Lauksvės Krušaitės popieriaus karpinių-pjaustinių paroda Varėnos viešojoje bibliotekoje

0
114

Varėnos viešosios bibliotekos skaitykloje nauja paroda – jaunos varėniškės Lauksvės Krušaitės karpinių – pjaustinių skalpeliu iš popieriaus paroda. 30 paveikslų, kuriuose jautriai atsispindi įvairios žmogaus dvasinio gyvenimo pusės. Čia ir aistra, vaizduotė, meilė, išmintis, harmonija ir pan.

Apie save Lauksvė Krušaitė kukliai sako tiek: „Aš esu Lauksvė, mokykloje išmokau siuvinėt. Tai tapo mano hobiu. Iš pradžių savo darbais apdovanojau artimuosius, draugus ir daug darbų sukaupiau. Mano darbus socialinėje erdvėje pastebėjo „Angelo sapnas“ įkūrėja Ramunė Šerpenskienė ir pakvietė bendradarbiauti. Taip mano sukaupti darbai „Angelo sapno“ dėka pavirto į pagalvėles, prijuostes, staltieses, krepšius. Neseniai paėmiau skalpelį į rankas ir pradėjau pjaustyt, taip pat labai patiko, pjaustau paveikslus, proginius atvirukus, metrikus. Rankdarbiai – man tai pirmiausia atsipalaidavimo būdas. Man patinka nuolat būti užsiėmusiai, kažką daryti. Patinka pats procesas, kai dar tik ryškėja kontūrai ir, žinoma, pats rezultatas. Nuostabus jausmas, kai mano darbai suteikia džiaugsmo ir kitiems žmonėms.“

Polinkį grožiui Lauksvė paveldėjo iš savo močiutės Onos Tamulevičiūtės-Krušienės, gyvenusios Margionyse ir ausdavusios lovatieses, rankšluosčius, siuvinėdavusios. Lauksvė gimė Margionių kaime, vėliau su tėvais persikėlė į Senąją Varėną. Čia gyvena ir dirba A. Ryliškio pagrindinėje mokykloje.

Jos darbais jau grožėjosi ir įvertino Varėnos pasienio rinktinės pareigūnai, virtualią parodą paruošė Kabelių krašto muziejus. Lauksvės darbas – siuvinėta bitė ant korio su užrašu „Dzūkų ačiū“ – tapo gražia dovana Pietinių pietų aukštaičių šnektų žodyno autorėms dr. Vilijai Ragaišienei ir dr. Astai Leskauskaitei. Ji – lyg visų šilinių dzūkų padėka už žodinį paminklą mūsų kalbai – įteikta per žodyno pristatymą Lietuvių kalbos institute.

Paroda veiks iki gegužės 16 dienos. Kviečiame!

Parengė

Renata Česnulevičienė,

VB bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: