Prekyba sūriais keliasi į internetinę erdvę

0
586

Kaip pasiūlyti vartotojams šviežių produktų ir neprarasti potencialių pirkėjų? Šis galvosūkis aktualus smulkiesiems gamintojams, todėl sūrininkai Rasa ir Valdas iš sodybos „Paskui saulę ir ožkas“ Norvydiškių kaime Varėnos rajone ėmėsi iniciatyvos – savo gaminius tiekti lauknešėlių sistema maisto „ambasadose“

Romana Vaičkutė

Pasikeitusi gyvensenos situacija verčia ieškoti naujovių

Karantinas skirtas žmonėms, o gyvuliams jis negalioja – natūralu, kad pavasariop tvartuose atsiranda prieauglio, o ūkininkams tenka spręsti dilemą, kur dėti atsiradusį pieną.

Sūrininkai Rasa Ilinauskaitė ir Valdas Kavaliauskas sodyboje „Paskui saulę ir ožkas“ Norvydiškių kaime augina 100 ožkų. Pasak V.Kavaliausko, 65 jau atsivedė ožiukų ir yra melžiamos, dar 30 turėtų netrukus sulaukti prieauglio.

Tačiau dabartinė situacija verčia ieškoti naujų sprendimų, kadangi pardavimai, įvedus apribojimus, ženkliai sumažėjo, kadangi 80 proc. jų pagamintų sūrių buvo parduodama parduotuvėlėse, o daugelį jų savininkams teko uždaryti įvedus karantiną. Žmonėms dabar rūpi, kaip išgyventi ir nepasigauti bauginančio viruso, o gurmaniški sūriai, Valdo manymu, jau neberūpi, ir jie darosi per brangūs.

Todėl reaguodami į vis smarkiai besikeičiančią mūsų gyvensenos situaciją ir griežtėjančius apribojimus, sūrininkai Rasa ir Valdas pakvietė valgytojus ir prekybininkus pasvarstyti, kaip keisti apsirūpinimo maistu sistemą, kad pandemijos akivaizdoje būtų užtikrintas tiek valgytojų, tiek gamintojų, taip pat tiekėjų ir prekybininkų saugumas, ir dėl padidėjusių higieninės apsaugos ir išvežiojimo kaštų nepakiltų būtiniausių maisto produktų kainos, o valgytojas turėtų galimybę maitintis įvairiu, šviežiu, pilnaverčiu maisto, tai – geros sveikatos ir stipraus imuniteto palaikymo pagrindas. Taip pat, kad kokybiškas, natūralus ir sveikas maistas netaptų deficitu, būtų lengvai pasiekiamas, netoli nuo gyvenamosios vietos.

Išeitis – Maisto ambasados

Valdo teigimu, bediskutuojant ir ieškant sąlyčio taškų, kilo Maisto ambasadų tinklo idėja ir per ją platinami maisto (sūrio ir kitų produktų) lauknešėliai tiesiai iš gamintojo rankų.

Kas tai yra? Lauknešėlių sistema paprasta: produktai užsakomi internetu, o apmokama banko pavedimu, tada grupinis užsakymas atvežamas į Maisto ambasadą (lauknešėlių atsiėmimo vietą), užsakovas atsiima pasirinktoje Maisto ambasadoje (gana arti namų esančioje atsiėmimo vietoje). Esant minimaliam socialiniam kontaktui, laikantis higienos reikalavimų, apsirūpinama visaverčiais ir kokybiškais maisto produktais savaitei ar dviem.

Tačiau svarbiausia, pasak Valdo, – abipusis pasitikėjimas. Kažkada a. a. žurnalistas Romas Sakadolskis Sūrių turguje porino: „Valdai, su sūriu jūs kuriate savitarpio pasitikėjimo saitus…“.

Lauknešėliai – pigiau

Sūrininkas Valdas teigia, kad šiuo išbandymų laikmečiu pasitikėjimas duoda savo vaisius, nes valgytojas negali pasirinkti ir nežino, kas tiksliai bus jo užsakytame lauknešėlyje. Jis tiki, kad gamintojas įdės patį šviežiausią, geriausią ir skaniausią produktą, nes kalbame apie pilietinį solidarumą ir sąžinę. Jei valgytojas nori komforto rinktis viską pats, specializuotoje smulkiųjų gamintojų krautuvėlėje, jam tai kainuos apie 30-50 proc. brangiau.

„Šiandien jau turime 7 Maisto ambasadas (lauknešėlių atsiėmimo vietas) Vilniuje, Alytuje ir Varėnos rajone, – pasakoja V.Kavaliauskas. – Kiekvieną dieną prisideda vis daugiau ir daugiau. Mes siūlome bendruomenėms, kaimynų grupėms daryti savo lauknešėlius, kalbėti su kitais smulkiaisiais gamintojais. Kurkite pasitikėjimo ryšius tarp valgytojo ir gamintojo!“

Kad lauknešėliai pasiteisina, įrodo užsakymai. Per savaitę sūrininkai valgytojams išsiuntė 100 lauknešėlių (vieno kaina 15 eurų) ir mano, kad tai neblogas rezultatas. Kadangi pirkėjas gauna produktą be tarpininkų, gamintojas gali sumažinti kainą 20 procentų, kas, be abejo, naudinga abiems pusėms – valgytojas gauna šviežią ir sveiką produktą, gamintojas nepraranda rinkos.

Sūrininkas sako, kad teko kiek pakoreguoti asortimentą ir dabar gamina daugiau šviežių produktų – varškės, jogurtų, sūrių, tačiau valgytojai gali pasirinkti dviejų tipų lauknešėlį – šviežių ir brandintų produktų.

Maisto ambasados Varėnos rajone

Kol kas mūsų rajone yra dvi Maisto ambasados – Varėnoje prekybos centre „IKI“ esančiuose Arbatos namuose, kur anksčiau buvo prekiaujama jų sūriais, ir Dargžiuose – jau virš 10 metų veikianti smulkiųjų gamintojų produktų parduotuvėlėje-namų restoranėlyje „Sūrininkai Dargužiuose“, kuriame prekiaujama smulkiųjų gamintojų produktais.

Šiuo metu „Sūrininkai Dargužiuose“ imasi vietinės Maisto ambasados idėjos įgyvendinimo – pakvietus smulkiuosius gamintojus tiekti būtiniausius maisto produktus (pieną, varškę, jogurtą, sūrius, naminę duoną, sezonines daržoves, kiaušinius, mėsą) vietiniams gyventojams. Laikantis visų higienos reikalavimų (supakuoti produktai paduodami lauko terasoje), minimalizuojant socialinį kontaktą ir už prieinamą kainą bus galimybė įsigyti sveikų, kokybiškų, natūralių produktų nevykstant į jokias parduotuves.

„Lauknešėlio tikslas – saugiai, reguliariai, patogiai ir nebrangiai įsigyti puikios kokybės maisto produktų tiesiai iš gamintojo rankų, – teigia V.Kavaliauskas. – Visų mūsų solidarumas – asmeninio ir visuomenės saugumo galimybė.“

Visa informacija – https://www.facebook.com/events/829295544201876/ Užsakymai vykdomi per čia – https://forms.gle/p2bajd57YgXNUpSm8.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: