„Ganyklos“ – festivalis aktyviems žmonėms

0
365

Kelerius metus buvęs tik smagus draugų savaitgalis, 2018 m. jis tapo nemokamu aktyvaus laisvalaikio festivaliu „Ganyklomis“, sukvietusiu paskutinįjį liepos savaitgalį praleisti Ežeriekuose – nuostabios Dzūkijos gamtos kaime šalia Ilgio ežero

Živilė Puidokaitienė

Pramogos ir edukacija
Programoje buvo daug edukacinių užsiėmimų, skirtų įvairaus amžiaus festivalio dalyviams. Molio lipdymo subtilybėmis dalinosi Kristina Gedžiūnaitė, baigusi studijas Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir multimedijos katedroje bei įgijusi Keramikos meno profesinę kvalifikaciją Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre. Dar viena originalumu pasižyminti pramoga – leidimasis į šulinį! Stipriai prisitvirtinęs ir prižiūrimas atsakingų asmenų kiekvienas turėjo galimybę išbandyti šią crazy pramogą, pernai sulaukusią didžiulio susidomėjimo.
„Lietaus lazda“ – senovės actekų muzikos instrumentas, kurį vartant išgaunamas nuostabus raminantis lietaus, tekančio vandens garsas. Visi, norintys susikurti tokį instrumentą, „Ganyklose“ dalyvavo lietaus lazdų gamybos edukacijoje drauge su Lina Čenienė. Buvo įrengta ir alpinistinė sienelė.
Šventės dalyviai galėjo dalyvauti keliose Kristinos Stancienės edukacijose: kurti pievų žirgelius – spalvingus laumžirgius iš įvairių audinių atraižų, vielos, karoliukų; išbandyti įvairius antspaudus – kurti atvirukus, smagius palinkėjimus, dedikacijas.

Muzikos akordai
Kaip gi festivalis be muzikos. Pirmoji Ganyklų grupė – Zyzelwah. Neilgai gyvuojančią grupę įkvepia funk, jazz stiliai. Ant scenos visi turėjo progą išvysti: Liviją Gelumbauskaitę (vokalas, klavišiniai), Eveliną Stonytę (klavišiniai), Mykolą Tamulevičių (el. gitara), Algirdą Dinigevičių (bosinacinė), Jokūbą Pipirą (mušamieji). Grupės nariai sakosi kuriantys ir skleidžiantys pozityvą bei turintys labai aiškų tikslą – „išzyzinti jūsų wahus“.
Dar dvi grupės, grojusios „Ganyklų“ vėlyvojoje dalyje – „Aeulurus“ ir „Šilkiniai Ūsai“. „Aeulurus“ save apibūdina kaip tamsios muzikos atlikėjus iš Kauno, nebijančius eksperimentuoti muzikiniais žanrais. Kiti kauniečiai – „Šilkiniai Ūsai“ yra Indie Rock grupė, mananti, jog „muzikos skonis – individualus, tačiau geras vibe‘as būna vienas.“
Dar vieni svečiai – „Poezijos medžiotojai“ – kolektyvas, pravardžiuojamas amžinais muzikiniais eksperimentatoriais. Jiems niekada nepritrūksta tekstų, bet muzikos stilių, tikėtina, kad tikrai kada nors pritrūks. „Poezijos medžiotojų“ kūrybos pagrindą sudaro grupės lyderio kuriami tekstai ir eilėraščiai. Kolektyvo bendro darbo rezultatas – originali muzika, neužstrigusi vienos rūšies stiliaus rėmuose. Grupė savo kūrybą įvardija kaip muzikinę poeziją, nes tekstas yra dažniau deklamuojamas nei išdainuojamas.
Savo kūrybos dainoms festivalį praturtino ir Domas Ročka – dainų autorius ir atlikėjas. Kurti savo kūrybos dainas pradėjo dar tik prieš metus, tačiau jau spėjo apkeliauti nemažą Lietuvos dalį ir suvirpino ne vieną širdį savo lyrinėmis dainomis.

Patirtys ir paskaitos
Festivalyje lankėsi Lietuvos Respublikos muitinės visuomenės informavimo specialistas, kinologas Artūras Zaleckas ir jo partneris – šuo Žiauriai Geras. Galima sakyti, kad Žiauriai Geras yra Lietuvos muitinės pareigūnas. Jis ne tik moka surasti narkotikus, bet ir drausmingai tupėti, vaikščioti zigzagais ir net šokinėti per savo partnerį.
„Ambersail“ įgulos narys, buriuotojas Romas Čereška „Ganyklų“ paskaitų palapinėje papasakojo apie išsipildžiusią savo svajonę – apiplaukti Horno ragą jachta. Plaukimas link jo prasidėjo Naujojoje Zelandijoje. Teko plaukti Ramiuoju vandenynu. Galiausiai 30 parų kranto nemačiusi įgula apiplaukė piečiausią Pietų Amerikai priklausantį Ugnies Žemės salyno kyšulį – Horno ragą.
Dovilė Mažuknaitė – jauna genetikė. Šiemet baigusi genetikos studijas, gavo Vilniaus universiteto diplomą. Be to, kad ketverius metus krimto šią biologijos mokslų šaką, ji nuo 16-os kolekcionuoja vabzdžius! Merginos kolekcija – drugiai, didieji vabalai, įvairios vapsvos, musės, laumžirgiai, vandens vabalai ir kt. Jaunoji kolekcionierė Ganyklų paskaitų palapinėje papasakojo apie pomėgį bei parodė savo kolekciją.
Dar vieną „Ganyklų“ pramoga-edukacija – „Kelionių žemėlapiai“, Žemėlapių edukacijos. Kartografė Jovita Žemaitienė yra įsitikinusi, jog žemėlapiai – be galo įdomus, nuotaikingas ir gilus tyrinėjimo objektas. Šios edukacijos metu apžvelgta, kokie buvo ir kaip keitėsi senieji žemėlapiai; susipažinta su senaisiais jūrų navigaciniais žemėlapiais – portolanais ir t.t.
Naktinėjančius dalyvius pernai festivalyje stebino deganti skulptūra – sutemus ežere užsiliepsnojęs didysis arklys. Šiemet dvi architektės – Margarita Kaučikaitė ir Agnė Motiejauskaitė – ir vėl prisidėjo prie mistiškos festivalio nakties kūrimo.
Pernai daugelis „Ganyklų“ svečių mėgavosi aktyvia vandens sporto pramoga – irklentėmis. Šiemet ši tiek pavieniams vandens sporto mėgėjams, tiek ir šeimoms su vaikais tinkanti pramoga sugrįžo.

Festivalio istorija
Vienas iš pagrindinių festivalių organizatorių ir idėjos autorių Dovydas Mazaliauskas papasakojo, kaip gimė ši mintis apie „Ganyklas“: „Festivalio formate mes „Ganyklas“ pristatėme tik antrus metus, bet „Ganyklos“ turi kur kas gilesnę istoriją. Jos prasidėjo kaip dviejų šeimų iškyla su muzika ir žaidimais, vėliau jungėsi draugai, kaimynai. Pernai ruošdamiesi, patys nejučiomis supratom, jog mes jau „festivaliaujam“.
D. Mazaliauskas neslepia, kad įspūdžių po festivalio yra išties daug: „Aš, kaip organizatorius, labiau stengiuosi žiūrėti į mūsų kokybę, kur dar turėtumėm padirbėti, bet svečiai laimingi, šypsenos nepaleido jų visą festivalį, o tai įkvepia. Jeigu iki festivalio spėjam padaryti 70 proc. turėtų idėjų, aš manau, galim dėti riebų pliusą sau“.
Festivalio organizatorius taria nuoširdžią padėką visai komandai, žmonėms, kurie daugiau kaip porą mėnesių intensyviai planavo, ruošėsi ir dėliojo programą. Taip pat visiems į šventę atvykusiems veiklų organizatoriams, edukatoriams, muzikantams, menininkams, kurie buvo be jokio atlygio, anot Dovydo, tai – stebuklingi žmonės, patikėję „Ganyklomis“.
Varėnos rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorės Daivos Grigėnės teigimu, festivalis „Ganyklos“ turi kitokią aurą nei kiti, savitą atmosferą, čia tiesiog gera būti: „Šiais metais jie buvo dar kūrybingesni įvairiomis edukacijomis bei veiklomis, o pagrindinis organizatorius Dovydas Mazaliauskas nusipelnė ypač didelės padėkos už jau ne pirmus metus kantriai ir nuosekliai organizuojamą Varėnos jaunimo pamėgtą šventę“.

Festivalio akimirkas
užfiksavo Motiejus Baublys

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: