Pažintis su senoviniu amatu

0
130

Rugpjūčio mėnesį Varėnos kultūros centras vykdė projektą ,,Margi audimo raštai“, kurį iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Varėnos rajono savivaldybė. Projektą rašė Varėnos seniūnijos kultūros darbuotojai, todėl jis apėmė Gudžių, Nedzingės, Sarapiniškių ir Perlojos kaimus. Šias vietoves vienija tai, kad visos turi senovines audimo stakles, stovinčias seklyčiose arba muziejuose. Todėl buvo sumanyta rašyti projektą audimo edukacijai. Jo tikslas buvo skatinti susidomėjimą gilias tradicijas turinčiu audimo amatu. Juk senovėje staklės stovėdavo beveik visuose namuose, o nagingos audėjos ausdavo ne tik lovatieses, rankšluosčius, bet ir įvairiausius audinius, iš kurių siūdavo rūbus.
Pirmasis projekto renginys buvo užtiesalų (divonų) paroda Perlojoje. Gražiausiais raštais sumirguliavo 16-kos Varėnos seniūnijos audėjų darbai, atlikti vilna, šilku, linu. Akį traukė keletas kaišytinių užtiesalų (divonų). Apie audimo staklėmis subtilybes papasakojo bei į lankytojų klausimus atsakė perlojiškė audėja Jadvyga Baublienė. Jai ir dar trims audėjoms – Vladzei Baublienei iš Tolkūnų, Marytei Stadalnykienei iš Sarapiniškių ir Mikalinai Baranauskienei iš Genionių kaimo – Seimo narys Juozas Baublys įteikė padėkas ir suvenyrus. Kitos darbštuolės jau išėję Anapilin. Parodos atidarymo metu dainavo Perlojos folkloro ansamblis. Pasigrožėti audiniais buvo galima visą rugpjūčio mėnesį.
Po to vyko audimo mokymai. Dvidešimt Varėnos seniūnijos gyventojų susipažino su audimo pagrindais. Užsiėmimus vedė Vilniaus UAB Jūratė.eu lektorė, tekstilės dizainerė Liucija Kostiva. Dalyvės mokėsi užmesti verpalus, užtaisyti stakles ir austi dvinytį audinį. Toms, kurios niekada nebuvo susidūrusios su audimu, visas procesas sukėlė itin didelį susidomėjimą. Dirbdamos moterys dainavo liaudiškas dainas, smagiai bendravo tarpusavyje, taigi ir mokymai buvo nuotaikingi, nenuobodūs.
Nuaidėjo, nuvilnijo per Perloją paskutinis projekto renginys – baigiamasis koncertas. Sugužėjo nemažas būrys žiūrovų, dalyvių ir svečių. Net ir motulė Gamta prisidėjo, dovanodama visiems giedrą ir daug šiltų saulutės spindulių.
Koncertą bendra daina pradėjo Gudžių, Nedzingės, Sarapiniškių ir Perlojos folkloro ansambliai. Projekto vadovė Irena Paleckienė trumpai papasakojo apie projektą. Padėkas organizatoriams įteikė Seimo narys Juozas Baublys. Koncertavo šaunus folkloro ansamblis ,,Žvangucis“ iš Alytaus, kuris ne tik padainavo smagių liaudiškų dainų, bet ir kvietė žiūrovus pašokti tradicinių šokių. Nė vieno nepaliko abejingo ir kaimo kapela ,,Metelys“ iš Lazdijų rajono. Smagios melodijos tiesiog kvietė pasisukti valso žingsniu ar sutrepsėti polkutę.
Varėnos rajono mero Algio Kašėtos padėkas, gėles bei suvenyrus kolektyvams ir audimo edukacijos lektorei Liucijai Kostivai įteikė savivaldybės kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė ir patarėja Regina Svirskienė. Renginyje dalyvavo rajono tarybos narė Danutė Karalevičienė, kultūros centro specialistė Ramunė Butkienė. Visoms audimo mokymuose dalyvavusios moterys gavo atminimo pažymėjimus.
Renginį nuotaikingai vedė Milda Balkuvienė. Susirinkusieji ne tik klausėsi koncerto, bet ir turėjo galimybę pasimokyti juostų rišimo gudrybių su tautodailininke Diana Lukošiūnaite bei sudalyvauti viktorinoje, kurią organizavo ,,Prisijungusi Lietuva“ komanda.
Smagus ir jaukus pasibuvimas baigėsi darniai nuskambėjusia bendra visų dalyvių ir žiūrovų daina.

Irena Paleckienė
Projekto vadovė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: