Populiarusis Festivalis „Nepatogus kinas“ atkeliauja į VARĖNOS biblioteką!

0
57

KVIEČIAME!

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ spalio 8–30 d. vėl pasklis po visą Lietuvą. Tarptautiniuose festivaliuose atrinktus filmus bus galima išvysti ir Varėnos viešosios bibliotekos lankytojai galės nemokamai žiūrėti visą 16-ojo „Nepatogaus kino“ programą.

Tradicinėje jaunimui skirtoje programoje „Filmai, padedantys augti“ – kaip visuomet šmaikščios, įkvepiančios, pasaulį keičiančios ir kartais nepatogios, bet tikros istorijos. Na, o kitos tradicinės festivalio programos „Filmai už gamtą“ dokumentikos kūrėjai priversti aptarinėti vis sudėtingesnes temas – laikas kalbėti apie keliais centimetrais pakilsiantį jūros lygį, rodos, praėjo.

Visus „Nepatogaus kino“ filmus galima žiūrėti bibliotekoje esančiuose kompiuteriuose, kuriems suteikta prieiga prie virtualios „Nepatogaus kino“ salės, tik rekomenduojame atsinešti savo ausines.

„Nepatogus kinas“ ragina žiūrovus kuo labiau pajusti festivalio dvasią ir kviečia filmus žiūrėti ne tik pavieniui, bet ir specialių bibliotekose vyksiančių seansų metu. O pažiūrėjus, pasilikti drauge pasidalinti įspūdžiais ir pasikalbėti apie tai, kas tiesų svarbu.

Kino seansai Varėnos viešojoje bibliotekoje:

Spalio 11 d., antradienį, 14 val., vyks filmo „Nothing Compares“ (rež. Kathryn Ferguson) peržiūra ir virtualus susitikimas su muzikologu, radijo laidų vedėju Ramūnu Zilniu. Filmas pasakoja apie Sinead O’Connor – 90-taisiais ji buvo viena kontroversiškiausių ir labiausiai nesuprastų pop atlikėjų pasaulyje, išsiskirianti savo aktyvistinėmis provokacijomis. Ji taip pranoko savo laiką, jog pasaulis jos vis dar nepasivijo.

Spalio 13 d., ketvirtadienį, 16 val., kviečiame į filmo „Namai iš šukių“ (rež. Simon Lereng Wilmont) peržiūrą ir virtualų susitikimą su festivalio programos sudarytojais. Rytų Ukrainoje įsikūrusiuose laikinuose globos namuose vaikai apsigyvena devyniems mėnesiams. Filmas jautriai dalinasi keturių vaikų gyvenimu „namuose iš šukių“, kuriuose jie ne tik stumia laiką, bet ir juokiasi, draugauja, liūdi ir vis laukia pasirodančių tėvų.

Spalio 21 d., penktadienį, 16 val., vyks festivalį atidarančio filmo „Piknikas Morijoje“ peržiūra ir susitikimas su režisiere Lina Lužyte. Filme ji seka afganistanietį kino režisierių, kuris su žmona ir trimis dukromis turėjo bėgti iš šalies. Nors jiems pavyko sėkmingai įveikti kelią iki Europos, atsidūrę Graikijoje, jie ilgam užstrigo didžiausioje pabėgėlių stovykloje. Blėstant paskutinei vilčiai ištrūkti, vyras nusprendžia kurti filmą apie savo sunkiai suvokiamą realybę ir miglotą ateitį.

Spalio 25 d., antradienį, 16 val., vyks lietuvių filmo „Geras gyvenimas“ peržiūra ir virtualus susitikimas su režisierėmis Marta Dauliūte ir Viktorija Šiaulyte. Filmas kviečia susipažinti su unikaliu startuoliu, kurio darbuotojai nuomojasi bendrą gyvenamąjį bei darbo plotą, o savo privačius gyvenimus tvarko taip, lyg šie būtų įmonės dalis. Visus čia jungia bendras tikslas – siekti maksimalios savirealizacijos sumažinant savo poreikius iki miego kapsulės dydžio.

„Visuomet norėjome rinktinius festivalio filmus parodyti kuo didesniam žiūrovų ratui, tad prieš kelerius metus subūrėme patikimų ir motyvuotų partnerių tinklą – bibliotekas. O jos lankytojai – smalsūs, žingeidūs, kokybišką kultūrinį turinį mėgstantys žmonės. Šiemet „Nepatogaus kino“ programą rodys 190 šalies bibliotekų. Žiūrovai čia galės nemokamai pažiūrėti kad ir visus 50 filmų – tikrų, realybę keičiančių istorijų iš viso pasaulio“, – pasakoja festivalio „Nepatogus kinas“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

Šiemetinėje festivalio programoje nugulusios istorijos – netikėtos, įkvepiančios, atviros, drąsios, iššaukiančios, demaskuojančios. „Nepatogaus kino“ pagrindinėje konkursinėje programoje dėl geriausio filmo titulo varžysis 9 filmai. Festivalyje taip pat įvyks dviejų lietuvių kūrėjų filmų premjeros: „Nepatogų kiną“ atidarantis Linos Lužytės „Piknikas Morijoje“ bei režisierių Martos Dauliūtės ir Viktorijos Šiaulytės filmas „Geras gyvenimas“.

Specialiojoje programoje „Like, share, subscribe“ kalbės jaunimas: apie tai, kodėl geidžiamiausia profesija jiems – nuomonės formuotojas arba kodėl susipažinimas internete gali būti netgi nuoširdesnis nei gyvas. Programos „Ekranų galia“ filmai paskatins permąstyti televizijos, interneto ar net pačių filmų įtaką mums mėginant apsispręsti, ko gi reikėtų nekęsti, ką palaikyti ar net kaip geisti.

Programų „Tau čia nėra vietos“ ir „Karta po kartos“ filmų veikėjai – trapūs ir pažeidžiami, gyvenantys sudėtinguose istoriniuose kontekstuose ar nedėkingose šeimyninėse aplinkybės, tačiau tuo pačiu jie – itin stiprūs bei atsparūs įvairioms negandoms. O programos „Pati kalta“ filmai iš arčiau pažvelgs į moteris, kurios vis dar dažnai kaltinamos dėl savo nelaimių ir kurios iki šiol priverstos kovoti už teisę valdyti savo gyvenimus.

Varėnos viešosios bibliotekos ir festivalio „Nepatogus kinas“ organizatorių informacija

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: