešai pažeminti.
O rugpjūčio 25 d. posėdyje meras, užklaustas apie susirašinėjimą su Aplinkosaugos valdybos vadovu, pasakė, kad tai yra „mano, mero, ir vadovo susirašinėjimo tema“.

Nušalintas nuo pareigų
Kilus skandalui balandžio 2 d. dėl neva norėtų pavogti akmenų Matuizų kaime ir prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, liepos 30 d. V.Butkevičius buvo nušalintas nuo pareigų. Pasirodžiusioje informacijoje kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pirmuoju smuiku griežė Varėnos r. savivaldybės administracijos direktorius A.Verbickas, aktyviai komentuodamas šį įvykį ir kurdamas itin sąžiningo bei įstatymo raidės besilaikančio rajono vadovo įvaizdį. Ar iš tiesų yra taip?
Tad ką dar rajono tarybos rugpjūčio 25 d. posėdyje norėjo papasakoti V.Butkevičius, skaitykite kitame numeryje.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: