Nudžiugino nauja knyga

0
277

Žinomas Lietuvos fizikas, habilituotas fizinių mokslų daktaras, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, VU profesorius emeritas Jonas Grigas vėl nudžiugino skaitytojus – Lietuvos mokslų akademija išleido naują jo knygą „Pažinimo šaknys ir vaisiai“

Apie ką ši knyga? Prof. Jonas Grigas, pristatydamas naują knygą, savo FB paskyroje rašo: „Mokslų akademija išleido šią pusę metų karantine laikytą suredaguotą ir sumaketuotą 675 puslapių mokslo populiarinimo knygą. Joje pasakojama, kaip pasaulį keičia mokslas ir iš jo kylančios technologijos, kaip per stulbinančiai trumpą laiką mokslas praplėtė mūsų žinias nuo kasdienybės reiškinių iki visatos elgesio. Pirmojoje knygos dalyje pasakojama, kaip mokslas atskleidžia kosmines paslaptis, gilinasi į sąmonę ir protą, gyvybės kilmę visatoje, laiko esmę ir suvokiamą tikrovę. Nagrinėjami ryškiausi mokslo pasiekimai ir dar neatsakyti esminiai fizikos klausimai. Pasakojama apie mokslo, filosofijos ir religijos ryšį, visaverčių žmonių ugdymą, plintantį pesimizmą, pasaulio chaotiškumą, beprotiškumą ir ateitį. Antrojoje knygos dalyje nagrinėjamos iš mokslo kylančios naujosios technologijos – dirbtinis intelektas, robotai, dronai, skaitymo, rašymo ir socialinio bendravimo bei kitos technologijos, jų keliami pavojai ir įtaka žmonių bei pasaulio ateičiai. Štai keletas iš nagrinėjamų klausimų: Kaip Niutono obuolys nušvietė visatos paslaptis? Ar esame visatos centre? Ar dar gyvename tamsiaisiais amžiais? Didžiausios kosminės paslaptys. Gyvybės kilmė. Sąmonės ir proto paslaptis. Ryškiausi naujieji mokslo pasiekimai. Dar neatsakyti esminiai fizikos klausimai. Ar teisingai suvokiame tikrovę? Ar keičiasi visatos rūbas? Ar gyvename naujame Renesanse? Ar dirbtinis intelektas pralenks žmogiškąjį? Internetas tampa mūsų atminties standžiuoju disku. Smegenų ir kompiuterio sąsaja jau horizonte. Artėja kvantinis internetas. Elektronika skverbiasi į žmogų. Naujosios technologijos ir etika. Pasaulio chaotiškumas. Kokie didžiausi pavojai mums gresia? Kokia mūsų ateitis? Ir kt.“. Knygą nemokamai gausite pas MA (Gedimino pr. 3) darbuotoją Sigitą Zakarevičienę (s.zakareviciene@lma.lt).“.
Priminsime, kad tai – penktoji J.Grigo mokslo populiarinimo knyga. Pirmoji knyga – „Kiek trunka sekundė: šiuolaikinis pasaulis mokslininko akimis“ buvo išleista 2011 metais ir sulaukė didžiulio populiarumo, tad 2012 ir 2013 metais leidykla „Tyto alba“ išleido pakartotinius leidimus. 2012 m. Vilniaus universiteto leidykla išleido knygą „Kokiame pasaulyje gyvename: mokslininko akimis“; po metų, 2013 m. ta pati leidykla išleido „Pažinimo keliais: prieš laiko rodyklę pažvelgus“; 2015 m. – „Ateitis jau atėjo“ (leidykla „Tyto alba“).
Profesoriaus J.Grigo darbštumas neįtikėtinas – jis yra parašęs ir dvi mokslo monografijas: J. Grigas. Microwave Dielectric Spectroscopy of Ferroelectrics and Related Materials (Gordon and Breach Publ. Inc., Amsterdamas) 1996; Yu.Vysochanskii, T.Jansen, R.Currat, R.Folk, J.Banys, J.Grigas, V.Samulionis. Phase Transitions in Ferroelectric Phosphorous Chalcogenide crystals (Vilnius University Press,) 2006. Jos tapo vadovėliais ar darbastalio knyga ne vienam pasaulio mokslininkui.
Prof. J.Grigas taip yra parašęs daugybę mokslo ir mokslo populiarinimo straipsnių, publikuotų Lietuvos ir užsienio leidiniuose.
Profesoriaus gerbėjai, jo knygų skaitytojai varėniškiai nekantriai laukia, kada galės paimti į rankas naują knygą.

Romana Vaičkutė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: