Vietinis maistas – vietos žmonėms: Trijų ežerų HUB

0
22

Užėjus į bet kurią parduotuvę, ar kaimo ar miesto, visur tas pats, pilnos lentynos „importinių„ produktų, blizgančios etiketės ir nuolatinė nuolaidų medžioklė. Per „Sūrininkų Namų“ renginį Dargužiuose pajuokavau, kad užėjus į Varėnos IKI prekybos centrą, vienintelis daugiau ar mažiau atitinkantis vietinio produkto kriterijus – laikraštis „Giružis“. 

VDU profesorės Vilmos Atkočiūnienės atlikti tyrimai vaizdžiai ir įtikinamai parodo, kokie privalumai yra, jei vartojame produktus, kurie pagaminti netoliese ir pas mus patenka per kuo galint mažiau tarpininkų. Vadinamosios trumposios ir artimosios maisto tiekimo grandinės. Tai ir produktų kokybė, kaina, ir mažesnė gamtos tarša, ir mažesnė įtaka klimato kaitai. Drauge su asociacija „Viva Sol“ ir VDU siekiame sukurti Dzūkijos vietinio maisto sistemą, kurios sudėtimis dalimis būtų smulkūs vietinio maisto centrai. Tad eksperimentuojam: Trijų ežerų ferma Puodžiuose – kas tai?

Tai noras suburti kiek galint daugiau ir kiek galint įvairesnių augintojų ir gamintojų, kuriuos vienytų geros kaimynystės santykiai. Šiose fermose dabar jau yra sodybos „Paskui saulė ir ožkas“ ožkos. Gaminamas ir parduodamas pienas ir jo produktai. Kartais ir kokią ožką pasipjaunam. Šį pavasarį įruošėm gamtinį daržą, kuriame veši moliūgai, burnočiai, saulėgrąžos, žirniai. Vištų kiaušinių gamintojai iš Lazdijų rajono čia norėtų auginti vištas dedekles. Ieškome, kas pradėtų kepti duoną iš vietinių ekologiškų grūdų. Grūdų yra, bet nėra jiems skirtos valyklos ir malūno. 

Rudenį planuojame sodinti senovinių veislių vaiskrūmių ir vaismedžių sodą.

Tai jau turėtume: pieno, sūrių, daržovių, kiaušinių, miltų, duonos, uogų ir vaisių. Pridėjus, ką galima surinkti iš aplinkinių pelkynų ir miškų, įmanoma pramisti vien tik vietiniu maistu. Gyventi sveikai ir laimingai.

Tačiau žmogus laimingas ne tik maistu ir uždirbamais pinigais. Saviraiška, kūryba, šokiai ir žaidimai – lygiai taip svarbios gyvenimo sudėtinės dalys, kaip ir maistas. Bet ir kultūrą kažkodėl norime vartoti importinę, kaip importinę dešrą. Kaimo šventė neapsieina be samdyto – atvežtinio ir nuo scenos mus linksminančio ansamblio, kurį greitai suvartojame ir norime kito.

Trijų ežerų fermoje per kelias savaites atsiradusi „Mėlynų durų galerija“ pribloškė savo idėja, spartumu ją įgyvendinti ir užmojais ateičiai. Menininkė dizainerė Ieva, dabartiniu metu dirbanti pas mus sūrių pameistre, drauge su Puodžiuose gyvenančiu drožėju ir medžio meistru Andriumi sukūrė unikalią erdvę ne tik „vartoti“ jau esamus darbus, bet ir skatinančią pačiam piešti, tapyti, drožti. Šioje erdvėje jau tuoj girdėsis dainos ir suksis šokėjų poros.

Tai ir yra Trijų ežerų HUB – kitaip tariant spiečius. Kviečiame ir jus prisijungti prie spiečiaus dūzgesio.

Draugiškai – kaimynas Valdas

Žolinių šeštadienį, rugpjūčio 14 dieną

Vieta – Trijų Ežerų HUB, Puodžiai, Varėnos r.

Laikas – nuo 14 iki 20 val.

Programa:

14-15 val. – pašnekesiai apie sūrį. Aptarsime kietąjį sūrį „Ožkos banda“, gamintojas – Valdas Kavaliauskas, sūrių ekspertas – Vytautas Vaga;

15-16 val. – apžiūrėsime sodybos „Paskui saulę ir ožkas“ sūrinę;

16-17.30 val. – parginsime ir melšime ožkas;

nuo 18 val. – bulvių košė su sūriu.

Viso renginio metu:

Mėlynų durų galerijoje – Viktorijos Stundytės autorinių indų paroda.

Sūrių mikropasauliai – Lithuania iGEM 2021 – sintetinės biologijos požiūris į gyvo pieno sūrį.

Sūrių ir pagardų derinimas – Pieno Namai, Ilona Bukaltienė;

Žaidimai su ožkytėmis;

Stalo žaidimai.

Organizatoriai:

Trijų Ežerų HUB

„Paskui saulę ir ožkas“

Sūrininkų Namai

asociacija „Viva Sol“

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: