Geroji praktika Alytuje mažina tėvų naštą: kol jie – renginiuose, vaikus prižiūrės nemokamai

0
23

Alytaus kultūros centre 2021 metais įsteigta vaikų kultūros studija–priežiūros kambarys „Kultūriukas“ vertinamas kaip vienas iš gerosios praktikos pavyzdžių, palengvinančių mažamečius vaikus auginančių tėvų naštą.

Šios paslaugos nauda Alytaus bendruomenei atsispindi ir neseniai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos paskelbtame savivaldybių lyčių lygybės žemėlapyje, kurio vienas iš tikslų – padėti savivaldybėms keistis gerąja patirtimi.

„Kultūriukas“ užtikrina kvalifikuotą vaikų priežiūrą vakarais, kol tėvai lankosi Alytaus kultūros centro spektakliuose ir kituose renginiuose.

„Ne visų renginių turinys tinka mažiesiems žiūrovams, be to, ne visos šeimos turi kam palikti prižiūrėti vaikus, kol tėvai – renginyje. „Kultūriuko“ studijos aplinka draugiška vaikams, čia pilna įvairių užduotėlių, žaidimų, žaislų, su vaikais bendrauja ir veiklas jiems siūlo prižiūrintis asmuo. Žmonės patenkinti, nes tai jiems papildomai nekainuoja ir suteikia didesnes galimybes planuotis vakarinį laiką bei lankytis kultūriniuose renginiuose, o tai ir yra vienas mūsų pagrindinių tikslų – suteikti bendruomenei geresnes galimybes dalyvauti kultūriniame miesto gyvenime“, pasakoja Alytaus kultūros centro direktorė Kristina Daugelevičienė.

Vaikų priežiūros paslauga teikiama pagal poreikį, sulaukus į renginius norinčių atvykti tėvų/globėjų kreipimosi. Vienu metu čia priimama prižiūrėti iki 10 vaikų.

„Sulaukę užklausos iš mažamečius vaikus turinčių tėvų, organizuojame tokią paslaugą – samdome kvalifikuotus specialistus, t.y. aukles. Poreikis nėra toks didelis, koks būtų didmiesčiuose su dideliais atstumais ir vakariniais kamščiais, nes Alytus yra palyginti mažas, kompaktiškas ir patogus miestas – žmonės randa ir kur kitur palikti vaikus priežiūrai, pas senelius. Bet vis tiek džiaugiamės, kad ši paslauga palengvina žmonių gyvenimą ir didina renginių lankomumą“, sako K. Daugelevičienė.

Pasak jos, Alytaus miesto savivaldybei ši paslauga papildomai nekainuoja. „Tai mūsų pačių papildoma investicija, nes norime paskatinti žmones daugiau lankytis kultūros renginiuose. Centre dirba kūrybingi žmonės ir nuolat mąstome, kaip centrą geriau pritaikyti alytiškiams“, sako Alytaus kultūros centro direktorė.

Pernai kurį laiką Alytaus kultūros centras buvo paverstas pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo centru, šiuo metu centras atnaujinamas, po kurio laukia dar vienas pagerinimas.

„Atnaujindami „Kultūriuką“, jo aplinką pritaikysime ir vaikučiams, turintiems autizmo spektro sutrikimą. Jau konsultavomės su šios srities specialistais – kaip geriausia pritaikyti aplinką šiems vaikams, kaip daiktai turi būti pastatyti ir pan.“, į ateitį žiūri K. Daugelevičienė.

Dažniausiai vaikai „Kultūriuke“ praleidžia iki 2 valandų – tiek, kiek trunka renginys. Daugiau tokių pavyzdžių šalyje nėra žinoma.

Pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės specialistės Miglė Kolinytės, tokios paslaugos gali veikti kaip priemonė siekiant didesnės lyčių lygybės.

„Europos lyčių lygybės instituto duomenys atskleidžia, kad vaikų priežiūra daug dažniau krinta ant mamų pečių. Akivaizdu, kad su tuo susijusių paslaugų prieinamumas gali padėti. Mūsų tarnybos atlikti kokybiniai tyrimai rodo, kad valandinės vaikų priežiūros paslaugos itin sumažintų mažamečius vaikus auginančių mamų kaltės jausmą, suteiktų daugiau poilsio, leistų skirti dėmesio asmeniniams pomėgiams ir poilsiui – visa tai daro teigiamą poveikį vaikus auginančių žmonių fizinei ir psichinei sveikatai“, sako M. Kolinytė.

Vilma Venckutonytė

Savivaldybių lyčių lygybės žemėlapio koordinatorė

Lygiadieniai.lt

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: