Prenclau miesto Garbės medalis – varėniškei

0
23

Varėniškei Tatjanai Saulevičienei įteiktas Prenclau miesto Garbės medalis už tarptautinių ryšių tarp Varėnos ir Vokietijos Prenclau miesto savivaldybių plėtojimo, o miestų -partnerių bendradarbiavimo 20-mečio šventėje Varėnos valdžia dalyvauti atsisakė, todėl į Vokietiją Preclau mero asmeniškai pakviesti už nuosavas lėšas vyko trys tarybos nariai

Romana Vaičkutė

Garbingas apdovanojimas su ovacijomis

Išskirtiniu Prenclau miesto Garbės medaliu, kuris įteikiamas nusipelniusiems Prenclau miestui žmonėms, Tatjana Saulevičienė buvo apdovanota birželio mėnesį, tačiau rugsėjo 3-5 dienomis šiame Vokietijos mieste vykusios didžiulės šventės – bendradarbiavimo su miestais partneriais 20-mečio – metu šis medalis jai buvo įteiktas.

Garbės medalį už ilgametį darbą puoselėjant ir plėtojant santykius su Varėna T. Saulevičienei įteikė Prenzlau savivaldybės meras Hendrick Sommer, tarybos pirmininkas Ludger Melters ir administracijos atstovai. Prenclau miestiečiai negailėjo Tatjanai plojimų, peraugusių į ovacijas. Šis apdovanojimas yra maždaug Varėnoje įteikiamos „Sidabrinės bitės“ atitikmuo. Garbės medaliu taip pat buvo apdovanotas kitų partnerių – Šveicarijos Uster miesto atstovas.

Meras prisidengė pandemija

T.Saulevičienė į Vokietiją vyko lydima trijų rajono tarybos narių – Vido Mikalausko, Algio Miškinio ir Povilo Saulevičiaus – bei Laimos Vilbikienės, kurie vyko privačiai, gavę Prenclau miesto asmeninius kvietimus, kaip žmonės, buvę partnerystės ištakose ir stiprinę dviejų savivaldybių bei tautų draugiškus ir partneriškus ryšius.

Beje, Prenclau savivaldybė pirmiausia oficialų kvietimą išsiuntė Varėnos r. savivaldybės vadovams, tačiau Varėnos merui Algiui Kašėtai oficialiai atsisakius dalyvauti šioje šventėje, prisidengiant pandemija, vokiečiai išsiuntė kvietimą tarybos nariams. Tačiau ir jų Varėnos meras nesutiko deleguoti į Prenclau, motyvuodamas, jog negali rizikuoti žmonių sveikata.

Merui tereikėjo tik parašyti potvarkį dėl tarybos narių delegavimo ir kelionės išlaidų. Bet tai būtų pernelyg paprasta, todėl prisigalvojo kliūčių – tarybos nariams raštu buvo pranešta, kad jie turi rašyti prašymus merui dėl delegavimo ir kelionės išlaidų kompensavimo ir tiksliai nurodyti, kur ir kiek reikės lėšų, bet vėliau Tarybos nariai gavo Varėnos rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turizmo skyriaus vedėjos Ilonos Norkūnienės raštą. Jame rašoma: „Informuojame, kad Varėnos rajono savivaldybės vadovų sprendimu Varėnos rajono savivaldybės atstovai šiais metais nevyksta ir nedeleguojami vykti atstovauti į Prenzlau miesto organizuojamą šventę rugsėjo 2-5 d. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbtą koronaviruso pandemiją, taip pat į Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtą ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19 ligos plitimo grėsmės bei siekiant užtikrinti infekcijų kontrolę, sumažinti COVID-19 ir kitų infekcinių ligų plitimą. Atsižvelgiant į Užsienio reikalų ministerijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, yra priimtas ir bendras sprendimas šiais metais savivaldybės atstovams nevykti į jokias užsienio šalių miestų partnerių šventes ir patiems į šventes nekviesti svečių iš užsienio valstybių. Apie sprendimą Prenclau miesto atstovai yra informuoti.“

Bet įdomu mažytė detalė – vis dėlto Varėnos savivaldybė „pamiršo“ pranešti partneriams Prenclau savivaldybėje, jog ir tarybos nariai nebus deleguojami…

Tarybos nariai vyko privačiai

Tačiau asmeninius kvietimus gavę trys tarybos nariai – Vidas Mikalauskas, Algis Miškinis ir Povilas Saulevičius bei Laima Vilbikienė, vokiečių vertinimu, yra daug prisidėję plėtojant dviejų savivaldybių partneriškus ryšius, todėl buvo itin laukiami.

Kadangi meras nesiteikė jų deleguoti, nors jie yra rajono Tarybos nariai, galintys atstovauti rajonui, ir manipuliavo pandemija, jie į kelionę išvyko už asmenines lėšas nusisamdę mikroautobusą, o apgyvendinimu ir maitinimu pasirūpino dosni Prenclau savivaldybės administracija.

Beje, Prenclau miesto savivaldybės ir tarybos vadovai taip pat laukė šiame mieste itin didelio populiarumo pelniusių Varėnos šokių studijos „Mikitukas“ šokėjų, kurie, kaip tikėjosi vokiečiai, būtų papuošę šventę, ir jau buvo pasiruošę sutikti juos, tačiau nesulaukė: vaikai neatvyko dėl tos pačios priežasties – neleido Varėnos valdžia, prisidengusi pandemija. Kolektyvo vadovei ir vaikams beliko apgailestauti…

Varėniškiams negailėjo dėmesio

Kelias dienas viešėję Prenclau, varėniškiai teigia sulaukę didelio dėmesio ir šilumos. Pasak Vido Mikalausko, su varėniškiais daug bei nuoširdžiai bendravo ir pats miesto meras Hendrik Sommer, ir jo aplinka. Nors buvo svečių iš Šveicarijos – Uster miesto delegacija, kuriai vadovavo pati prezidentė Barbara Thalmann, bei lenkų iš Balineko miesto, lietuviams dėmesio tekdavo daugiau. „Buvo jaučiama, kad lietuvius su vokiečiais sieja kažkoks ypatingas, nuoširdus dvasinis ryšys“, – sakė V.Mikalauskas. Pasak jo, bendraujant neoficialioje aplinkoje, Prenclau miesto vadovai labai apgailestavo nesulaukę Varėnos savivaldybės vadovų ir jautėsi nusivylę.

Kaip teigia T.Saulevičienė, Uster miesto prezidentė B.Thalmann labai domėjosi Lietuva ir Varėna, nustebo sužinojusi, kad kai kuriuos varėniškius su šveicarais jau sieja ir draugiški ryšiai, kad šveicarai atvyksta poilsiauti į Varėnos rajoną.

Miestas keičiasi

Mieste-partneryje Prenclau – daug pasikeitimų. Miestas neatpažįstamai pasikeitęs, sutvarkytos viešosios erdvės ir pritaikytos patogiam miestelėnų poilsiui bei sportui. Prenclau savivaldybės meras įgyvendino 8 mln. eurų vertės projektą ir apleistame bei nenaudojamame 11 hektarų žemės sklype įrengė kempingą. Pasak T.Saulevičienės, kadangi daug metų vis buvo ieškoma investuotojų, tai vieni žadėdavo, tai – kiti, o paskui dingdavo, savivaldybės administracija pati ėmėsi iniciatyvos įgyvendinti šį projektą. Šalia Uckersee ežero įrengtas aikštynas vaikams ir suaugusiems, kempinge įrengtos 310 vietų kemperiams ir palapinėms, nupirkti 3 kemperiai, kuriuos gali išsinuomoti atvykusieji paprastu automobiliu, taip pat – druskos kambarys, pirčių kompleksas, vaikų žaidimų aikštelės, restoranas, baras ir t.t. Šalia kempingo, prie Uckersee ežero, miesto centre, įrengta sporto zona su tinklinio, pliažo futbolo ir rankinio aikštelėmis, krantinėje švartuojasi valtys ir nedidelės jachtos. Tačiau, kaip pabrėžia T.Saulevičienė, visa tai – pirmiausia, miesto žmonėms ir, žinoma, turistams, kurie čia labai laukiami.

Parke Prenzlau miestams partneriams skirtose erdvėse yra įrengti suoliukai iš Lietuvos, Šveicarijos ir Lenkijos.

Bendradarbiavimo nauda

Bendradarbiavimas tarp miestų-partnerių yra visapusiškai naudingas. „Mums vokiečiai yra davę žymiai daugiau negu mes jiems“, – įsitikinęs V.Mikalauskas, apibendrindamas 20 metų partnerystės kelią. – Per dvidešimt metų bendrystės su Prenclau daugybė kultūros kolektyvų, menininkų, tautodailininkų, ugniagesių, žemdirbių, miškininkų, pedagogų, jaunimo atstovų ir kitų Varėnos rajono gyventojų turėjo galimybę lankytis čia, semtis patirties ir dalintis savo pasiekimais. Prenclau savivaldybės vadovai tikisi, kad ir kitas bendradarbiavimo dešimtmetis bus produktyvus, sėkmingas bei naudingas savivaldybių žmonėms.“ Todėl, pasak jo, nutraukti ryšius būtų nelogiška ir nesvarbu, kas juos pradėjo, – bendravimas vyksta tarp žmonių ir to negalima atimti iš varėniškių.

Netrukus turės būti baigtas dar vienas bendras projektas, į kurį įsijungė trijų šalių savivaldybės – Varėnos, Prenclau ir Balineko. 2018 metais vokiečiai parašė bendrą amatų projektą – draugystės medžių. Varėniškis Algirdas Juškevičius su mokiniais pagamino medžio kamienus, juos į Prenclau T.Saulevičienės rūpesčiu jau nugabeno varėniškiai tarybos nariai; vokiečiai stikladirbiai pagamins iš stiklo lajas, o lenkai keramikai – keraminius puošybos elementus. Pasak T.Saulevičienės, užbaigiant projektą spalio pradžioje į Vokietiją, o paskui Lenkiją turėtų važiuoti A.Juškevičius ir trys jo mokiniai, kur bus pabaigti surinkti medžiai ir jau pagaminti turės parkeliauti į kiekvieną šalį-partnerę, tačiau kaip bus su šio projekto baigtimi, kai šitokia nuolat kintanti pandeminė situacija, nežinia. Garbės medalį už ilgametį darbą puoselėjant ir plėtojant santykius su Varėna T. Saulevičienei įteikė Prenzlau savivaldybės meras Hedrick Sommer, tarybos pirmininkas Ludger Melters

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: