Šachtinių šulinių vanduo geras

0
51

Varėnos rajone buvo tiriamas šachtinių šulinių vanduo ir buvo nustatyta cheminė tarša trik viename šulinyje

Vykdant Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. lapkričio19 d. įsakymą Nr. V-1317 ,,Dėl apsinuodijimų nitritais ir nitratais diagnostikos ir profilaktikos“ Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Alytaus departamento Varėnos skyrius organizavo šachtinių šulinių, kurių vandenį naudoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, tyrimus, kuriuose nustatomas azoto grupės junginių – nitritų ir nitratų kiekis. Gauti vandens tyrimų rezultatai vertinami pagal Lietuvos Respublikos higienos normoje HN 24:2017 ,,Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, nustatytas ribines vertes.
Varėnos rajono savivaldybės teritorijoje 2019 m. I pusmetį ištirta 8 vandens mėginiai iš įvairių rajono seniūnijų. Iš visų ištirtų vandens mėginių cheminė tarša nitritais nustatyta tik viename šulinyje. 2018 metais per tą patį laikotarpį buvo ištirta 13 vandens mėginių, iš jų cheminė tarša nustatyta – 4 šuliniuose. Trąšų ar kitų teršalų perteklius, kurio nepasisavina augalai, patenka į požeminius vandenis ir užteršia geriamojo vandens šaltinius azoto junginiais. Šie junginiai nepašalinami nei virinant vandenį, nei buitiniais vandens filtrais. Nitratai organizme virsta nitritais.
Didesni nitratų ir nitritų kiekiai ypač pavojingi nėščiosioms ir kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus. Šie ypač jautrūs nitratams, nes jų organizme nepakanka nitratus skaidančio fermento, todėl kūdikiams išsivysto methemoglobinemija, dar vadinama „pamėlusių kūdikių“ sindromu.
Apsinuodijimo baigtis gali būti mirtis. Labai svarbu įsitikinti, kad vanduo, kurį geria kūdikiai ar naudojamas jų maisto ruošimui yra saugus. Svarbu žinoti, kad nitratais ar nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo, spalvos. Apie vandens saugumą galima sužinoti tik atlikus laboratorinius tyrimus. Jeigu šulinio vanduo neatitinka reikalavimų, yra nesaugus, siūlome maistui naudoti pirktą fasuotą vandenį ar, esant galimybei, prisijungti prie centralizuotų vandentiekio tinklų, išvalyti šulinį ir pakartotinai išsitirti vandenį.

Parengė I.Ž.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: