Vis dar darome klaidų: mitais apipinta odos apsauga nuo saulės

0
60

Sveikatos priežiūros specialistai pastebi, kad odos apsauga nuo saulės iki šiol mūsų visuomenėje apipinta įvairiausiais mitais. Pasiklydus tarp skirtingų faktų tampa vis sudėtingiau atsirinkti teisingą informaciją, kaip apsisaugoti savo odą nuo nudegimo, pagreitėjusio senėjimo ir netgi grėsmingos ligos – melanomos. Todėl „Eurovaistinės“ farmacininkė Jovita Aleknienė atskleidžia dažniausiai daromas klaidas, siekiant apsaugoti savo odą nuo UV spindulių.

Debesys jūsų odos nuo saulės neapsaugos

Odos apsaugos naudojimas tik saulėtą vasaros dieną. Tai viena dažniausiai pasitaikančių klaidų, kalbant apie apsauginių priemonių nuo saulės naudojimą. Todėl „Eurovaistinės“ farmacininkė J. Aleknienė tikina: odą privalu saugoti visus metus.

„Jeigu saulė nešviečia, yra debesuota ar vyrauja permainingi orai, tai nereiškia, kad jūsų oda yra saugi. Iš tikrųjų UV spinduliai netgi žiemą ar apniukusią dieną niekur nedingsta – jie mūsų odai yra tokie pat pavojingi kaip ir saulėtą vasaros popietę. Dėl šios priežasties visada vertėtų šalia savęs turėti apsauginį kremą nuo saulės ir jį nuolatos sąžiningai naudoti – t. y. ne vien einant į paplūdimį, bet ir keliaujant į darbą arba išėjus pasivaikščioti į miestą“, – sako J. Aleknienė.

Vaistininkė išskiria ir kitą klaidingą požiūrį, atgrasantį nuo priemonių su SPF apsauga. Tai manymas, kad naudojant jas organizmas nepasisavina vitamino D. Visgi tai neturi jokios įtakos: apsaugos kremai neužkerta kelio vitamino D gamybai.  

Jeigu oda nenudegė – tai nereiškia, kad ji nepažeista

„Eurovaistinės“ farmacininkė J. Aleknienė pasakoja, kad neretai tenka iš žmonių išgirsti, kad jų „oda saulės nebijo“. Visgi, UV spindulių poveikis neprivalo būti momentinis, iškart pasireiškęs akivaizdžiu odos nudegimu. Pasekmės gali atsirasti kur kas giliau ir pasimatyti netgi po 10-20 metų.

„Nenudegimas mėgaujantis saulės voniomis, nereiškia, kad išvengėte žalos savo odai. Neapsaugodami odos galimai anksčiau susidursime su priešlaikiniu jos senėjimu, pigmentinių dėmių atsiradimu ar daug rimtesnėmis ligomis kaip melanoma“, – pasakoja J. Aleknienė.

Vaistininkė pažymi, kad nenaudoti apsauginių kremų su SPF dažnai paskatina ir mitas, kad pasitepus jais sudėtinga gražiai įdegti. Nors SPF turinčios priemonės apsaugo nuo nudegimų, pašnekovė tikina: jos neužkerta kelio įdegti. Tokios priemonės tik palengvina procesą – oda paruduoja palaipsniui, saugiai ir neskausmingai.

Apsauga nuo saulės – jos taupyti nereikėtų

Apsaugos nuo saulės niekada nebus per mažai, sako vaistininkė J. Aleknienė. Anot jos, kartais susiduriama su manymu, kad apsauginį kremą užtenka pasitepti tik vieną kartą per dieną. Tačiau tiesa kitokia – daugelį tokių priemonių rekomenduojama naudoti bent kas porą valandų. O kartais ir dažniau, ypač jeigu užsiimama aktyvia veikla arba oda yra sušlapinama.

„Ne paslaptis, kad dažnai spintelėse taupomos kosmetikos priemonės spėja sulaukti ir savo galiojimo pabaigos. Šiam pasibaigus gali stipriai susilpnėti jo patikimumas. Tad jeigu pas jus giliai spintelėje guli kremas su SPF, rekomenduojama prieš jį naudojant pasitikrinti galiojimo datą. O ateityje pabandykite ant buteliuko užsirašyti priemonės atidarymo datą, kuri visada jums bus prieš akis ir leis būti užtikrintiems dėl priemonės veiksmingumo“, – pasakoja „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Apsauga pradeda veikti ne iš karto užsitepus kremą

Vaistininkė primena: priemonės su SPF apsauga pradeda veikti ne iš karto. Todėl rekomenduojama jas pasitepti bent 30 minučių prieš išeinant į lauką. „Turbūt dažnas iš mūsų turime įprotį pirmiau paplūdimyje pasitiesti rankšluostį nei užsitepti apsauginį kremą nuo saulės. Visgi teisingiausia būtų apsaugine priemone pasirūpinti dar būnant namuose. Taip galėsite iš karto džiaugtis saulės voniomis, dailiu įdegimu bei svarbiausia – apsaugoti savo odą nuo skausmingų nudegimų ir ilgalaikių pasekmių“, – teigia vaistininkė.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: