Neįprastos, įdomios. Knygos

0
108

Varėnos viešosios bibliotekos fonde yra daugiau kaip 50 tūkstančių leidinių, tarp kurių yra keliasdešimt išskirtinės formos spaudinių.

Visiems žinomas posakis – „negalima spręsti apie knygą iš jos viršelio“, tačiau kaip nesusidaryti išankstinės nuomonės apie knygą, jeigu jos forma ne visai „standartinė“

Tokių knygų, įvairių spausdintų leidinių išties yra nemažai. Dienoraščių, laiškų, kalendorių, albumų forma ir panašiai. Štai keletas faktų apie pasaulio ir Lietuvos neįprastus leidinius.

Pavyzdžiui, Gražiausia 2018 m. Klaipėdos knyga – tarsi dialogas tarp dviejų menininkų B. Šarkos ir R. Treigio – yra neįprasto formato – dėžutėje, kurią atidarius, randi pavienes nuotraukas. Tuo knyga ir ypatinga – ji bet kada gali pavirsti paroda. Panašus B. Šarkos fotografijų albumas-paroda „Drozofilos, didžėjai ir džedajai“. 119 nesuklijuotų fotografijos puslapių ir tiek pat įamžintų akimirkų galima ištraukti iš fotografijų dėžutės. Neskubant jas galima apžiūrėti, suskaičiuoti, sumaišyti, paslėpti arba padovanoti. Tačiau galima fotografijų dėžutę uždaryti ir viską užmiršti, o prisiminti vėliau, po šimto metų.

Knyga „Gyvenimo lai(š)kai“: praplėšus puslapį – atsivers nepažintoji Jono ir Adolfo Mekų pusė. Knygos išskirtinumą pavyko atskleisti per jos dizainą – skaitytojas knygoje esančiais „peiliukais“ turi pats praplėšti dvigubuose lapuose besislepiančius laiškus. Taip sukuriamas intymus ryšys tarp laiškus rašiusių ir dabar juos skaitančio žmogaus.

Dabartinė mažiausia, Gineso rekorduose esanti atspausdinta knyga „Teeny Ted from Turnip Town“, išleista 2007 m. Roberto Chaplino.

Pirmoji pasaulyje knyga, parašyta spausdinimo mašinėle –  Marko Tveno „Tomo Sojerio nuotykius“, išleista 1876 metais.

Argentinos leidykla „Eterna Cadencia“ pateikė originalią neįprasto formato knygos idėją: „El libro que no puede esperar“ knyga, kuri negali ilgai laukti. Ji atspausdinta rašalu, o tekstas joje dingsta praėjus 2 mėnesiams po to, kai skaitytojas pirmą kartą atveria knygą. Kai tik skaitytojas išpakuoja ir atverčia knygą, rašalas pradeda blėsti dėl reakcijos į saulės šviesą ir orą, o po 60 dienų tekste nelieka nieko kito, tik tušti puslapiai. Atidėlioti tokios knygos skaitymo nepavyks.

Egzistuoja knyga pavadinimu „Tuštuma“, kuri parašyta nevartojant raidės e.

Toks stebuklingas ir įdomus neįprastų knygų pasaulis !

Parengė Renata Česnulevičienė B skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: