Apdovanotos dar dvi „sidabrinės bitutės“

0
118

Sekmadienį, rugsėjo 22-ąją, Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo paminėtos Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 144-osios gimimo metinės ir pagerbti šių metų „Sidabrinės bitės“ laureatai, du iškilūs Varėnos krašto kultūros puoselėtojai – žymi menininkė Rūta Indrašiūtė ir Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus etnografas Jonas Bajoriūnas

Živilė Puidokaitienė

Koncertas
Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas Pranciškus Čivilis. Vėliau visi susirinkusieji turėjo galimybę išgirsti tikrą legendą, vieną žymiausių Lietuvos bosų – Vladimirą Prudnikovą. Drauge su juo koncertavo Stephan Loetzke, Robertas Beinaras bei Gediminas Kviklys. Po įspūdingos koncertinės programos buvo paskelbti šių metų „Sidabrinės bitės“ laureatai. Juos paskelbė Varėnos kultūros ir meno tarybos pirmininkas Audrius Saulynas. Šiais metais jais tapo Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus etnografas ir aktyvus Marcinkonių kaimo bendruomenės narys Jonas Bajoriūnas bei Maksimonių kaime gyvenanti ir kurianti žymi menininkė Rūta Indrašiūtė.

Sveikinimai
Sveikinimo žodį tarė Varėnos rajono meras Algis Kašėta. Rajono vadovo nuomone, šiemet yra puiki abiejų laureatų dermė: „Vienas galbūt aktyvus toje materialioje erdvėje, savo žodžiu, savo šmaikštumu, vaidyba atspindi mūsų krašto gerąsias žmonių savybes. Kita laureatė – kūrėja, kuri savo darbuose palieka etnokultūros ženklus, mūsų krašto kūrėjų dvasinius ženklus“.
R. Indrašiūtė teigė, kad jai didelė garbė būti apdovanotai šiuo išskirtiniu ženklu ir palinkėjo, kad tokių bitučių atsirastų kuo daugiau, nes yra dar daug žmonių, kurie nusipelnė dėmesio ir įvertinimo. Laureatė padėkojo ir Varėnos krašto žmonėms, išrinkusiems valdžią, kuri neabejinga kultūrai. R. Indaršiūtė ypatingai dėkojo savo broliui Džiugui Petraičiui, kuris savo rankomis pastatė krosnį, kurioje ji su mama Elvyra Petraitiene kepa savo keramikos gaminius.
J. Bajoriūnas labiausiai dėkojo savo šeimai, kurią jis labai myli ir kuri myli jį: „Jie visada kartu su manimi, ar bėdon, ar rodon. Ačiū Marcinkonių etnografiniam ansambliui, su kuriuo gyvenam jau 30 metų. Žinoma, ačiū visiems, kuriems atrodė, kad esu vertas šios „Sidabrinės bitės“. Ačiū ačiū ačiū“.

Laureatai
R. Indrašiūtė savo talentą ir veiklą įprasmina išskirtiniuose, išliekamąją vertę turinčiuose kūrybos darbuose. Ji yra baigusi M.K. Čiurlionio menų mokyklą, o gyvena ir kuria netoli Merkinės esančiame šiluose pasislėpusiame Maksimonių kaime. Čia – tikra menininkų Meka. Rūta gyvena drauge su mama, žymia menininke Elvyra Petraitiene, o šalia esančioje sodyboje gyvena ir kuria brolis, skulptorius Saulius Indrašius. Kitas brolis, žymus keramikas Džiugas Petraitis, kuria Merkinėje, keramikos dirbtuvėse „Vienaragių šilas“.
Jonas Bajoriūnas yra išskirtinai aktyvus kultūros puoselėtojas. Jis yra organizavęs ir įgyvendinęs ne vieną didelį kultūros renginį. Vieni žinomiausių – respublikinis folkloro festivalis „Subatos vakarėly“, Advento vakaronės, teminiai dainų vakarai. Jis aktyviai dalyvauja visuomeninėje kultūrinėje veikloje – yra Marcinkonių etnografinio ansamblio, Marcinkonių kaimo teatro, Marcinkonių humoro grupės „Spanguolė“ narys. J. Bajoriūnas organizuoja ir veda Užgavėnių šventes, romansų vakarus, vakarus senjorams ir vienišiems žmonėms, yra ilgametis rajoninių ir respublikinių renginių: Grybų šventės, „Polkos varžytuvių“, Kaimo kapelų varžytuvių“, „Dzūkų godų“, Armonikierių varžytuvių ir kitų renginių vedantysis.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: