Varėniškės rankose – vaikų pilotės licencija

0
747

Vienuolikmetė varėniškė Neila nuo trečios klasės susidomėjo aviamodeliavimu, dronais, lėktuvų modeliais, o metams bėgant šis susidomėjimas pavirto į mergaitės gyvenimo tikslą, norą pilotuoti tikrą lėktuvą. Nors Neila dar tik peržengė penktos klasės slenkstį, tačiau jau jos rankose – vaikų pilotės licencija, kurią mergaitė išsilaikė per vasaros atostogas. Taigi kas poilsiavo, o kas intensyviai dirbo vardan savo svajonės išsipildym

Živilė Puidokaitienė

Neila – ne vienintelė mergaitė, lankiusi ir lankanti Varėnos moksleivių centro aviamodeliavimo būrelį, kuriam vadovauja Raimondas Žilinskas, tačiau ji tikrai yra vienintelė, kuri turi vaikų piloto licenciją, dar daugiau – begalinį susidomėjimą pilotų darbu, lėktuvų konstrukcijomis ir pan. Juk norint pilotuoti, turi būti sukaupęs ir didelį teorinių žinių bagažą, neužtenka tik domėtis lėktuvais ar sukurti aviamodeliavimui skirtus modeliukus.
R. Žilinskas negaili gražių žodžių apie savo mokinę ir sako, kad apie Neilą gali būti tik geriausi astiliepimai: „Stebina jos darbštumas, atsakingumas, mergaitė turi labai didelę motyvaciją. Savo žiniomis ir noru tobulėti lenkia net ir berniukus. Į būrelį visuomet ateidavo 5-6 klasių mokiniai, tad labai nustebau, kai pasiprašė tuo metu dar trečioke būdama Neila. Leidau ateiti ir pažiūrėti, tačiau mintyse pagalvojau, kad ilgai mergaitė neužsibus. Nuojauta nepasiteisino, nes Neilos požiūris į visą aviamodeliavimo veiklą buvo labai rimtas. Ji norėdavo sužinoti net ir apie pačius sudėtingiausius dalykus, kurie jos amžiaus grupei dar tiesiog, mano manymu, buvo sunkiai suprantami, tačiau ne Neilai. Ji viską suprasdavo ir kaupdavo žinias“. Vadovas juokiasi, kad dabar Neila jam daugiau pasakoja apie aviaciją, nei jis jai, o būrelyje daugiausiai abu ir dirba individualiai, tiek užsibūna, kad abu išeina su budėtoja. Laikas mergaitei nė kiek neprailgsta. R. Žilinskas tikisi, kad ši Neilos svajonė neišblės, nes labai dažnai 9-10 klasėse įvyksta lūžis ir ne visos mergaitės tokio amžiaus jau nori sugrįžti į aviamodeliavimo pamokas. Anot vadovo, Neila yra labai pareiginga ir veikli moksleivė, ji ir mokykloje labai aktyviai reiškiasi įvairiose olimpiadose, renginiuose.
Namuose Neila taip pat turi puikią ir neįkainojamą palaikymo komandą: jos mama ir tėtis taip pat įdėjo daug pastangų, kad vaiko svajonė išsipildytų. Kaip pasakojo mergaitės mama Diana, reikėjo ne tik emociškai pasiruošti, bet ir daug laisvo laiko paaukoti, nes visos pamokos, visi mokymai vyko Alytuje. Viskas prasidėjo nuo to, kad važiuojant į Vilnių Neila vis matydavo skraidant lėktuvus Palukny ir vieną kartą paprašė užsukti, kad galėtų pažiūrėti, o galbūt galės ir paskraidyti. Tuomet buvo pavakarė ir mergaitės tėtis sakė, kad nebus pilotų, tad paskraidyti tikrai neišeis. Vis dėlto aplinkybės buvo palankios Neilai ir pilotas tuo metu buvo, tad varėniškei pavyko priartėti prie savo svajonės. Neilos mama pasakoja, kad tuomet pilotas akcentavo, jog mergaitė yra labai gabi ir protinga, tad pasiūlė tėvams nestabdyti savo vaiko ir kaip tik patarė, kad leistų dukrą į vaikų aviacijos mokyklą.
Tėvai paklausė patarimo ir pasidomėjo, kur vyksta stovyklos. Rado informaciją, kad yra Lietuvos Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokykla, kur jaunųjų pilotų stovyklos vyksta ir Alytuje, čia buvo arčiausiai. Lietuvos Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokykla yra vienintelė valstybinė ugdymo įstaiga šalyje, teikianti vaikams galimybę įgyti skraidymo aparatų pilotavimo patirtį bei aviacijos teorijos pradmenis. Mokyklos veikla padeda vaikams atskleisti individualias kūrybines galias ir gebėjimus, tenkinti prigimtinius saviraiškos poreikius, orientuoja ateities profesinei veiklai.
Stovyklos metu Alytaus eskadrilės vadovas Vytautas Kontrimavičius su savo mokiniais dirbdavo kiekvieną dieną, o su Neila buvo sutarę, kad dirbs individualiai, nes kitos galimybės nebuvo. Tačiau mergaitės noro niekas nesumažino, net ir atstumas.
Rugpjūčio 19-23 d. Lietuvos Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokyklos aerodrome Kėdainių r. vyko skrydžio egzamino sesija, žinoma kaip kasmetinis sąskrydis „Sparnuota vasara-2019“. Šiemet egzaminą laikė 19 mokinių. Rugpjūčio 23 d., renginio uždarymo metu, buvo įteikta 19 vaikų aviacijos piloto licencijų – 3 mergaitėms ir 16 berniukams, tarp jų – ir varėniškei Neilai.
Mama Diana neslepia, kad būna ir sunkių akimirkų, kai kas nepasiseka, mato ir dukros ašaras, tačiau, kai mato, kad vaikas visu tuo gyvena, tai negali nepalaikyti šios svajonės: „Neilai net ir draugės sako, kad kaip jai gerai, jog ji jau žino, ko nori ir kuo nori būti. Nežinau, kaip čia viskas pasisuks ateityje, gal neperdegs vaikas savo noru“.
Neila taip pat neslepia, kad svajoja apie pilotės profesiją. Mergaitės mama tik jaudinasi, ar išgalės mergaitę išleisti į aviacijos studijas, nes mokslai yra tikrai be galo brangūs, o ir reikalavimai šiai profesijai labai dideli ir nežino, ar pavyks pereiti visas komisijas, tačiau neabejoja, kad jei dukra nebus pilotė, tuomet galės dirbti prie lėktuvų, galbūt kokia nors inžiniere. Na, o dabar Neila džiaugiasi, kad pamažu, mažais žingsneliais juda savo svajonės link….

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: