Tapo laukiami tarsi giminės (1)

0
263
Varėnos pašto vadovas Juozas Raulušaitis

Varėnos pašte dirba 15 mobiliųjų laiškininkų, jie važinėja po 229 aplink Varėną esančias kaimo vietoves – mūsų rajonas pats didžiausias ir miškingiausias Lietuvoje. Vien dėl to laiškininkams pradžia nebuvo lengva – sunku rasti adresus miškuose, teko ir paklaidžioti iki tamsumos. Per pusmetį daugelio
gyventojų namuose jie tapo savi, laukiami tarsi giminės…

Romana Vaičkutė

Pažangūs pokyčiai
Mobilieji laiškininkai mūsų rajone darbą pradėjo prieš gerą pusmetį – praėjusių metų spalio 1 d. Prasidėjus paštų reformai, buvo daug abejonių ir nerimo, netgi priešiškumo – žmonės sunkiai įsileidžia naujoves. Pasak Varėnos pašto vadovo Juozo Raulušaičio, reikėjo daug pastangų įdėti tiek ieškant darbuotojų, tiek kalbantis su gyventojais, bet dabar galima teigti, kad naujovė pranoko visus lūkesčius. Varėnos atraminiame pašte dirba 15 mobiliųjų laiškininkų, kurie aptarnauja 229 Varėnos rajone esančių kaimų gyventojus. Naujais, specialiai tam pritaikytais automobiliais mobilusis laiškininkas gali pasiekti ir atokių sodybų gyventojus, kuriems kelionė iki pašto gali tapti iššūkiu, ypač žiemos laikotarpiu, kai rajoniniai keliai būna sunkiai pravažiuojami.

Mobilusis laiškininkas su automobiliu – tarsi visas paštas į namus. Mobilusis laiškininkas pagal iškvietimą nemokamai atvyksta į namus ir gali suteikti visas pašto paslaugas: jį galima išsikviesti norint išsiųsti laišką ar siuntinį, registruoti siuntą ar pageidaujant, kad registruotoji pašto siunta į namus būtų pristatyta pakartotinai. Taip pat mobilus laiškininkas gali užsakyti leidinių prenumeratą, sumokėti mokesčius, atveža įvairias socialines išmokas ir pensijas.

Ir senbuviai, ir buvę
pareigūnai

Pašto vadovas J.Raulušaitis sako, kad laiškininkų komandą rudenį surinko per tris savaites ir išsiuntė mokymams. Jeigu skirstytume pagal amžių, dauguma mobiliųjų laiškininkų yra apie 50 – 60 metų, yra pora jaunesnių merginų (apie 27 m.). Iš 15 darbuotojų, 9 anksčiau neturėjo nieko bendro su paštu. Dabar mobiliuoju laiškininku dirba buvę trys policijos pareigūnai, vienas gaisrininkas, kelios laiškininkės yra buvusios paštų viršininkės. Vadovas džiaugiasi, kad visi dirba labai draugiškai, rytais susitikę pajuokauja, dirba negailėdami laiko, yra laukiami klientų – daugelis jau pažįsta savo teritoriją ir klientus, tai važiuoja kaip pas giminaičius.
Varėnoje gyventojus aptarnauja trys dviratizuoti (važinėjantys specialiais elektriniais dviračiais) laiškininkai ir vienas vairuojantis automobilį, kuriam priskirti aplink Varėną esantys kaimai – Girežeris, Moliadugnis, Mergežeris; jis dar atlieka ir kitus papildomus darbus.

Rimtų skundų nesulaukia
Gyventojų ir įmonių paprašyta pašto dėžutes iškelti už vartų, kad laiškininkai neužeidami į privačią valdą galėtų palikti spaudą ir korespondenciją. Kurie šio reikalavimo neįvykdė, J.Raulušaičio teigimu, tiems laiškininkai korespondencijos nepristato, ji lieka pašte ir adresatas pats turi atvykti atsiimti.
Nors problemų su darbuotojais ir nėra, vadovas jų darbu patenkintas, tačiau niekas nėra apsaugotas nuo netikėtumų. „Problemų nebus, jei kelis žingsnius žengsi į priekį, – sako J.Raulušaitis. – Jei kuris, liaudiškai šnekant užgers ar kitaip nusižengs, jam pas mus bus ne vieta. Yra rezervas kandidatų, kuriuos esant reikalui galėsiu priimti ir apmokyti dirbti.“
Vadovas teigia, kad skundų iš gyventojų dėl mobiliųjų laiškininkų darbo nesulaukia, nebent nepagrįstų ir keliančių šypseną, pavyzdžiui, skambina įpykęs vyras ir skundžiasi, kad žmona iš pašto dėžutės išėmė jo užsiprenumeruotą leidinį nepranešusi jam, ar atvirkščiai. Jų darbu, pasak J.Raulušaičio, nesiskundžia ir seniūnai.

Karantinas pakeitė paslaugų formą
Šalyje įvestas karantinas dėl COVID 19 epidemijos mobiliųjų laiškininkų ir apskritai pašto funkcijų nepakeitė, tik pakito paslaugų teikimo forma. Mobilieji laiškininkai privalo dėvėti kaukes ir pirštines ne tik bendraudami su klientais, bet ir kai dirba pačiame pašte bei bendraudami tarpusavyje – saugotis pačiam ir apsaugoti kolegą yra savaime suprantamas dalykas. Pasak J.Raulušaičio, mieste, daugiabučiuose, laiškininkas paskambina į duris ir laukia į laiptinę išeinančio gyventojo, kuriam atnešama pensija ar kita išmoka, žmogus išeina su kauke, turėdamas savo tušinuką, kuriuo pasirašo, o pinigai atiduodami voke; registruota korespondencija dedama į pašto dėžutes, išskyrus procesinius dokumentus. Taip pat dirba ir mobilieji laiškininkai.

Projektas baigtas
Trejus metus trukęs Lietuvos pašto projektas, šalyje baigtas šį vasarį, kai darbą pradėjo paskutiniai 49 mobilieji laiškininkai.
Ši paslauga dar aktualesnė tapo karantino metu, kai žmonės skatinami likti namuose. Visas paslaugas laiškininkai atlieka laikydamiesi saugumo taisyklių: laikosi atstumo, dirba su apsaugos priemonėmis.
Kai kuriuose rajonuose mobilieji laiškininkai gyventojams pageidaujant pristato ir maito produktus, tačiau Varėnoje, pasak J.Raulušaičio, ši paslauga neteikiama, nes nėra pageidavimo iš savivaldybės.
Skaitytojams priminsime, kad mobiliuosius laiškininkus galima išsikviesti bendruoju pašto telefono numeriu 8 700 55400; paskambinus juo, bus specialus nukreipimas išsikviesti mobilųjį laiškininką.

Nuotraukoje: Mobilieji laiškininkai tuoj išvyks savais maršrutais pas klientus

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: