Ką veikia savivaldybės klerkai?

0
185

Praėjusią savaitę po vykusių rajono savivaldybės komitetų posėdžių tarybos narys Martynas Katelynas socialinėje erdvėje pasidalijo pastebėjimais, kad kiekvieną mėnesį tarybos nariams pateikiamų aiškinamųjų raštų kokybė vis prastėja, o neaiškumų daugėja. Šiuo klausimu tarybos posėdžio metu pasisakė ir tarybos narys Povilas Saulevičius, kurio nuomone, jau ilgą laiką tęsiasi situacija, kuomet prie sprendimų projektų pateikiamuose aiškinamuosiuose raštuose pateikiama informacija visiškai nepaaiškina siūlomų priimti sprendimų esmės, o savivaldybės administracijos darbuotojai negali atsakyti į tarybos narių klausimus

Živilė Puidokaitienė

Trūksta aiškumo
Martyno Katelyno teigimu, biudžeto ir finansų komiteto posėdyje išryškėjo nerimą kėlęs dalykas, kuriam pritarė ne tik „viskuo besiskundžianti opozicija“, bet ir valdančiųjų atstovai: „Nors taryboje esu 5 mėnesius, bet pastebiu, jog kiekvieną mėnesį tarybos nariams pateikiamų aiškinamųjų raštų kokybė vis prastėja. Apie jų prastą kokybę liudijo ir praeitos kadencijos tarybos nariai. Atrodytų kas čia gali būti neaišku? Pateikiami pakeitimai, parašoma, kas keičiama, į ką keičiama, o tarybos nariui belieka nuspręsti, ar tokie pakeitimai tinkami, būtini, duos naudos, o jei ne, tuomet galima kelti klausimus ir tikėtis išgirsti argumentuotus atsakymus. Tačiau situacija visgi yra kitokia“.
Kaip pavyzdį M. Katelynas pateikė sprendimo projektą dėl atliekų tvarkymo taisyklių pakeitimo. Projekte pateikta 29 puslapiai tvirtinamų taisyklių. Nors projektas ir pakeitimo, bet niekur nėra informacijos, kas keičiama. Vadinasi, tarybos nariams numetamos naujos taisyklės, o kas pasikeičia, tarybos narys turi ieškoti pats.
„Kaip tai atrodytų? Reiktų susirasti ankstesnes taisykles ir, skaitant du pluoštus lapų, lyginti bei ieškoti pasikeitimų. Darbas, kurį turi atlikti projekto rengėjas, turi būti padarytas visų 25 tarybos narių. Kaip tarybos narys, kuris nėra tik eilinis balsas „už“ valdančiojoje koalicijoje, gali sau leisti balsuoti nežinodamas, už ką jis balsuoja? Visi daromi pakeitimai turi būti aiškiai parodyti, kad tarybos narys turėtų visą informaciją prieš priimdamas sprendimą“, – savo nuogąstavimus dėstė tarybos narys.
Kaip informavo M. Katelynas, dėl 4 sprendimo projektų biudžeto ir finansų komitetas bendru sutarimu nebalsavo, nes iš pateiktų aiškinamųjų raštų nėra įmanoma priimti sprendimo be asmeninių interpretacijų.
„Komitetas bendru sutarimu pritarė įrašyti į protokolą prašymą (nors sprendžiant iš atmosferos posėdyje, tai greičiau jau buvo reikalavimas), kad projektų aiškinamieji raštai būtų rengiami atsakingai, įrašant visus pakeitimus. Tokie prašymai jau būdavo pateikiami neprotokoluojant, bet žodžiu, tikėkimės, šįkart kažkas keisis“, – teigė tarybos narys.
Dar viena pakankamai ryški problema, anot M. Katelyno, kad su projektais nesupažindina nei jų rengėjas, nei darbotvarkėje įrašytas pranešėjas, todėl jau vien dėl šios priežasties kartais nėra prasmės užduoti klausimus, kadangi argumentuotų atsakymų tikėtis neverta.

Atsakymų nesulaukia
Anot tarybos nario Povilo Saulevičiaus, susirūpinimą dėl neišsamiai ir neatsakingai parengtų tarybos sprendimų projektų ir aiškinamųjų raštų opozicija jau teikė administracijos direktoriui Alvydui Verbickui pastaruosius ketverius metus, tačiau šįkart jau ne tik opozicijos atstovai reiškė nepasitenkinimą Varėnos rajono savivaldybės administracijos kai kurių skyrių darbu, bet ir valdančiosios daugumos atstovai atvirai kritikavo tarybai paruoštus sprendimus.
„Jau ilgą laiką tęsiasi situacija, kuomet prie sprendimų projektų pateikiamuose aiškinamuosiuose raštuose pateikiama informacija visiškai nepaaiškina siūlomų priimti sprendimų esmės, o savivaldybės administracijos darbuotojai negali atsakyti į tarybos narių klausimus, kadangi į komitetų posėdžius neateina tarybos sprendimų rengėjai, o deleguoja kitus asmenis, kurie neturi nieko bendro su nagrinėjamais klausimais. Nagrinėjant šios tarybos klausimus biudžeto ir finansų komitetas nepriėmė jokio sprendimo dėl keturių svarstytų klausimų. Taip atsitiko dėl to, kad pranešėjai negalėjo paaiškinti sprendimų atsiradimo priežasčių ir nežinojo esminių dalykų apie nagrinėjamą sprendimą“, – situaciją paaiškino P.Saulevičius.
Tarybos narys papildė, kad nuolat gauna skundus iš Varėnos rajono gyventojų, jog nėra galimybės pamatyti tarybos ir komitetų posėdžių transliacijų: „Atkreipiame dėmesį, kad šiandien patikrinus šią informaciją rugsėjo 18,19 dienomis vykusių komitetų posėdžių įrašų neįmanoma pažiūrėti, o posėdžių sekretore nurodoma Agnė Šiaučiūnienė, nors šias pareigas atlieka jau kita specialistė“.
Kaip teigė P.Saulevičius, Varėnos rajono savivaldybės tarybos opozicijos nuomone tokia situacija susiklostė dėl aplaidumo ir kontrolės trūkumo, už ką atsakingas yra administracijos direktorius A. Verbickas, kuris jau daugiau nei ketverius metus vengia ateiti į tarybos komitetų posėdžius. Savo pareiškime tarybos narys pareikalavo, kad Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius atkreiptų dėmesį į tarybos narių išsakomas pastabas ir vykdytų tiesiogines savo funkcijas teikti išsamią informaciją Varėnos rajono savivaldybės tarybai.

Redakcijos prierašas
Pridėsime ir nuo savęs, nes jau keletą kartų teko susisiekti su Varėnos rajono savivaldybės bendruoju skyriumi, atsakingu už tarybos posėdžių transliavimą, kadangi ne visada įrašai būdavo patalpinti net ne tą pačią, bet ir kitą dieną po posėdžio arba, įsijungus tarybos posėdžio įrašą, gali stebėti komiteto posėdžius, nes įrašai yra sumaišyti. Susisiekus su skyriaus darbuotojais ir pateikus pastabas, visi nesklandumai būdavo ištaisyti, tačiau argi „Giružio“ redakcijai privalu kontroliuoti savivaldybės atsakingų asmenų darbą…

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: