Varėniškiams – atminimo medaliai

0
107

Prieš 100 metų, t. y. 1920 m. spalio pirmosiomis dienomis, Varėnoje ir jos apylinkėse vyko įnirtingos Lietuvių savanorių kautynės su lenkais. Jose sprendėsi, ar Vilnius išliks lietuviams, ar atiteks lenkų L. Želigovskio „maištininkams“. Varėnos stotis buvo strategiškai svarbus taškas, per kurį tuometinės Lietuvos sostinės gynėjams geležinkeliu galėjo ateiti pastiprinimas iš Alytaus ir Gardino, kur stovėjo Lietuvos kariuomenės pulkai. Tai buvo sunkios kautynės, kuriose dalyvavo pėstininkai, kavalerija, artilerija ir net aviacija.
Į lenkų rankas patekus lietuvių šarvuotam traukiniui „Gediminas“, buvo nutarta jį subombarduoti iš oro. Tam į orą pakilo penki lietuvių bombonešiai, kuriuos pilotavo pirmo kurso Karo akademijos lakūnai. Šios karinės operacijos metu virš Varėnos geležinkelio stoties buvo mirtinai sužeistas ir žuvo pirmasis Lietuvos karo lakūnas devyniolikmetis Juozas Kumpis.
Minint šią datą, už aviacijos ir techninių sporto šakų populiarinimą, už Lietuvos istorijos ir tautos didvyrių atminties saugojimą, J. Kumpio atminimo medaliais apdovanojami varėniškiai:
Juozas Šimelionis, Virginijus Ivančikas, Vytautas Dunderis, Raimondas Žilinskas, Justinas Bartkevičius, Virginijus Furmaniukas, Kęstutis Kėrys, Vytas Kneziauskas, Ernestas Maslianikas, Eitaras Kazimieras Krupovičius.
Medalius, kaip pilietinę iniciatyvą, įsteigė Prezidentas Rolandas Paksas, pirmasis po atkurtos nepriklausomybės Lietuvos oro pajėgų vadas Jonas Marcinkus ir Kauno Sąjūdžio pirmininkas Raimundas Kaminskas.

Gediminas Jakavonis

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: