Apie iškilusį pavojų jus įspės dūmų detektorius!

0
59

Daugelį metų ugniagesiai gelbėtojai vykdo prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“, kurios tikslas – skleisti gaisrinės saugos žinias, ugdyti šalies gyventojų saugios gyvensenos įpročius, skatinti gyventojus naudotis autonominiais dūmų detektoriais, gerinti šalies gyventojų būstų gaisrinę saugą, suteikti gyventojams konsultacijas ir praktinius patarimus saugios aplinkos ir saugaus būsto klausimais. 2021 m. Varėnos r. vykdant akciją „Gyvenkime saugiai“ jau aplankyta beveik 1900 būstų, iš jų net 721 būste ir daugiausiai kaimo vietovėse neįrengti apie iškilusį pavojų įspėsiantys autonominiai detektoriai.

2016 – 2020 m. Varėnos r. gyvenamosios paskirties pastatuose kilusiuose gaisruose žuvo 14 žmonių (12 vyrų ir 2 moterys). Dėl neatsargaus rūkymo gyvenamuosiuose būstuose kilusiuose gaisruose nebuvo įrengti autonominiai detektoriai, žuvo 11 vyrų (amžiaus vidurkis 65 m.). 2021 m. dėl neatsargaus rūkymo kilusiame gaisre žuvo 49 m. vyras.

Autonominis dūmų detektorius – prietaisas, aptinkantis dūmus. Pajutęs dūmų ar degimo produktų kiekį detektorius suveikia, įsijungia 80–90 decibelų garsu veikianti signalizacija, bei  mirksinti šviesa  apie pavojų informuoja klausos sutrikimų turinčius asmenis. Detektoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais, kuriuos būtina keisti kartą per metus arba su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso tarnavimo laikotarpį (apie 10 metų). Renkantis autonominį dūmų detektorių, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų sertifikuotas pagal Europos standartą EN 14604:2005/AC:2008 ir paženklintas CE ženklu. Autonominius dūmų detektorius privalu įsirengti butuose, gyvenamuosiuose namuose ir sodo nameliuose. Įrengiami miegamose patalpose, prieškambaryje, koridoriuose, išskyrus tas patalpas, kuriose gaisro kilimo pavojus žemas (dušus, tualetus ir pan.). Virtuvėje nebūtinas, nes gali suveikti nuo ruošiamo maisto sklindančių garų ar dūmų. Detektoriai montuojami patalpos centre ant lubų arba kuo arčiau centro, aukščiausioje dalyje, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų kampo, o nesant techninės galimybės įrengti juos ant lubų – galima tvirtinti prie sienos 10-15 cm atstumu nuo lubų, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų kampo. Dūmų detektorius stebi iki 60 m2 dydžio erdvę, įrenginių skaičius priklauso nuo namo ar buto ploto.

Butuose daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose pakanka dūmų detektorių, kurių viduje esantis jutiklis reaguoja į padidėjusį dūmų kiekį. Namuose, kuriuose yra židinys, krosnis ar kietojo kuro katilas, rekomenduojame mišrius dūmų detektorius su smalkių atpažinimo funkcija. Jie turi papildomus elektrocheminius jutiklius, kurie suveikia, kai ore užfiksuojamas pavojingas smalkių (anglies monoksido) kiekis. Patalpoms, kur veikia dujiniai katilai ar stovi dujinės viryklės, skirti detektoriai, fiksuojantys suskystintų ir gamtinių dujų bei jų mišinių nuotėkius. Vasarnamyje ar sodo namelyje galima įrengti išmaniuosius autonominius dūmų detektorius, kuriuos naudojant „Wi-Fi“ ar mobilųjį ryšį galima valdyti per nuotolį.         

Nepamirškite kartą per mėnesį nuo autonominio detektoriaus nuvalyti dulkių, susikaupusių nešvarumų ir paspaudę testavimo mygtuką patikrinti jo veikimą.

Varėnos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: