Sustabdytos akimirkos galia

0
73

„Gydo kūną ir sielą“. Taip apibūdinam reiškinį, kai profesionalas daktaras nusivelka baltą chalatą, padeda į šalį stetoskopą ir į rankas paima, pavyzdžiui, – fotoaparatą. Hipokrato priesaikos nepamiršo, bet ir puikiai įvaldė fotografijos meną kardiologas, medicinos mokslų daktaras, docentas Vytautas Aleksandras Jakelevičius“, – spalio 6 dieną pristatydama Vytauto fotografijų parodą „Čia Lietuva“ kalbėjo Varėnos viešosios bibliotekos bibliotekininkė Renata Česnulevičienė.
Kraštietis V. A. Jakelevičius gimė 1938 m. Kaune, augo Varėnoje. 1965 m. baigė Kauno medicinos institutą. Vilniaus universitete apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją „Elektrolitų kalio ir natrio balanso sutrikimas širdies operacijų metu“. Nuo 1984 m. Vilniaus universiteto medicinos fakulteto docentas. Dirbo Vilniaus Antakalnio, Druskininkų ligoninėse, rašė mokslinius straipsnius, stažavosi Rusijoje, Vokietijoje. 2006 m. jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio gydytojo vardas.
Fotografija susižavėjęs dar mokykloje, niekur nesiskyrė su tėvo padovanotu fotoaparatu „Liubitel“.
Iki šiol visuomet po ranka – fotoaparatas ar kino kamera. Fotografavo tolimųjų kraštų gamtą, žmones, tačiau dėmesio centre visada buvo Lietuva. Sukūrė gydytojų kvalifikacijos kėlimui skirtų mokomųjų filmų, kurie pelnė apdovanojimus Lietuvoje ir už jos ribų. Vytauto fotografijų parodos veikė Vilniuje, Klaipėdoje, Druskininkuose, Rygoje, Rusijos miestuose, Amerikos ir Australijos lietuvių bendruomenėse. V. A. Jakelevičiaus fotografijos puošia Druskininkų ligoninę, artimųjų namus. „Kūryba kaip ir mėgstama profesija – būdas įprasminti save. Fotografijoje užfiksuotas Lietuvos grožis ir jos žmonės turi išliekamąją vertę, tai – mūsų krašto istorija, vaizdais perduodama būsimoms kartoms“, – teigia Vytautas. Autorius pasidžiaugė sukaupęs kolekciją fotoalbumui.
Autorių pasveikino ir įžvalgomis apie parodą pasidalijo Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė.
Kiekvienai nuotraukai autorius parinko žymių lietuvių poetų eiles, įtaigius prozos tekstus. Atviravo, kaip naktį Gudžių kaime fotografavo mėnulį, kelis kartus spaudė mygtuką, kad užfiksuotų tą patį vaizdą, o išryškinęs juostą, visuose kadruose pamatė keistų šviečiančių ženklų, spindinčių linijų, nors realybėje jų nebuvo, kai kurių linijų ir spalvų žaismas primena žmogaus griaučius. Parodęs nuotraukas vienam kunigui, gavo patarimą paskaityti „Bibliją“. Užfiksuotos šviesos asocijavosi su tekstais apie pasaulio sukūrimą. Kita maloni staigmena – vienos parodos metu japonų tautybės vyras susižavėjo močiutės iš Zervynų nuotrauka, nuotraukos heroję pavadinęs Lietuvos motina Terese. Vytautas padovanojo nuotrauką ja nuoširdžiai susižavėjusiam japonui. Bet po kiek laiko pastarasis fotografui į rankas įdėjo mažą vokelį su dešimties tūkstančių dolerių vertės čekiu. Antrąjį, žymiai kuklesnį atlygį gavo iš Amerikos lietuvių bendruomenės. Jiems Vytautas dovanojo penkias savo nuotraukas, bet atsidėkodami tautiečiai įteikė penkis čekius bendrai penkių šimtų dolerių sumai. Tai buvo vieninteliai pinigai, gauti už nuotraukas.
Paroda „Čia Lietuva“ Varėnos viešojoje bibliotekoje veiks visą spalio mėnesį.

Renata Česnulevičienė ir Daiva Armonienė
Varėnos viešosios bibliotekos darbuotojos

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: