Laisvės gynėjų dienos proga Varėnoje pristatyti Centro darbai

0
63

2024 m. sausio 13-ąją visa Lietuva minėjo Laisvės gynėjų dieną. Ta proga Varėnoje vyko popietė, skirta legendinio Lietuvos partizano Antano Lukšos atminimui. Renginyje dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė, Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Varėnos skyriaus pirmininkas Juozas Stramkauskas ir kiti garbūs svečiai.

Sveikindamas su Laisvės gynėjų diena, LGGRTC vadovas dr. A.Bubnys padėkojo ir pasidžiaugė prasmingu bendradarbiavimu su Varėnos rajono savivaldybe istorinės atminties temomis. ,,Šis didžiausias, visais laikais stipria patriotizmo ir lietuvybės dvasia garsus Dzūkijos kraštas man brangus ir dėl to, kad esu baigęs Lazdijų vidurinę mokyklą“, – sakė LGGRTC vadovas.

,,Lietuvos nepriklausomybę apgynė ne ginklai ir barikados, o Lietuvos žmonių drąsa. Jūsų visų drąsa, pasiaukojimas ir ryžtas. Tai ir yra mūsų didžioji pergalė. Galime didžiuotis – išsaugojome ir įtvirtinome savo Laisvę“, – renginio svečius ir dalyvius pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras A. Kašėta.

Atėję į istorinės atminties renginį, žmonės turėjo galimybę pamatyti dokumentinį filmą „Antanas Lukša. Brolio pažadas“ ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus darbuotojų parengtą parodą ,,Laikom frontą!“.

Apie filmą ,,Antanas Lukša.Brolio pažadas” kalbėjo jo autorė ir režisierė, žurnalistė Rūta Sinkevičienė

Tai dokumentinis pasakojimas ne vien apie Antaną Lukšą – garsaus partizano Juozo Lukšos-Daumanto brolį, bet ir apie visos Lietuvos likimą. Filme pastebėsite iškalbingą detalę: keturių sūnų mama Ona Lukšienė, neradusi „enkavėdistų“ nužudyto ir miestelio aikštėje numesto sūnaus, nuo grindinio surinko pralietą nukankintųjų kraują, susirišo į terbelę ir palaidojo garbingoje vietoje. Tai ne vien simbolis, o įrodymas, kaip paprastas žmogus išgyveno ne tik už savo vaikus partizanus, bet ir už visą okupuotą Lietuvą…

Antanas Lukša, kaip ir jo trys broliai Juozas, Jurgis ir Stasys, po 1940-ųjų okupacijos, kai visus vyrus gaudė į raudonąją armiją, palaiminti Mamos, pasirinko rezistencijos kelią. Vadinasi, rinkosi ne tik patį pavojingiausią kovos būdą, bet ir gyvenimą miškuose, slėptuvėse, šaltyje, alkyje, nuolatiniame pavojuje. Švedų žurnalistas, teologas, organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohmanas, atvykęs į Lietuvą tyrinėti rezistencijos laikotarpio ir tapęs paramos Ukrainai organizatoriumi, filme pabrėžė, kaip pagalbos iš Vakarų laukė mūsų partizanai, taip dabar ginklų prašo kovojantys ukrainiečiai. Pokario kova su okupantu truko bemaž 10 metų, o kiek tęsis rusiškasis teroras Ukrainoje, jei jos nerems Vakarai?

Filme yra unikalių kadrų ir apie tautos išdavikus – Juozą Markulį ir Nachmaną Dušanskį. Anuomet jie net buvo apdovanojami ir iš esmės išvengė atpildo. Antano Lukšos brolis Juozas demaskavo išdaviką, bet J. Markulis buvo skubiai išsiųstas į Leningradą, o grįžęs iki pat mirties 1987 m. buvo Vilniaus universiteto katedros vedėjas. Kitas veikėjas, turėjęs ilgametę NKVD smogiko patirtį, tardęs ir kankinęs partizanų vadus, taip pat ir Juozą Lukšą, 1989 m. ramiai pasitraukė į Izraelį, o šis atsisakė jį išduoti.

Parodą ,,Laikom frontą!“ pristatė LGGRTC Okupacijų ir laisvės muziejaus direktorė Ramunė Driaučiūnaitė

„Antano Lukšos gyvenimas mums yra patriotiškumo, drąsos, stiprybės liudijimas, pasiaukojimo savo Tėvynei simbolis, įkvepiantis mylėti Lietuvą bei saugoti jos laisvę. Didžiausia pagarba ir amžinas atminimas Lietuvos didvyriui. Manau, kad ši paroda stiprina visuomenės suvokimą, kam turime dėkoti, kad esame laisvi“, – pristatydama parodą kalbėjo LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorė R. Driaučiūnaitė. Ji sakė, kad ši edukacinė-kilnojamoji paroda „Laikom frontą!“ 2023 metais jau apkeliavo daugelį Lietuvos miestų. Kauno ir Prienų rajonų mokyklose vyko istorijos pamokos, skirtos mokiniams susipažinti su legendiniu Lietuvos partizanu ir jo šeima.

Varėnos rajono savivaldybės meras A. Kašėta padėkojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovams ir darbuotojams už filmo ir parodos apie Antaną Lukšą pristatymą ir atliktą unikalų darbą, kuriant ir saugant Lietuvos istoriją ateities kartoms.

Renginio organizatoriams buvo įteikti LGGRTC Leidybos skyriaus naujausi leidiniai.

Paroda ,,Laikom frontą!“ Varėnos kultūros centro ir kino parodų salėse bus eksponuojama iki š.m. vasario 1 d.

Agnės Vilbikaitės nuotraukos, Varėnos kultūros centras

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: