Jaunieji Merkinės verslininkai Kroatijoje

0
100
OUTSIDE komanda Osnovna škola Dobriše Cesarića“ mokykloje. Aistės Kašėtaitės nuotr.

Merkinės Vinco Krėvės gimnazijos mokiniai gavo galimybę dalyvauti Outside projekte. Šis projektas įgyvendinamas 5 Europos šalyse (Italijoje, Belgijoje, Kroatijoje, Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje). Projekto partneriai yra 4 mokyklos ir 5 organizacijos, aktyviai veikiančios tvaraus vystymosi ir verslumo srityse.

Koks yra Outside projekto tikslas? Skatinti jaunuolius ir mokytojus tapti pokyčio dalyviais vietinėse bendruomenėse. Šiandienos pasaulyje reikalingos kompetencijos, kurios padėtų mokiniams pasiekti karjeros sėkmės. Tačiau jos sunkiai įgyjamos mokantis pagal tradicines švietimo programas. Tai kūrybiškumo, tvarumo, verslumo ir žaliosios kompetencijos. Keturių šalių – Kroatijos, Belgijos, Italijos ir Lietuvos – mokyklos turėjo sukurti po keturis verslo planus, kurie tausotų gamtą ir jai nekenktų. Visi stipriai dirbo pusę metų, kad galėtų nuvykti į Kroatiją, susitikti ir pristatyti galutinį rezultatą.

Mūsų gimnazijos mokiniai šeštadienio rytą, rugsėjo 24-ąją, sutiko Kroatijos sostinėje Zabrebe, važiuodami iš oro uosto matė didžiulius kalnus tolumoje. Pirmąją dieną skyrė sau, pažindinosi su miestu, ilgai vaikščiojo, apžiūrinėjo įdomius pastatus, kurie priminė Vilnių. Antrąją dieną taip pat dar nedirbo, aplankė vieną labiausiai turistų lankomą vietą – Plitvicų ežerų nacionalinį parką. Tai vieta, kurioje yra 16 ežerų, net 92 kriokliai, kalnai ir miškas. Vos įžengus atsiveria nuostabus vaizdas, matai žemyn tekančius krioklius, taip pat yra ir olų, į kurias patekęs gali iš arti jas apžiūrėti. Mokiniai su mokytojomis vaikščiojo po parką kelias valandas, grožėjosi vaizdais ir mėgavosi geru oru, galiausiai pavargę grįžo į apartamentus senamiestyje. Kitą dieną laukė susitikimas su kitų šalių mokiniais, jų mokytojais, projekto organizatoriumi ir mentoriais.

Per pirmą susitikimą komandos žaidė aktyvų susipažinimo žaidimą. Kiekvienas gavo po baltą popieriaus lapą, ant jo užsirašė savo vardus, tada turėjo susirasti žmogų iš kitos šalies, gavo klausimus, kurių turėjo klausinėti, o po pokalbio su tuo žmogumi nupiešti po vieną kūno dalį. Taip lapas keliavo per visus žmones, kol galiausiai išėjo žmogaus portretas. Visa diena buvo skirta susipažinimui ir bendravimui tarpusavyje, visi žaidė lietuvių tradicinius žaidimus „Jurgeli meistreli“ ir „Šiaudų batai“, žinoma, žodžius mokėjome tik mes, bet visiems patiko ir buvo labai smagu.  

Kitą dieną iš ryto vyko bendri užsiėmimai, vykdėme užduotis, kurios padėjo įgyti pasitikėjimo kitais. Vėliau visi pristatė savo verslo planus ir organizavo savo produktų parodą. Vakare visi kartu vakarieniavo restorane ir tiesiog kalbėjosi, pasakojo apie savo šalių kultūrą, mokė, kaip savo kalba pasakyti „Labas“, „Ačiū“, „Tu man patinki“, „Viso gero“ ir panašių žodžių.

Trečiąją dieną vyko pokalbiai su mentoriais, projekto kūrėju, aptarėme sukurtus verslo planus, išsiaiškinome, ko trūko, kas bus ateityje ir kaip viskas sekėsi, dar teko duoti interviu. Kitą dienos dalį mokiniai praleido didžiuliame Zagrebo parke, matavo garsą, šviesą ir temperatūrą, taip pat skaičiavo medžio aukštį ir plotį. Vakare tęsėsi pramogos, žaidėme dainų Bingo, pirma komanda surinkusi liniją dainų ir sušukusi „BINGO!“ laimėjo prizą. Vėliau buvo šalių prisistatymai, Italai parodė ir mokė savo kalbos gestų – buvo juokinga ir įdomu. Lietuviai laikydami trispalvę padainavo Žalvarinio dainą „Alaus alaus“ ir pamokė kitus tradicinių žaidimų, tokių kaip „Cykiai ramiai“ ir „Šarka“, dar gavo prašymą pakartoti ratelį „Šiaudų batai“. Po visų žaidimų iki dešimtos valandos vakaro vyko diskoteka.

Ketvirtosios dienos rytą visi patraukė į Zagrebo zoologijos sodą, kadangi oras nebuvo palankus, lijo kaip iš kibiro, teko susirinkti į patalpą, o mokytojos suskirstė mokinius į šešias grupeles ir jie turėjo tris valandas surasti sprendimus ir sugalvoti verslo planus, kaip išspręsti pasaulines problemas. Pabaigę darbus gavome laiko pasivaikščioti po patį zoologijos sodą. Paskutiniąją dieną ryte meditavome, prisiminėm visas akimirkas, praleistas kartu nuo pirmosios dienos. Tada prie nugaros kiekvienas prisiklijavo baltą popieriaus lapą ir rašė vienas kitam gražius žodžius, kuriuos turėjo perskaityti grįžę namo. Po rytinio užsiėmimo grupelėmis pristatėme savo kurtus vakarykščius verslo planus.

Galiausiai įvyko atsisveikimo ceremonija ir lietuviai po pietų išskubėjo į Zagrebo oro uostą, o italai pasiliko dar vienai dienai Kroatijoje. Merkinės gimnazistų laukė ilga kelionė atgal, pirmiau mums teko rugsėjo 30 dieną skristi iš Zagrebo į Varšuvą, o tik tada parskridome į spalio nuspalvintą Lietuvą.

Karolina Šataitė,

Merkinės gimnazijos IIg kl.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: