Grybautojai rajono miškuose sutinka ir stumbrų

0
316

Dar 2014 m. tuometinis Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patvirtino „Stumbro apsaugos planą“, kuriame pagrindinė numatomos apsaugos priemonė – laukinių stumbrų uždarymas į aptvarus ir stumbrų perkėlimas iš laisvosios bandos į du aptvarus, vienas iš jų – VĮ Varėnos miškų urėdijos ir Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje, kitas – VĮ Telšių miškų urėdijos teritorijoje. Kol kas stumbrai į Varėnos rajoną nėra perkelti, tačiau „Giružio“ redakciją pasiekė jau du nutikimai, kai varėniškiai grybaudami sutiko stumbrus

Živilė Puidokaitienė

Stumbrai miškuose
Vasaros pabaigoje į Varėnoje esantį grybų ir uogų supirkimo punktą grybus atvežusi moteris pasakojo savo grybavimo įspūdžius, kai grybaudama Zervynų miškuose pamatė stumbrus. O visai neseniai, rugsėjo 4 d., varėniškis A. K., grybaudamas netoli Kamorūnų kaimo, taip pat sutiko du stumbrus. Nors žmonių jie nepuola, tačiau sutikus tokius miško galiūnus, emocijos ne pačios geriausios, nes niekuomet nežinai, ko laukti iš laukinio gyvūno.

Stumbrai iš Vidurio Lietuvos į mūsų rajoną dar neperkelti, tad galima manyti, kad į Varėnos miškus jie atklydo iš Gardino.

Ruošiamasi perkėlimui
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) duomenimis, šiuo metu Panevėžio ir Kėdainių rajonų miškuose pastatytos keturios mobilios gaudyklės, jos bus paspęstos žiemą, nes tuomet tinkamos sąlygos stumbrams pervežti. Kitąmet planuojama Dzūkijos nacionaliniame parke įrengti voljerą sugautiems stumbrams laikyti. Kol jis bus įrengtas, sugautus gyvūnus planuojama laikyti Telšių urėdijoje esančiame Pašilių stumbryne.
Tikimasi, kad 2021 metais į Dzūkiją bus perkelti pirmieji 20 stumbrų iš Kėdainių ir Panevėžio rajonų. Voljere jauni stumbrai būtų adaptuojami ir po metų išleidžiami bei pratinami gyventi laisvėje nacionalinio parko teritorijoje. Tolesnėje perspektyvoje gamtininkai tikisi, kad perkeltieji stumbrai jungsis su Lenkijos Belovežo ir netoli Gardino miesto esančiomis Baltarusijos stumbrų populiacijomis.
Dzūkijoje planuojamo stumbryno teritorijos plotas būtų 100 ha, čia gyventų iki 25 stumbrų. Planuojamas aptvaras būtų tik adaptacijos periodui, vėliau stumbrai būtų paleisti į laisvę. Stumbrams būtų užkabinami radijo siųstuvai, kad būtų galima nuolat stebėti jų buvimo vietą. Numatytoje stumbryno teritorijoje būtų įrengtos girdyklos, šėryklos, apžvalgos aikštelės, atlikta melioracija. Taip pat būtų pastatyta tradicinė dzūkiška sodyba, su klojimu, kluonu, svirnu ir kitais elementais.
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) specialistas Laimutis Budrys 2015 m. dalyvaudamas pirmajame susitikime su varėniškiais tikino, kad Varėnos r. teritorija stumbrams yra palankiausia Lietuvoje; vietiniams žmonėms dėl stumbrų neturėtų kilti jokių nepatogumų – grybautojai ir uogautojai miškuose neturėtų jų sutikti.
Pirmieji stumbrai į mūsų rajoną bus perkelti jau šių metų žiemą.

2015 m. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) specialistas Laimutis Budrys (antras dešinėje) Marcinkonyse susitiko su Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktoriumi Eimučiu Gudelevičiumi (kairėje), Varėnos rajono savivaldybės meru Algiu Kašėta (dešinėje), administracijos specialistais bei gyventojais

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: