Demonstruoja galią, arba Ką rajono tarybos posėdyje būtų pasakęs Vytautas Butkevičius?

0
196

Ką ir kiek sau gali leisti savivaldybės administracijos direktorius? Kur
baigiasi įstatymo raidė ir prasideda jų interpretacija bei savivaliavimas?

Romana Vaičkutė

Paslaptys nemėgsta viešumos
Jei Vytautui Butkevičiui būtų leidę kalbėti rugpjūčio 25 dienos rajono tarybos posėdyje, tarybos nariai ir visi, kas žiūri rajono tarybos posėdžių transliacijas bei seka žiniasklaidą, būtų sužinoję ne vien apie tai, kad naudodamasis savo, kaip Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko, galiomis Varėnos savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas viešai jį pažemino, nors į šią komisiją buvo oficialiai deleguotas aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos ir tuo metu jis dar nebuvo nušalintas nuo pareigų, todėl dirbo įprastą darbą. Jei Vytautui Butkevičiui būtų leidę kalbėti, tada būtų tapę aišku, kad į Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos viršininko Skirmanto Pociaus paklausimą, kodėl šitaip sau leidžia elgtis direktorius, rajono meras Algis Kašėta neatsakė ir, kaip liaudis sako, „visai nuvažiavo į pievas“ – rašte apie direktoriaus savivalę net neužsiminė.
O papasakoti posėdyje V.Butkevičius norėjo štai ką – nuo ko viskas prasidėjo ir kodėl jį, kaip mano vyras, ėmė persekioti A.Verbickas. Pasak V.Butkevičiaus, kai tvarkė kelią Senojoje Varėnoje, Mokyklos, A.Ryliškio ir Stadiono gatvėse, jis pastebėjo, kad kitoje kelio pusėje, prie darželio, palieka senus bordiūrus, nors pagal projektą turėjo būti sudėti nauji. Jis paskambino Egidijui Zaleckiui, Varėnos r. savivaldybės turto valdymo skyriaus vedėjui, o šis atsakė, kad direktorius viską tvarko. Tada paskambino ir pačiam direktoriui A. Verbickui ir išsakė savo nuomonę – kaip viskas atrodys, kodėl taip darot? A.Verbickas tada atsakęs, kad taupo, kad taip darė Perlojoje, Vydeniuose, dar kažkur. „Sakiau – man neįdomu, kur ir ką jūs darot, bet turit padaryti taip, kaip priklauso, – pasakoja V.Butkevičius. – Tada jis manęs klausia: „O kas tu toks? Koks tavo reikalas?“ Sakau: aš bendruomenės narys, pinigai juk ne jūsų. Bordiūrai taip ir liko nepakeisti – nuo darželio pusės yra palikti seni. Tada jis (A.Verbickas – red.)man sakė: sutaupysim apie porą tūkstančių eurų. Bet kodėl netaupė klodami asfaltą naujame mikrorajone važiuojant į kapines – čia vienoje gatvėje asfalto storis yra 14 centimetrų, kai pagal standartą turėtų būti tik 6,5 cm!“
Pašnekovas tęsia: „Kitas atvejis: keistai buvo vedama lietaus kanalizacija: Stadiono gatvė, tada papuola į Mokyklos gatvę, tada eina po žeme į A.Ryliškio gatvę ir išvesta į Varėnės upę prieš tiltą, prieš pliažą. O buvo galima truputį pasukti į dešinę, už tilto. A.Verbickui sakiau: koks durnius taip sugalvojo? Labai nepatiko. Buvo ir kitokių darbinių niuansų, susijusių su mano, kaip aplinkosaugininko, darbu“.
Pasak V.Butkevičiaus, dėl šių replikų, išsakytų savivaldybės skyriaus vedėjui ir direktoriui, viskas ir prasidėjo.

Krantą norėjo sutvirtinti, o išėjo atvirkščiai
Netrukus vyrą ėmė persekioti nemalonumai, kuriuos, kaip jis mano, inspiravo galbūt tas, kam nepatiko jo išsakyta kritika.
Pirmasis rimtas skandalas kirto V.Butkevičiaus autoritetą praėjusiais metais. Jis buvo apkaltintas, kad nukasė Merkio upės krantą ir taip sudarkė kranto liniją, tuo pažeisdamas žemės paviršių bei Saugomų teritorijų įstatymą. Pasak V.Butkevičiaus, buvo atvirkščiai, jis norėjo sutvirtinti krantą, kadangi vanduo nuplauna smėlį, kuris smunka upėn. Todėl jis savo automobiliu atsivežė smėlio ir norėjo pats kastuvu jį išsklaidyti pakrantėj ir taip atstatyti nuplautą sluoksnį. Tačiau „Alkestos“, kuri laikė techniką jo kieme, ekskavatorininkas pasisiūlė pagelbėti ir technika išbarstyti smėlį. Koks sutapimas – kaip tik tuo metu Merkiu baidarėmis plaukė savivaldybės darbuotojai. Smėlio barstymo operaciją A.Verbickas nufilmavo (tai V.Butkevičius sakosi matęs pats savo akimis) ir netrukus atsirado skundas Aplinkos ministerijoje, prie jo buvo pridėta ir filmukas, kuriame V.Butkevičius atpažino, kas plaukė baidarėje su filmuotoju. Taip kranto tvirtinimas virto jo darkymu. Be to, šiame skunde buvo teigiama, kad iškasti tvenkiniai, privežta akmenų ir kad tuo skundžiasi kaimo bendruomenė. Pasak V.Butkevičiaus, buvo 6 asmenų komisija iš Biržų, kuri padarė išvadą, kad krantas nenukastas, o apsauginėj juostoj smėlis užpiltas ant smėlio. Bet įdomu ir tai, kad A.Verbickas, pasikvietęs V.Butkevičių, suvaidino gerą – sako, va, skundas ant tavęs yra, bet aš jį išmesiu, ir išmetė kažkokius popierius į šiukšlių dėžę… Bet nubaustas V.Butkevičius jis vis dėlto buvo – jam departamentas skyrė papeikimą, kurį vyras apskundė. Teismas jau buvo, o rugsėjo 30 d. bus skelbiamas verdiktas.

Akmenų paieškos baigėsi skandalu
Daugelis varėniškių (ir ne tik varėniškių) žino apie slėnyje prie Merkio V.Butkevičiaus kuriamą Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto akmenų parką. Ši vyro iniciatyva verta atskiros publikacijos, tik norisi pažymėti, kad jau atliktas milžiniškas darbas, pareikalavęs ne tik daug jėgų ir lėšų, bet ir tam tikros šeimos aukos. Pagalbos iš šalies – jokios. Vytautas sako, kad jis pats suranda akmenį, už savo pinigus samdo techniką, pats jį apjuosia, parsigabena, tik jis žino, kur koks akmuo bus ir kam skirtas. Tai galima pavadinti ir tam tikra magija. Beieškodamas naujų eksponatų savo parkui jis šių metų balandžio 2 d. vėl įsivėlė į didelį skandalą, kai Matuizose, šabakštyne, aptiko akmenis, kurie jam pasirodė esą tinkami parkui. Pasak V.Butkevičiaus, atkasė šiukšles norėdamas pasižiūrėti į riedulius. Vyras teigia, kad kreipėsi į reikiamas instancijas, ketindamas išsinuomoti žemę žemės ūkio veiklai, bet gavo atsakymą, kad tas plotas ne žemės ūkio paskirties. Rašė kitą raštą Nacionalinei žemės tarnybai, siekdamas įteisinti galimybę akmenis išsivežti. Niekas aiškiai nepasakė, kad akmenys yra valstybės turtas – nei galima juos imti, nei negalima. Arčiau kelio ištempė 12 akmenų. Jų vyras neišsivežė – atsirado savivaldybės administracijos direktorius A.Verbickas ir policija. V.Butkevičiui iškelta baudžiamoji byla, liepos 30 d. jis buvo nušalintas nuo pareigų. Beje, 4 akmenys jau dingo ir, kaip skelbiama, jie „saugomi“ vieno ūkininko sodyboje…

Principingumas ar kerštas?
Maždaug tokią istoriją būtų papasakojęs tarybos posėdyje ilgametis aplinkosaugininkas V.Butkevičius, šioje srityje išdirbęs 26 metus. Žinia, dirbant tokį darbą, priešų atsiranda nemažai. Bet kodėl, kaip mano pats V.Butkevičius, jį ėmė tiesiog persekioti savivaldybės direktorius. Kerštauja už kritiką? O gal jis neturi ką veikti tiesioginiame darbe?
Skandalingos situacijos yra nemalonios ir atima daug jėgų bei laiko, kurį galima panaudoti prasmingesniems darbams.
Stebint iš šalies, keista yra tai, kad vietinė valdžia visiškai nepalaiko pilietinės iniciatyvos – sukurti tokį parką savo žemėje ir savo lėšomis nėra taip paprasta. Nors projektas dar nebaigtas, LDK Vytauto parkas gana plačiai žinomas be jokios reklamos – čia atvažiuoja žmonės šiaip pavaikštinėti ir pasižiūrėti, paliesti akmenį, pajausti jo energiją, čia fotosesijas rengia jaunavedžiai, ateina ar atvažiuoja jaunimas. Parkas – visiems ir visų, jokių pajamų V.Butkevičius už tai negauna, bet išlaidų turi, nes tokį plotą reikia prižiūrėti: nušienauti, sutvarkyti.
Jei į akmenų skandalą rajono valdžia, tiksliau administracijos direktorius A.Verbickas būtų pasižiūrėjęs ne iš kerštingo muštruotojo, o iš kitos – rajono vadovo – pozicijos, gal būtų užtekę išminties suprasti, kokį darbą atlieka V.Butkevičius ir pasiūlyti pagalbą, – sutvarkyti dokumentus, kad nebūtų pažeisti įstatymai ir rieduliai atsidurtų dar vienoje parko alėjoje, nes parkas GARSINA Varėną.
O gal ne dėl Varėnos dirba mūsų rajono valdžia?

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: