Skambūs šeimadieniai Pauosupėje

0
26

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka organizavo poezijos ir muzikos „Šeimadienius Pauosupėje“.

Kiekvieną sekmadienį vaizdingame Pauosupės kaime vaikų ir suaugusiųjų laukdavo ilgametė A. Matučio kūrybinio palikimo puoselėtoja, poeto bičiulė Birutė Švagždienė. Į ekskursijas atvykusius B. Švagždienė pasveikindavo tai dienai skirtu eilėraščiu iš poeto knygos „Dvylikos svečių lauktuvės“, mielai dalijosi prisiminimais apie nutikimus A. Matučiui gyvenant ir kuriant čia, Pauosupėje, jo atminimo įamžinimą ir išsaugojimą. Pasakojo apie poeto bičiulių sumanymą organizuoti „Poezijos pavasarėlius“ ir atminimo stogastulpio, sukurto Antano Česnulio atsiradimo istoriją. Prisiminė poeto sumanymą statyti Drevę, jo begalinę meilę gamtai, Drevinuką, baubus, laumes ir kitus personažus įkvėpusius kūrybai. Ekskursijų metu B. Švagždienės rankose puikavosi pasaulinę šlovę pelniusi A. Matučio poezijos knyga „Margaspalvė genių kalvė“ ir kitos poeto autografais puoštos knygos. Skambėjo gražiausios poeto eilės kuriose „slepiasi mintis eilutėse, po eilutėmis ir tarp eilučių“, apie girią, dainuojantį upelį ir kt. Renginių dalyviai, kurių amžius buvo, kaip mėgo sakyti A. Matutis „ nuo 0 iki 103“, aktyviai dalyvavo, kartu deklamavo mylimo poeto eiles, mokėsi pasakas be galo „Du karaliai“ ir „Į stiklo kalną aš lipu“, dalijosi savo prisiminimais. O A. Matučio priesakai apkabinti Drevę, pereiti lieptą, išgerti žolelių arbatos buvo kiekvieno lankytojo pareiga, kurią visi stengėsi atlikti.   

Po ekskursijos visus susirinkusius pasitikdavo „Vėjų teatro“ aktoriai Pijus Narijauskas ir Greta Šepliakovaitė su literatūrine – muzikine programa. Skambėjo poeto A. Matučio eilės ir dainos jo žodžiais, „užvedantys“ judrūs žaidimai, literatūrinės mankštos, įtraukiančios vaikus ir suaugusius. Renginiuose dalyvavusios šeimos gavo dovanų XIX „Poezijos pavasarėlio“ laureato Viliaus Baltrėno poezijos knygelių. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybės administracija.

Aldona Skamarakienė

Varėnos VB Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus vedėja

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: